terepfutás, utcai futás, síkfutás, városi futás,

6 fontos különbség az utcai futás és a terepfutás között

Forrás: Getty Images
A futás célja nagyjából mindig ugyanaz: eljutni A-ból B-be, ám ami útközben történik veled, nagyon más utcán és az erdőben is.

A futás az futás, bárhol űzzük – gondolhatja mindenki joggal és valóban sok közös vonás van a két válfaj között, ám ha változik a felszín, változnak a körülmények is, emiatt a két sportág között bizony van egy tisztes szakadék. Mondjuk is milyen eltérésekre számíthatsz városban és terepen!

Kilátások

Láthatsz sok érdekességet az utcákon is, ám ha erdőbe mész futni garantált a vizuális élmény bármerre jársz. Amit a természet kínál ezen a téren, a legtöbb futó számára különleges jelentőséggel bír. Hacsak felidézed például a tavasszal kirobbanó természet képét, a fák friss hajtásait, az erdei virágoknak köszönhető tengernyi árnyalatot és a virágzáshoz kapcsolódó illatokat…belátható, hogy messze más élmény ez, mint az aszfaltozott városi utcák képe. Persze utóbbi is lehet izgalmas, főképp, ha ismeretlen vidékről van szó. Sőt a városnézés eme módja nagyon is vonzó egy turista számára!

Tempó

A tempó jó mérőszám, amit az edzések során használhatsz, hogy segítségével lásd, hogyan áll az edzettséget. Ha versenyre készülsz, akkor is fontos támpont már a felkészülés során. A résztávokat, tempófutásokat lehet és szokás tempóhoz igazítani. Ám ez közel sem ilyen egyszerű, ha terepen futsz, ott a tempó kevésbé hasznos mutatószám.

Az erdei utakat kövek, sziklák, gyökerek és egyéb akadályok boríthatják, folyamatosan hullámzik le és föl, egész más a tempó egy széles, jó minőségű erdészeti úton, mint egy technikás, keskeny ösvényen még azonos dőlésszög esetén is. Sokat lassít vagy éppen sokat gyorsíthat a terep, de az biztos, hogy az átlagtempó lassabb lesz, mint síkon. Terepen nem tempó alapján mérhető az edzettség, hanem az érezhető erőfeszítés alapján.

Mászás

Lehet persze városi útvonal is szintes, de aki biztosan szinteket szeretne gyűjteni, általában terepre megy futni. Minél jobban szeretnéd megfutni az emelkedőket, annál többet kell nehéz, sok szintet tartalmazó útvonalon edzeni. Sőt érdemes résztáv jellegű edzéseket dombos útvonalra is betervezni. Egy-egy kemény, de rövidebb emelkedő ismételt intenzív megfutásától komoly erőnövekedésre számíthatsz. Persze fájni fog, de nagyon megtérül!

terepfutás, utcai futás, síkfutás, városi futás,
Forrás: Getty Images

Fókusz

Ki ne szeretné a futást pont azért, mert közben elengedhető az elme fókusza, lehet kalandozni gondolatban ide-oda. Még ha utcáról utcára robogsz, akkor is működik a „robotpilóta” üzemmód, az agy mindig gondoskodik arról, hogy kereszteződésben lassítson, piros lámpánál megállítson, úgy, hogy valójában nem is veszed észre. Ám ennek terepen komoly ára lehet, például egy csúnya esés vagy egy útvonaltévesztés formájában. Egyik sem kellemes! Terepen kell a 100 százalékos figyelem ahhoz, hogy biztonságosan fuss, hacsak nem agyonjáratott, kevésbé technikás ösvényről van szó (bár ott is előfordulhat letörött ág vagy kigördült kő az úton)!

Navigáció

Elég könnyű eltévedni az erdőben (sokan pont ezért nem is merészkednek terepre). Ha nagyon fókuszálsz a talajviszonyokra – mondjuk mert nagyon technikás, csúszós – könnyen lehet, hogy elvéted a jelzésváltást, egyes outdoor órák track-tévesztésnél nem adnak hangjelzést, így még ez a segítség sem nyújt garanciát. Több száz métert, sőt akár 1-2 kilométert is meg lehet tenni így. Ha ezen kapod magad, fontos, hogy ne ess pánikba! Állj meg, fordulj vissza és térj vissza az utolsó látott jelzésig. Ha ez megvan, nézz szét és tutira meglesz a rejtett kanyar, ahol másfelé kellett volna menned. Haladóknak és kalandoroknak jó megoldás a „majd csak valahol kilyukadok” szemlélet, ám kezdő és kevésbé bevállalós futók számára inkább a konzervatívabb megoldást javasoljuk!

Ugyanez persze előfordulhat városi futás során is, ám ott jóval biztosabb, hogy 1. a telefonod segítségével – ami tud is a hálózathoz csatlakozni, mert van térerő – megtalálod a helyes irányt, 2. találsz a közelben valakit, aki a segítségedre lehet.

Sportóra választás előtt állsz? A témához kapcsolódik Simonyi Balázs két korábbi podcastja, hallgasd meg őket!

Elérhetőség

Hacsak nincs olyan szerencséd egy az erdő közvetlen közelében élsz, valószínű több időt vesz igénybe, hogy eljuss terepre, mint az utcára, ha futni szeretnél. Ez egy vitathatatlan előnye a városnak az erdei futásokkal szemben. Ám ez az előny csak azok számára előny, akik városban élnek és nem mondjuk egy kisebb, erdővel övezett település határán. Szóval ez is, mint minden egyéb tényező – relatív!

Runner's World Terepfutó magazin

Runner's World Terepfutó magazin

Megrendelhető!
MOST 25% kedvezménnyel!

 

1495 Ft

1995 Ft