Borítókép: Egy futóedző három aranyszabálya, amit mindenkinek érdemes betartania

Egy futóedző három aranyszabálya, amit mindenkinek érdemes betartania

Forrás: getty images
Ha már évek óta futsz, valószínűleg nem tudnak neked túl sok újdonságot mondani az edzők - legalábbis te ezt hiszed...

Így gondolta ezt Allie Burdick, amerikai futó is, egészen addig, amíg nem fogadott ő is egy edzőt magának. Ám attól a pillanattól kezdve teljesen megváltozott a véleménye, ráadásul most három fontos tanácsot is megoszt, amik az edzőjétől származnak. Az biztos, hogy te is sokat tanulhatsz belőlük, akár kezdő vagy, akár haladó!

Érezd jól magad!

Allie egy duatlonon indult 2014-ben, edzője pedig a bringadepónál várta. Ahelyett, hogy valami megszokott szurkolói szöveget kiabált volna, csak annyit mondott a futónak: „Érezd jól magad”. És jól is tette, hiszen ha jól érzed magad egy versenyen, csak nyerhetsz!

Ne blicceld el az edzéseket csak úgy!

Jó, ez elég sablonosan hangzik, hiszen nyilvánvaló, hogy ez a sikeres felkészülés és verseny egyik kulcsa. Azonban gyakran érezheted úgy, hogy nincs kedved lenyomni a résztávos edzést, vagy épp a hosszú futást. Ilyenkor nehéz eldönteni, hogy valóban ki vagy-e merülve (ha igen, inkább maradj otthon), vagy csak lusta vagy. Gondold végig alaposan, mert ha az utóbbi, sokkal jobb, ha elmész, kihozod magadból a maximumot, aztán büszkén mész haza.

Eddz a pulzusod alapján!

A pulzusmérő sokat segíthet abban, hogy megtaláld a számodra tökéletes tempót, ráadásul az órádra sem kell olyan gyakran ránézned. Több edző még mindig a tempó alapú edzésben hisz, pedig ez sokkal hatékonyabb. Erről a módszerről itt olvashatsz bővebben.

Ha ezeket a szabályokat megfogadod, semmi nem állíthat meg!

Jöhet még egy kis motiváció?