maraton

Életed első maratonjára készülsz? Segítünk a helyszínválasztásban!

Forrás: Getty Images
Az első maraton meghatározó élmény, így nagyon sok múlik a verseny és a helyszín kiválasztásán. Természetesen az időpont is erősen befolyásolhat a nevezésben, így szétnéztünk, mire számíthatsz 2022-ben a közelben, vagy épp távolabb.

A futók egyik legnagyobb mérföldköve a maratoni táv teljesítése. Sokan hosszú éveken keresztül készülnek arra a 42.195 kilométerre, amit első alkalommal egészen különleges élmény lefutni. Éppen ezért nagyon alaposan érdemes megfontolni, hogy hol szeretnénk maratoni futóvá válni. Vannak ikonikus helyszínek, olyan versenyek, ahová csak az adott városért szeretnének sokan eljutni, és a versenynevezés tekintetben csak másodlagos, míg vannak azok a bizonyos események, ahol már a rajtlistára is komoly presztízst jelent bekerülni.

Külföld, vagy belföld? Közel, vagy távol?

Az első maratoni élmény így, vagy úgy, mindenképp meghatározó, a helyszín pedig valahol mégiscsak másodlagos, és eltörpül a teljesítés mögött. Vannak futók, akiket kifejezetten inspirál a tömeg és a hatalmas szurkolás, míg sokan vannak, akik a kevésbé népszerű, nyugodtabb események közül válogatnak inkább. Manapság annyi verseny létezik, hogy mindenki megtalálja a számára alkalmas és vonzó helyszínt, akár itthon, akár egy messzi országban is kerüljön az megrendezésre. A lényeg, hogy amint megvan a konkrét versenycél, el lehet kezdeni a tudatos felkészülést, és a ráhangolódást, na meg az utazás megszervezését.

Külföldi versenyek tavasztól őszig

A külföldi versenyek mellett az szól általában, hogy sokan összekötik a futást egy kis kirándulással, városnézéssel, vagy épp a családi nyaralással. Mivel a nagyobb városi maratonok általában nem a nyári főszezonban vannak, így a nyaralás nem feltétlen opció, de a városnézés annál inkább. Így 2-3 napos hosszú hétvégére érdemes készülni, ha már egy messzi célpontot tűzünk ki az első maratonra. A magyar futók körében nagyon népszerű a nem túl távoli Bécs maraton, ami a kora tavaszi versenyek egyik első rendezése szokott lenni áprilisban, de például Rómában már márciusban is lehet maratoni távot futni, sőt, ha valaki már februárban szeretné magát maratoni teljesítőnek nevezni, úgy a horvátországi Split maratonra is nevezhet. Párizsban áprilisban lesz a verseny, ha nem szeretnél messzire utazni, és május közepét jelölted ki célul, úgy a Belgrád maraton lehet a te választásod. Ha bírod az északi régiókat, úgy Stockholm is csodálatos helyszín, ráadásul júniusban már talán nem kell annyira dideregni a reggeli rajtban. Az európai nagyvárosokban ősszel is több neves verseny közül válogathatsz, és amennyiben olyan helyszínt keresel, ahol nem kell izgulni a nevezésen, akkor a szomszédos Ljubljana, vagy Zágráb is tökéletes helyszín első maratonnak. De akinek ideje, a pénztárcája és a szerencséje is engedi, úgy Berlin, Valencia, München, vagy Firenze is maradandó emlék lehet, mint az első maraton helyszíne.

maraton
Forrás: Getty Images

Ha hazait választanál

Nem kell messzire utazni, ha valaki nem szeretne plusz időt, és kiadást a maratonhoz, kis hazánk is számos kiváló és színvonalas eseménynek ad otthont. Sajnos a márciusi BSZM jövőre már biztosan elmarad, pedig a négynapos verseny harmadik, szombati napján általában a Maratonfüred, azaz a Badacsony-Balatonfüred közötti maratoni táv szokott lenni az etap. A Balaton környékén, számos vidéki nagyvárosban és a fővárosban is találhatsz versenyeket, például az újonnan megrendezésre kerülő Badacsony Mapei Félmaraton és Trigo Maraton 2022. május 14-én. A Spar Budapest Maraton 2022. október 9-én kerül megrendezésre, így ha csodaszép fővárosunkban lépnél át te is a maratoni teljesítők közé, úgy még van időd elkezdeni a felkészülést.