Borítókép: Futás fülledt időben: Tippek, ha magas páratartalomban futnál

Futás fülledt időben: Tippek, ha magas páratartalomban futnál

Forrás: getty Images
Nem csak a hőség okozhat problémát futás közben, hanem a párás, fülledt idő is! Megmutatjuk, mit tehetsz annak érdekében, hogy ilyenkor se menjen rosszul a futás.

A legtöbb futó nyáron megpróbálja hajnalra vagy estére időzíteni az edzését, amikor kicsit lejjebb kúszik a hőmérő higanyszála. Azonban a párás, fülledt idő is alaposan leszívhatja az energiát.

“A probléma az, hogy a meleg nyári időben végzett futások még megerőltetőbbek, ha magas a páratartalom. Például ha 31 fok van és 70%-os a páratartalom, akkor kapásból 37 foknak érzékeled a kinti hőmérsékletet.”
mondta Georga Chiampas, orvos.

De nyugalom, mutatjuk, hogy mit tehetsz ilyen időben:

Miért fontos figyelni a páratartalomra?

Futás közben emelkedik a szervezeted maghőmérséklete, a verejtékmirigyek pedig egyből működésbe lendülnek, hogy lehűtsenek. Normális esetben a bőrödről ezt követően elpárolog a nedvesség. A párás levegő hatására viszont a verejtékcseppek nem tudnak elpárologni. Ha pedig nagyon felmelegszik a tested és egyre dehidratálódik, túlélő-üzemmódra kapcsol, így a legfontosabb belső szerveidhez és a bőrödhöz juttat több vért. Az emésztőrendszerhez kevesebb vér jut, így nehezebben tudod megemészteni a sportitalokat vagy géleket, emiatt hányingered lehet. Az is előfordulhat, hogy gyakrabban elkezd szúrni az oldalad futás közben, mivel nehezebben kapsz levegőt. Emelkedik a pulzusod is, hiszen a szívednek és tüdődnek keményebben kell dolgoznia, hogy minden testrészedhez oxigént juttasson.

És ez még nem minden: ha ennek ellenére keményen edzel és tovább emelkedik a belső hőmérsékleted, lassulsz, és a mentális képességeid sem lesznek éppen a toppon. Ehhez pedig akár elég 5 vagy 10K-t teljesyteni a melegben.

A testsúly, az életkor és a verejték összetétele is kihat arra, hogy kit, mennyire visel meg egy fülledt futás. Minél nehezebb vagy, minél idősebb és minél több a nátrium a verejtékedben, annál rosszabbul teljesítesz párás időben. (Ha pedig olyan helyre mész nyaralni, ahol várhatóan magas lesz a páratartalom, akkor 10-14 nap kell ahhoz, hogy megszokd a fülledt időben való mozgást).

Hogyan fuss párás, fülledt időben?

Ne csak a hőmérsékletre figyelj, hanem a páratartalomra is. Ha a relatív páratartalom maximum 40%, akkor menj el futni nyugodtan. Ha ennél magasabb, akkor válassz egy árnyékos útvonalat, fuss vízparton és iktass sétaszüneteket az edzésbe.

Emellett figyelj oda a hidratációra és ne ekkor próbáld meg életed legjobb eredményét teljesíteni.

A rövidebb, lazább futások vegyék át a főszerepet a párás időben, a kemény munkát hagyd későbbre, amikor egy fokkal kellemesebb az idő.

A megfelelő ruhaválasztás is fontos: olyan könnyű légáteresztő és nedvesség-elvezető darabokat válassz, amikben még a melegben is kellemes a futás.

Figyelj a kifáradtás és a hőguta jeleire is: a fáradtság, hányinger, émelygés, szédülés, fejfájás, zavartság mind ezekre utalhatnak. Ha bármelyik jelet is tapasztalod, azonnal állj meg!

Ilyenkor egyébként az sem tragédia, ha a klímás konditermeket választod és futópadon edzel, más sportokat űzöl, vagy keresztedzést végzel.

Szeretnél felkészülni a melegre?

Olvasnál még a témában?