Borítókép: Így fuss lejtőn, sérülések nélkül!

Így fuss lejtőn, sérülések nélkül!

Forrás: getty images
A lejtőn futás művészetét nem nehéz elsajátítani!

Sokan gondolják azt, hogy emelkedőre futni nehezebb, mint a lejtőn lemenni. Pedig ha nem vigyázol, másnap még a lépcsőzés is problémát jelenthet majd. A következő dolgokat érdemes jól a fejedbe vésned:

A megfelelő tartás

Dőlj kissé előre, pont úgy, mint ha egy sziklán állnál és biztosan megtartanád magadat a csúcson. A lényeg, hogy csípőből dőlj, ne pedig vállból. A karodat használd egyensúlyozásra, kissé tartsd távolabb a törzsedtől. A törzsizmok befeszítésével még hatékonyabban tudod stabilizálni a testedet. Fontos az is, hogy ne a cipődet bámuld, hanem a lejtő alján szemelj ki egy pontot, és tartsd azon a szemedet.

Gyakorlat teszi a mestert

Ha néhány edzésen beiktatsz pár lejtős futást, sokat tehetsz azért, hogy ne sérülj le. Kövesd a következő módszert:

Keress egy 4-5%-os emelkedőt, majd melegíts be, mielőtt lefutnál rajta. Sétálj fel rá és indulj el lefelé. Figyelj arra, hogy az első néhány lépésnél lassan haladj és figyelj a tartásodra. Amikor a lejtő aljára értél, sétálj fel az emelkedőn újra. A legjobb, ha videóra veszed a lejutást, vagy megkéred az egyik ismerősödet, hogy figyeljen a testtartásodra és a lépéseidre.

Ezekkel a módszerekkel elkerülheted, hogy másnapra nagyon megfájduljon a combod, szóval mindenképp érdemes kipróbálni őket, különösen akkor, ha a következő versenyeden is lesz majd lejtős rész!

Olvasnál még a témában?