irunmom

10 tipp Turóczi Rékától, hogy élvezd a görgőzést

Forrás: IrunMom Facebook-oldal
Javában tombol az ősz, 10-15 fok alatt hidegben, szélben, esőben pedig már nincs minden kerékpárosnak lelkiereje a szabadban tekerni. Ilyenkor jól jöhet a görgő, ami már jóval túlmutat egy egyszerű szobakerékpáron.
„A görgőzésről sokunknak egy nagyon monoton, a pincében történő biciklizés jut eszébe. Persze sokan csinálják úgy, és előttük minden tiszteletünk, mert bizony nagy lelkierő kell hozzá. De nem mindenkinek van ekkora akarata, és nem is szükséges feltétlenül a hobbisporthoz“
kezdi Turóczi Réka, akinek a triatlon versenyekre való felkészülés elengedhetetlen eszközévé vált az okosgörgő.

„Azért is szeretem a görgőt, mert nem kell az időjárás miatt az év egy adott szakaszától teljesen lemondani a kerékpározás élményéről és előnyeiről, így az elért edzettségünket is könnyedén fenn tudjuk tartani, vagy akár tudatos munkával még fejleszthetjük is. Mostanában pedig nagyon sok kiegészítő "efekttel" lehet ezt az egyébként praktikus sportot végezni, amit különösen rossz, hideg időben, vagy a nagyvárosokban élőknek ajánljuk, akiknek nincs idejük egy olyan terepre kijutni, ahol kellemesen és biztonságosan tudnak tekerni“ - vélekedik Réka, akit megkértünk arra, hogy gyűjtse össze a görgőzés számára legfontosabb előnyeit, hátha ti is nagyobb kedvet kaptok a téli szezonra és nem egy monoton edzésként tekintetek majd rá a jövőben.

Réka tippjei, hogy nagyobb kedved legyen a görgőzéshez:

 1. Gondolj arra, hogy az edzésidő nettóban és bruttóban ugyanannyi kb. (nem kell elmenni otthonról, utána otthon tisztálkodhatunk).

 2. Nem kell beöltözni, mint a bunda! Télen tekerhetsz nyári edzőcuccban!

 3. Tekerhetsz akár hajnalban, de késő este is, ha akkor van időd.

 4. A legújabb modern görgők már viszonylag csendesek, így nem zavarod a családot, ha korán vagy későn jut időd az edzésre.

 5. Még kommunikálhatsz a körülötted elő családtagokkal, tehát nem kell teljesen kivonulni az edzés idejére, így például a nappaliban, kisgyerek mellett is elvégezhető.

 6. Gondolj arra, hogy jobb futóvá válsz a rendszeres görgőzéstől, ugyanis a kerékpározás roppant jól edzi az állóképességet és az erőt is, specifikusan is lehet vele edzeni.

 7. Edzhetsz zenére, ellentétben az országúton, erdőben történő tekeréstől, mivel ott nem ajánlott zenét hallgatni, mert nem hallod a környezet hangjait, így balesetveszélyes. A szobában viszont üvölthet a zene (vagy ha zavarja a családot, akkor a füleseden) Hasonlóan a spinningeléhez, hatalmas plusz erőt ad, mint egyfajta természetes dopping.

Ami a TV-t illeti: sokan gondolják, hogy lehet sorozatot, vagy filmet is nézni közben. Ha nagyon könnyen teker az ember, talán. De azért intenzívebb testmozgás mellett az ember nem képes komolyan másra figyelni, mint a sport. Ezért a TV inkább háttérimpulzusnak jó. Olyan filmet érdemes betenni, amit már ismersz, vagy például egy természetfilmet, ahol nem gond, ha csak random pillanatokra terelődik oda a koncentrált figyelem.

Érdemes beruházni egy okosgörgőbe, fantasztikus plusz élményt ad a görgőzéshez, pláne, ha egy applikációra is előfizetünk havi szinten (legelterjedtebb: ZWIFT). Ennek előnyei:

 • Virtuális pályán lehet tekerni és látható a táj, vagy az avatarunk többféle szögből
 • Valós időben tekerünk másokkal a föld minden tájáról és ők is ott vannak velünk a pályán
 • Különféle szervezett tekeréseken, versenyekre lehet becsatlakozni
 • Strukturált edzésterveket lehet letölteni és célzottabban fejlődni
 • Imitálja az emelkedőt, sőt van, amelyik a talajegyenetlenséget is
 • Mindenféle célt ki lehet tűzni, ami motivál
 • Az avatarunkat öltöztethetjük, bringát cserélhetünk és a virtuális garázsban kedvünkre válogathatunk attól függően, milyen szinten vagyunk és mennyi virtuális pénzt tekertünk össze
 • Szinkronizálhatjuk a legtöbb ismert edzésfelülettel, vagy az órák háttérapplikációival
 • Méri a leadott erőt / Wattot - ami a kerékpározás egyik fontos mutatóértéke és kinti tekerésnél külön wattmérő pedált kell hozzá venni
 • Családon belül többen is használhatják! Ez is egy nagyon nagy előnye!

8. Plusz extra jótanácsok, hogy mit érdemes mellé beszerezni a görgő mellé a még nagyobb komfort érdekében:

 • Ventillátor - mert a menetszél nagyon hiányzik
 • Görgőszőnyeg - így az izzadtság nem a szőnyegre, padlóra csöpög
 • Telefontartó állvány, mert egyszerűbb a telefont kezelni
 • Ha nem okosgörgőd van (ahol az első kerék fix és a hátsó keréktől megszabadított bringát a görgő tengelyéhez kell rögzíteni), hanem olyan statikus, ahol a hátsó kerék pörög, vagy esetleg szabadgörgő - ahol mindkét kerék pörög, érdemes a gumikat görgőgumira (pár ezer forint) cserélni, hogy ne kopjanak a jó kis országúti gumik
 • Kidörzsölés gátló krém

9. Plusz egy jó tanács: Ha országúton többféle bringán tekersz (országúti, TT), akkor érdemes mindkettővel görgőzni, kvázi váltogatni, mert az üléspozíció más. Így télvíz idején sem szoksz el egyik vázadtól sem!

10. Extra tipp: Ne felejts el hidratálni, ugyanúgy frissíts, mint az országúton!

Hajrá és jó tekerést a nagy hidegekben is!