izomláz,izomláz oka,edzés,izom

Megdőlt az izomláz okának százéves rejtélye? – magyar kutatók fejthették meg

Forrás: Getty Images
Több teória is volt arról, hogy vajon mi idézi elő pontosan az izomláz érzését. Most végre a Testnevelési Egyetem kutatói tehetnek pontot az ügy végére.

Sokondi Balázs, Berkes István és Koltai Erika készítették azt a cikket, amiben levezetik, hogy miért kellene az izomlázat inkább "idegláz"nak hívnunk. Korábban az volt az általános vélekedés, hogy az izomlázat a felszaporodott tejsav okozza (futók esetében ez nagyobb terhelés, emelkedős vagy résztávos edzés esetében jelentkezik, amikor átléped a tejsavküszöbödet, hiszen addig még annyi termelődik csak, amennyit a tested el tud szépen keringetni), vagy pedig az izomszövetekben létrejött mikroszakadások, és az azok által kialakult gyulladás.

Nos, ezt most Sokondi Balázsék megcáfolhatták, ami nem semmi, hiszen több, mint száz éve nem sikerült ezt másoknak megdönthetetlenül megtenni.

izom,izomláz,izomláz oka
Sokan azt gondolják, hogy csak akkor ért valamit az edzés, ha másnap őrületes izomlázuk van - természetesen ebben a formában ez egy tévhit!

Arról van szó, hogy az izomorsóban érző idegrostok találhatóak meg, amelyek izomműködéssel járó nagyobb terhelés alatt (vagy, ha valaki edzetlen, akkor kisebb terhelés esetén is) mikrosérüléseket szenvedhetnek, és valójában ez a fájdalom maga az, amit izomlázként érzünk és tapasztalunk. Az izomorsók feszülésérzékeny izomreceptorok, amik az izomrostok között, velük párhuzamosan helyezkednek el, de fontos szerepet játszanak különböző testrészek testhez viszonyított helyzetének érzékelésében is. Mindezen információkat elektromos impulzus formájában küldik az idegrendszernek, ezért is hívhatjuk az izomorsókat az izom „agyának”.

Ezen információ birtokában biztosan lesznek változások a sportban az egész világban!

Forrás: MDPI