Borítókép: Hidratációs kisokos: minden, amire figyelned kell a folyadékfogyasztás terén, ha szabadban futsz

Hidratációs kisokos: minden, amire figyelned kell a folyadékfogyasztás terén, ha szabadban futsz

Forrás: getty Images
A hidratációra különösen érdemes odafigyelni abban az esetben, ha a szabadban futsz. Ugyanis a kint végzett futás közben durvábban kell küzdened az elemekkel, különösen ilyen meleg időben, mint ami most van.

Összegyűjtöttük, mire érdemes figyelned futás közben és után, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot vigyél be!

Edzés előtt: már futás előtt is figyelj oda a megfelelő hidratációra, hiszen ha megfelelően feltöltötted a folyadékraktáraidat, nem feltétlenül szükséges az egy óránál rövidebb futásokra pluszban vizet vinned.

Elektrolitok: a hosszabb futásaid során a tested energiaraktáraira is érdemes figyelni. A legtöbb gél, zselé és sportital elegendő elektrolitot tartalmaz ahhoz, hogy ne kelljen külön pótolnod őket. A rövidebb futásaidra pedig megteszi a sima víz is, ekkor sportitalra sincs szükség.

Gyakoriság: érdemes 15 percenként innod, óránként 6-7 dl-t fogyassz, ha hosszabb távot szeretnél teljesíteni. Ha pedig versenyre készülsz, a felkészülésed közben gyakorold be a frissítést is, hogy tudd, mennyi folyadékot fogyasztasz különböző terepeken, útvonalakon, időjárási körülmények között és az edzés intenzitásától függően.

Túlhidratálás: az is előfordulhat, hogy túl sokat iszol. Ez sajnos puffadást és súlyosabb esetben a vérben lévő nátrium szintjének csökkenést okozza (ezt nevezzük hypoatraemiának). A hypoatraemia tünetei a hányás, hányinger, fejfájás, zavarodottság, fáradtság, étvágytalanság, izomgyengeség, görcsök, rohamok és ájulás is lehetnek, ezért is fontos, hogy ne vidd túlzásba a folyadékbevitelt.

Edzés után: a hidratáció nem ér véget a futással. Sőt, érdemes a futást követő néhány órában fokozottabban odafigyelni a folyadékfogyasztásra. Mivel a hidratáció is a regeneráció fontos része, ezért mindig érdemes rá figyelned, hogy elkerüld az izomlázat és a görcsöket.

Olvasnál még a témában?