motiváció, vezető, céltudatos futó, cégvezető,

Mutatunk 5 okot, amiért egy futóból jó vezető válhat

Forrás: Getty Images
Sokkal több a közös a futásban és a cégvezetésben, mint gondolnád!

Például mindkettőhöz tervezésre, elkötelezettségre, kitartásra van szükség a siker érdekében, valamint az sem hátrány, ha a hibák felismerésében és megoldásában a gyorsaság és hatékonyság jelen van. Ezek alapján az a helyzet, hogy a futók több olyan képességgel is rendelkeznek, amelyek nagyon fontosak egy jó vezető számára!

Ha ez a kis bevezető nem győzött meg, mutatunk további öt okot, amivel alá tudjuk támasztani az alap állítást!

1. Tudod, hogyan kell célokat kitűzni és hiszel bennük

A futók nem ritkán pontosan tudják, hogyan kell olyan célt találni, ami passzol az aktuális állapotukhoz és azt is jól be tudják lőni, hogy ezt mennyi idő alatt képesek elérni. Nagyszerű képesség vezetőként, ha a vállalkozás lehetőségein belül is megtalálod azt a célt, ami nem túl könnyű, de nem is irreális a cégszervezet számára.

Ezen keresztül azt is megéled, hogy elhiszed magadról, képes vagy megvalósítani a kitűzött célt. Sok embert motivál a teljesítményében az, ha tudja, hisznek benne, illetve demotiválttá tehet egy olyan munkahelyi környezet, amelyben azt érzékeltetik: képtelen vagy sikereket elérni. Futóként azt is megtanulhatod, hogy elképzeld magadat abban a helyzetben, amikor elérted a célodat, ha vizualizálod, ahogyan átfutsz a célkapun. Ezeket a képességeket felhasználhatod munkatársaid inspirálására és bátorítására a cégszervezetben.

motiváció, cégvezető, főnök, céltudatos,
Forrás: Getty Images

2. Tudod, hogyan hozhatsz létre fenntartható változást

Amikor először elmentél futni, valószínű nem az kattogott a fejedben, hogy elindulsz egy maraton, igaz? Sokkal valószínűbb, hogy rövid, könnyű kocogással kezdtél és szépen lassan haladtál az egyre több edzés, illetve egyre gyorsabb és egyre hosszabb távok felé. A futás során el kell fogadni azt, hogy bizonyos szokásrend nélkül, következetesség nélkül nem lehetsz sikeres. A siker érdekében a fokozatos fejlődést kell szem előtt tartani, mert csakis az vezethet a futás fenntarthatóságához. Ugyanez az üzleti életben is alkalmazható, hiszen a cégszervezet fokozatos építése biztonságos és hosszabb távon is fenntartható sikert kínálhat.

3. Megérted a kis győzelmek fontosságát

A siker az üzleti életben nem néhány nap, hét vagy akár hónap alatt következik be. A legtöbb esetben a nagyarányú sikerhez több éves munka és türelem kell. Ez abszolút igaz a futásra is. A részsikerek elérését nagyon fontos látni és értékelni. Kitűzheted magad elé azt, hogy például lefutod az első maratont, vagy az első 60 perc alatti 10K-t, de az út során elért részeredmények nélkül nem juthatsz el a végeredményhez – ha ezt érted és látod, akkor azt is megéled, hogy ezek mennyire fontosak, hiszen az egész mindig kisebb részekből áll.

A kis győzelmek is építik az önbizalmat, motivációt adnak a következő lépéshez. Ha ezeket képes vagy vezetőként is beépíteni a munkádba, az azért jó, mert képes leszel másokat motiválni a szervezetedben arra, hogy továbbra is keményen és kitartóan dolgozzanak, hiszen a végső célig még van feladat.

4. Megérted csapatod félelmeit és aggodalmait

Tudod, milyen ijesztő olykor elindulni és haladni egy nehéz úton. 5-6 edzés vár rád egy héten, amiket nem mindig ideális körülmények között és ideális állapotban kell elvégezned. Nagyon sok nehéz futás vezet egy sikeres célba érkezéshez! Mindemellett megjelenhet a belső vívódás is, hogy képes vagy-e rá, le tudod-e futni, fel tudsz-e nőni a nehéz feladathoz. Egy munkahelyi szervezetben adódhatnak hasonló bizonytalanságok a munkatársak közt, pláne, ha ambiciózus célokat fogalmaz meg a vezető. Ha a belső félelmeidet futóként is felismered, elkészültebb lehetsz arra, hogy másoknak segíts a saját és közös céljaitok elérése érdekében.

1000 Edzéstipp futáshoz

1000 Edzéstipp futáshoz

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World első könyvében. 1000 tippünk végigvezet az első lépéstől az első versenyig vezető úton.

 

1990 Ft

2490 Ft

5. Tudod, mi kell a sikerhez

A versenyen elért siker – és ez távtól független - több kisebb tényező eredményeként jött létre. Hétről hétre, hónapról hónapra bekötöd a futócipődet és futni mész azért, hogy kicsit gyorsabb légy és kicsit tovább juss egy versenyen. Az üzleti életben ugyanez a modell működik: mindig kis lépésekből, kis sikerekből építkezel, fokozatosan haladva a végső cél felé. Miután elérted a végső célt, létrehozol egy újat, és folytatod az utat tovább.