maraton parizs futas pb edzes

"Kőkeményen megdolgoztam ezért a maratonért" - Kozák-Ignáth Éva élménybeszámolója a párizsi maratonról

Forrás: Kozák-Ignáth Éva
Amatőr futóként, munka és család mellett is lehet folyamatosan fejlődni a maratoni távon. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az IRunMore Team egyik alapítójának, Kozák-Ignáth Évának a példája, aki a Párizs maratonon elért 3:25:54-es időeredményével minden korábbi elképzelését felülmúlta.

"Már 2022-ben a tavaszi bécsi maratonon nagyon szerettem volna 3:30-on belüli időt futni, ám ez akkor nem sikerült, így ebbe a felkészülési ciklusba most tényleg mindent bele adtam, még nyáron sem volt megállás" - kezdi élménybeszámolóját az I Run More Team Sportegyesület alelnöke, aki a brand menedzserként és marketingesként is dolgozik, miközben két gyermeket nevel. "2021. decemberében kértem fel edzőmnek az egyik legjobb barátnőmet, és üzlettársamat Turóczi Rékát, aki mellett folyamatosan fejlődöm. Elsősorban önmagam számára szeretnék bizonyítani, hogy 40-en túl, a két gyermekem, és a munkáim mellett is képes vagyok a folyamatos fejlődésre, így most Párizsban tényleg minden adott volt egy jó eredményhez."

Pedig a kiutazást megelőző napok még izgalommal teltek Évi számára a feszült belpolitikai helyzet miatt, így még abban sem volt biztos, hogy a repülőjáratuk a tervezett időben fel tud majd szállni.

"Tüntetésektől és sztrájkoktól volt hangos a sajtó, így érthető módon mi is nagyon izgultunk. Az egyik kedves tanítványommal utaztunk, aki az első maratonjára készült velem, így számomra dupla izgalmat jelentett a verseny, mert nem csak magamért, hanem érte is futottam" - folytatja Évi, aki végül a sportolójával, Bencze Renátával együtt szerencsésen megérkezhetett a fények városába.

A tökéletes felkészülést pedig még az utolsó napok váratlan izgalmai sem tudták szerencsére tönkretenni, így Évi maximális elszántsággal állhatott rajthoz élete nyolcadik maratonján.

"A januári alapozás alatt már beszéltünk arról Rékával, hogy nagyon jól mennek az edzések, és ha sikerül a telet megszakítás nélkül végig edzeni, akkor lesz esélyem az álomidő elérésére. Réka végig hitt bennem, ami extra moticáviót adott."

"Tavaly a bécsi versenyt a szívem mélyén kudarcként éltem meg, de az önsajnálkozás helyett inkább kitűztem egy újabb célt, a Párizs maratont!"

"Bevallom egy edzést nem hagytam ki, minden feladatot elvégeztem úgy, ahogy azt az edzőm kiírta. Tényleg sok mindent alárendeltem ezért a versenyért, nagyon figyeltem a táplálkozásomra, még a születésnapomon sem mentem el koccintani a barátnőimmel, pedig nagyon hívtak. De nekem sokkal fontosabb volt most ez a párizsi verseny annál, hogy akár egy este is kicsit szórakozzak. A munkák, a gyerekek és az edzések mellett igyekeztem a lehető legtöbb időt a pihenésre fordítani, hogy meglegyen a kellő regenerációm is."

Az alázatos munka pedig megtérült, hiszen Évi a kitűzött 3:29-es időnél még jobb eredménnyel, 3:25:54 alatt ért célba Párizsban.

Forrás: Kozák-Ignáth Éva

A verseny előtti este edzőjével abban maradtak, hogy Réka nem figyeli a verseny alatt tanítványa rajtszámát az online követésen, ennek ellenére a célbaérkezés pillanatában már elő is került Évi mobilja.

"Réka ismer, tudja, hogy rettentően izgulok egy verseny előtt és aludni is alig bírok. Felhívott, próbált megnyugtatni. Úgy hív, hogy "Pipi", és mondta is nekem, hogy "Pipi ne izgulj, nem foglak követni, ha nem akarod" - erre én mondtam is neki, hogy "Te ne is kövess" - persze nevettünk mindketten. Ennek ellenére éreztem, hogy velem lélekben. Olyannyira, hogy ahogy beértem, és leállítottam az órámat, már azonnal tárcsáztam is természetesen, aki szinte egyből, visítva vette fel a telefont, és jobban örült, mint én. Elmondta, hogy mennyire büszke rám, és hogy ő tudta, sikerülni fog az, amit elterveztünk. Szóval ő nem csak egy fantasztikus edző, de egy igazi barát is. Nem csak ő hitt bennem, de abban is segített, hogy megtanuljak hinni önmagamban, ami a legfontosabb."

Forrás: Kozák-Ignáth Éva

A közös munka pedig nyilvánvalóan folytatódik és egy ilyen elképesztő egyéni csúcs után sem marad tétlen Évi, sőt már ki is nézte a következő célját, de ebben az évben is több verseny szerepel még a naptárjában.

"Az év hátralévő részében is vannak fontos állomások. Szeretnék például 10 km-en is javítani az eddigi legjobb időmön szeptemberben, amire már meg is van a nevezésem a Wizz Air Budapest Félmaraton Manna 10 km-es versenyszámán. Októberben a Spar maratonon lehet, hogy edzőversenyt futok, de futóedzőként is dolgozom, így a sportolóimmal is nagyon szívesen futnék váltót, Jövőre pedig 42 éves leszek, így mindenképp szeretném ezt is méltóképpen megünnepelni. A 2024-es tavaszi fő versenyem a Sevilla maraton lesz. Érzem, hogy van még bennem, mert visszanézve a párizsi fotóimat látszik, hogy végig mosolygok. Az az igazság, hogy tényleg kicsit tartalékoltam, mert nem tudtam mire számíthatok a verseny legvégén, valamint sok volt ebben a pályában az aluljáró, ami azért megviseli a fáradt lábakat. Sevilla viszont teljesen sík pálya, így ott remélhetőleg még sikerülhet megjavítanom ezt az egyéni legjobbamat is!"