terepfutás, futás tavasszal, tavasz, erdő, ösvény

Imádod a tavaszt? Futás szempontjából is szuper időszak, mondjuk is miért!

Forrás: Getty Images
Oké, nem volt extrém telünk idén sem, de azért mindig megkönnyebbülés magunk mögött hagyni az év legkeményebb időszakát. A meleg, a zöld szín, ami hamarosan ellepi a természetet, a sok-sok természetes fény, ami felváltja a ködös szürkeséget csak apróságok ahhoz képest, amit még lehet szeretni futóként ebben az évszakban!

Nézzünk csak gyorsan utána, miért jó tavasszal futni!

1. Végre meleg van, ám még koránt sem döglesztő!

A legjobb időszak arra, hogy elkezd a gyorsító edzésmunkát, a komolyabb pályaedzéseket, résztávokat, tempófutásokat. Már nem kell attól tartanod, hogy a tüdőbe mélyen beáramló fagyos levegő megbetegíthet, a pulzust is könnyebb felvinni, mint amikor mínuszban futottál. Ráadásul tanulmányok is kapcsolódnak ahhoz a megállapításhoz, hogy a futó teljesítményét befolyásoló legfontosabb tényező a levegő hőmérséklete. A túl hideg és a túl meleg is lassít. A tavaszi (és az őszi) hőmérséklet viszont éppen megfelelő. A egyéni legjobb maratonod beállításához a 10 fok körüli hőmérséklet ideális, ami tavasszal gyakori, főleg a délelőtti órákban.

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

100% frissen préselt natúr homoktövis lé a Balaton partjáról. Igazi superfood. Gazdaságos 2 literes bag in box kiszerelésben a  hosszantartó garantált minőségért. Tömény egészségbomba, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, zsírsavakkal, antioxidánsokkal.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

5500 Ft

2. A változékony időt játékosan is felfoghatod!

A tavasz kellően változékony időjárása már nem oly rémisztő és talán az sem kell, hogy visszatartson, ha esőre áll. Egy kis tavaszi zápor még fel is dobhatja az edzést, bátran trappolj bele a tócsákba, felszabadító érzés egy kis bohóckodás a felnőtt számára is!

3. Vedd elő újra a kényelmes tavaszi szetteket!

Ki ne tapasztalta volna már, hogy jóval kellemesebb a mozgásélmény, ha nem kell 2-3 réteg ruhát felölteni, és nem kell a bemelegedéssel sem hosszú kilométereket eltölteni. Sőt, ha meg-megállsz 1-1 klassz kitérőnél, nem kezdesz két pillanat múlva vacogni. A rajtad lévő téli ruházat súlya nem könnyíti meg a feladatos futások végrehajtását, de ilyen most már nem lesz. Mehetnek a tempók, élvezet lesz a mozgás!

4. A mentális dopping garantált!

Már az első tavaszi napok megteszik a hatásukat. Nem véletlen, hiszen a napfény erejének köszönhetően teljes átalakulás megy végbe a szervezetben. A D-vitamin hatása előnyös a csontok és az izomzat számára, de a közelmúltban összefüggésbe hozták a légzőszervi megbetegedések, például a megfázás előfordulásának csökkentésével is. A szabadban való tartózkodás megakadályozhatja és csökkentheti a depressziót, tehát a jókedv napfénynek is tulajdonított következménye valóban a napsütés eseménye.

terepfutás, futás tavasszal, tavaszi erdő, edzés
Forrás: Getty Images

5. Csodálkozz rá a természet változására kedvenc futóútvonalaidon!

Mennyire más egy erdei ösvény télen és mennyire más tavasszal, amikor kifakadnak a rügyek. Ráadásul ilyenkor szinte napról napra látható és érezhető az átalakulás, ami eltart a vastag, sötétzöld nyári lombkorona kialakulásáig. Bőséges vizuális szépség tarkítja a futásokat, nem csoda, hogy a szelfiket felváltják a hóvirágokról, leánykökörcsinekről, keltikékről és a finom rügyekről, zsenge levelekről készült fotók…

Runner’s World 2021/01 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/01 (digitális verzió)

A legfrissebb Runner’s World fő témája a generációk a futásban. Egyik legizgalmasabb anyagunk is ebben a témában készült, olyan testvérekről, akik egymás ellenfelei a pályán, de ez sokkal inkább előnyükre válik, mint hátrányukra. Nem is gondolnánk, mennyi közeli rokon versenyzik most is a világ élvonalában! Történetük nagyon sokat elárul a sportszerűségről, és arról, hogy van, ami még a győzelemnél is fontosabb… még egy élsportoló számára is.

Szintén a generációs témában szólaltattunk meg olyan gyerekeket, akik közül a legtöbben még általános iskolások, de már nagyon szoros és személyes kapcsolatot ápolnak a futással. Olyanokat is bemutatunk, akik versenyszerűen futnak, de olyanokat is, akiknek már ilyen kicsi korban többet jelent a futás, mint testnevelésórai kötelező köröket. Figyelem, megint kiderül, hogy van mit tanulnunk a gyerekektől.

595 Ft

6. A természettel együtt magadat is megújíthatod!

Használd ki az évszak adta friss zöldek és zöldségek előnyeit. A tisztítókúráknak és a táplálkozás reformjának kiválóan kedvez ez az időszak. Ha eddig nem sikerült megmoccantani a télen felkúszott felesleget némi mínusz irányába, hát most itt az idő! A motiváció is új lendületet kaphat, mert néhány kilóval kevesebben a tempó egyenes arányban nőni kezd szinte azonnal! Bár versenyek egyelőre még nem lesznek, de egyéni kihívásokat meghatározhatsz most is, amik miatt érdemes rákapcsolni az edzésekre az elkövetkezendő időszakban!