Borítókép: Nekem nem a futás a minden: ezért szeretek mellette mást is sportolni

Nekem nem a futás a minden: ezért szeretek mellette mást is sportolni

Forrás: Getty Images
A sport azóta az életem része, amióta az eszemet tudom, a futás viszont egy viszonylag új belépő, hiszen már felnőtt fejjel vágtam bele. De bármennyire is elkapott olykor a gépszíj, sosem tudtam lemondani arról, hogy mellette más típusú mozgásformákat is végezzek.

Régen a futás volt a kiegészítő edzés minden más mellett, mostanra viszont ez teljesen átalakult, és ez viszi el a többséget. Bár jelenleg, a maratoni felkészülésem alatt csak hetente egyszer van alkalmam „mást” csinálni, nem ez a jellemző, heti két-három funkcionális, saját testsúlyos vagy konditermi tréning sosem maradhat el, e mellé pedig becsúszik néha egy kis úszás is.

Persze mindannyian tudjuk, hogy kell a keresztedzés, a rohanó mindennapokban nehéz mindenre időt szakítani. Bonyolult összeszervezni mindent, a munkát, a magánéletet és az edzéseket, de mindig szakítok időt arra, hogy a futás mellett mást is sportoljak:

  • Mentálisan szükségem van rá: A futás megadja azt a szabadságot, hogy arra mész, amerre akarsz, addig, ameddig akarsz. A tér szinte korlátlan, ismeretlen terepen bizonytalan, csak mész és mész. Nekem, az enyhén kockának viszont kell az is, amikor korlátok és falak közé szorítva feszegetem a határaimat. Amikor tudom, hogy az edzés elejétől a végéig ugyanott leszek, azt is, hogy nagyjából mennyi ideig. Biztonságos, és ugyanúgy kikapcsol, mint a végtelenül szabad futás.
  • Érezni akarom az izmaimat: Imádom, amikor totálisan lefáradnak a mell-, kar-, hátizmaim is, és nem csak folyton a lábamat dolgoztatom közvetlenül. Arról nem is beszélve, milyen jó, amikor egy rakat kiadós hasizom gyakorlat után másnap alig bírok nevetni!
  • Elkerülhetem a sérüléseket: Ahhoz, hogy hosszútávon egészséges maradjon a testem, egyensúlyban kell tartani, ehhez szüksége van nem csak a core izmok megerősítésére, de minden más testrész a futástól eltérő terhelésére is. Erről már számtalanszor írtunk itt az runnersworld.hu-n is, ez tény, nem csak az én véleményem.
  • Kell a változatosság: Nálam vannak időszakok, amikor maximálisan a futás van a középpontban, de utána kell egy-két olyan hónap, amikor más típusú célom van. Például, hogy 20 mp-vel tovább bírom tartani a planket, mint korábban, vagy több megy a tolódzkodásból.

Akkor én már nem is nevezhetem magam igazi futónak? Neked egyébként mi a kedvenc sportod a futás mellett? (Ha van...)