futás párban, futás közösségben, csapatverseny, közös futóedzés,

Ezért jó, ha olykor csapatban is rajthoz állsz!

Forrás: Getty Images
Teljesen más, ha egy futótárssal (vagy többel) versenyzel, ez a helyzet újraírja a versenyhez való hozzáállást.

A futás alapvetően egyéni sport, bár sokan szeretünk társaságban futni. Ám a versenyek jelentős részén egyedül kell megküzdeni a távval. Viszont egész másként alakulnak a „játékszabályok”, ha egy csapat tagjaként futsz. Ebből a szempontból ráadásul mindegy, hogy együtt haladsz a pároddal, vagy váltani fogjátok egymást a verseny során, biztos, hogy sok újdonságot tanulhatsz önmagadról.

Például növelheti a motivációt a csapattársad

Ez a motiváció már a felkészülés során is jelen lehet, hiszen általában egy csapatversenyre is jó előre nevezünk. Nem kérdés, hogy az edzések során – ha magad vagy, akkor is – tudatosíthatod, hogy miért, kikért futsz és azt is jó észben tartani, hogy az egyéni felkészüléseden is múlik a csapat sikere. Ha pedig összehoztok egy-egy közös futást, akkor az együttes mozgás élménye emelheti az edzés minőségét, különösen akkor, ha amúgy magányos futó vagy.

futóedzés, csapatverseny, váltófutás,
Forrás: Getty Images

Egy csapat tagjaként a folyamatra kell összpontosítani és nem feltétlenül az eredményre

Felelősség a csapatban futás, hisz nemcsak te számítasz a többiekre, hanem rád is számítanak. Ha a felkészülést félvállról veszed, az a csapatod számára kudarc lehet. De az is nagyon lényeges, hogy ne feltétlenül az egyéni teljesítményre fektessétek a hangsúlyt, hanem a közös csapatmunkára. Egyeseknek kifejezetten nehéz elfogadni, hogy a végeredmény nem egyéni stratégián alapul. Egy csapatban valójában fogalmad sincs, hogyan fog sikerülni a verseny a csapat számára, ezért például nem érdemes PB-mentalitással nekirugaszkodni egy ilyen helyzetnek. De az fontos, hogy segítsd a futást minél gördülékenyebbé tenni az összes résztvevő számára. Ha például együtt haladsz a csapattársaddal, fel kell venni az ő tempóját, sőt magadon kívül, rá is figyelni kell. Ha nehézsége van és emiatt lassulni kénytelen, neked is lassulnod kell függetlenül attól, hogy tudnál jóval gyorsabban haladni. A csapatban futók futásteljesítménye egészen eltérő is lehet. Ha a verseny nem úgy sikerül, ahogyan eltervezted, akkor pedig nem azt kell mérlegelni, hogy mit rontottatok el, hanem azt, hogy hogyan lehet fejleszteni azokat a készségeket, amelyekkel elkerülhető lehet újra az adott probléma.

Runner’s World 2022/04 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/04 (digitális verzió)

Itt az ősz, és ezzel együtt legújabb lapszámunk is megjelent, ami segít neked akkor is, ha most kezdesz el futni, vagy éppen most kezded újra, mert nyáron leengedtél, esetleg leadnál pár kilót. De akkor is, ha keményen végig edzetted a nyarat, és ősszel a versenyeken szeretnéd végre learatni ennek gyümölcseit. Ha pedig éppen nincs különösebb sportcélod, csak olvasgatnál a futással kapcsolatban, akkor is számos hasznos és érdekes cikket találsz nálunk! Ízelítő a tartalomból: ITT

995 Ft

1095 Ft

Olyan dolgokat tanulsz meg, amiket beépíthetsz a szólóversenyeidbe

A csapatmunka során elsajátított készségek hasznosak lesznek, ha önállóan indulsz versenyen. Például sokkal érzékenyebben figyelsz, reagálsz a körülötted futó sporttársakra, még akár szavakkal is buzdítod őket, segíted a saját egyéni céljuk elérésben, ami benned is folyamatosan jó érzéseket kelt, ezzel magad is hatékonyabb sportolóvá válsz, hiszen tovább növeled a versenyzés élményét. Az egyéni versenyzés közé be-beszúrni egy-egy csapatversenyt csökkentheti a nyomást, amit általában magunk teszünk önmagunkra azzal, hogy folyamatosan új és keményebb célokat fogalmazunk meg a fejlődés érdekében. Ám a csapatverseny során – ha elfogadod, hogy az eredmény másodlagos és inkább a szórakozás, a közös élményszerzés a cél – új szintre emelheted a versenyzéshez kapcsolt motivációt.

Alábbi cikkeink kifejezetten olyan versenyekről szólnak, melyeket párban, vagy váltásban (is) lehet teljesíteni: