Borítókép: Miért ne hagyd ki a regeneráló futásokat?

Miért ne hagyd ki a regeneráló futásokat?

Forrás: Tomasz Woźniak/Unsplash
Sok futó azt hiszi, hogy csak azok az edzések érnek valamit, amikbe teljesen belehalnak, pedig ez nem igaz.

Ha úgy edzel, hogy a programodban vannak tempófutások, résztávok, esetleg technikásabb terepfutások, na meg hétvégi hosszúk is, akkor elmaradhatatlanok a regeneráló futások is. Ezeket két keményebb edzés közé kell beiktatni, és az a lényegük, hogy ne nézd a tempót, csak szép lassan, nyugodtan, E1-es, vagy maximum 2-es pulzuszónában kocogj. Ha nem használsz pulzusmérőt, akkor úgy fuss, hogy tudj közben beszélgetni valakivel. Komolyabb hatása azon kívül nincs, hogy gyűjtöd a kilométereket, de épp ez a lényeg.

Ha mondjuk hétfőn résztávoztál és csütörtökön meg a hegyre mész, akkor a kettő közé ajánlott beilleszteni egy átmozgató kocogást. Itt csapódik majd le az előzőből adódó fáradtság, így a következő kemény edzésen már a maximumot tudod nyújtani. Szakemberek szerint az edzésprogram 80%-a legyen kemény, 20%-a pedig ilyen, regeneráló jellegű futás. Nem baj, ha totyogsz, nem erről szól. Mentálisan is felfrissít, és nem hajszolod túl a tested.

Hiszen, ha nem regenerálódsz megfelelően, egy idő után teljesítményromlás következik be, vagy ami még rosszabb, sérülés. Ez akkor fordul elő, ha folyton túlhajszolod magad, és a tested sosem tud fellélegezni egy kicsit sem.

A regeneráló futásokat heti egyszer iktasd be, és ilyenkor a legjobb csatlakozni valamilyen jó kis közösségi futáshoz, ahol nem a tempó, hanem a társaság a lényeg!