maraton, motiváció, első maraton, maratoni felkészülés, őszi maraton,

5 lecke, amit egy maraton megtanít az életről

Forrás: Roman Markov / Unsplash
Számos oka van annak, ha egy futó maratont szeretne teljesíteni. A fejlődés megélése, a bizonyítéka annak, hogy képesek vagyunk rá, önmagunk legyőzése, másokkal való versenyzési kedv és még nagyon sok gondolat állíthatja a futót a rajtvonalhoz.

Ám függetlenül attól, mi az ok, egyetlen dolog elkerülhetetlen a felkészülés és a teljesítés során: közben tanulni fogsz valamit magadról. És talán pont ez az oka annak, hogy sok amatőr futó nekivág ennek a nehéz kihívásnak: szeretnének kicsit mélyebbre ásni és kerülni önmagukkal kapcsolatban.

Például rájönni arra, miért olyan jó futni?! Ebben is segít egy maratoni felkészülés. Amikor már kellő rutinod lesz az igazán hosszú futásokban, rájössz arra, hogy a könnyű futás egyfajta meditációs szentéllyé alakul. Megtisztítja az elmét a kavargó gondolatfolyamtól, így több hely és tisztább rálátás lesz az élet más dolgaira. A maratoni felkészülés során új ötleteket kaphatsz, kérdésekre válaszokat, megfogalmazhatsz további kihívásokat, akár munkával, akár magánélettel kapcsolatban, amikor pedig az edzések nehezednek, közel biztos lehetsz abban, hogy lesz elég motivációd folytatni (bármit!) akkor is, ha éppen küzdelmes.

Nem fogsz megrettenni az igazán komoly kihívásoktól. Sokszor javasoljuk, hogy válassz reális kihívást, olyat, ami valóban elérhető. Ez persze nem jelenti azt, hogy válaszd a könnyebb utat, ahol biztosan elkerül a kudarc. A maratoni felkészülés megtanít arra is, hogy értékeld és helyükön kezeld a nehezebb feladatokat és ne rettenj meg tőlük. Ahogy haladsz a felkészülés során, elképzelhető, hogy lesznek kemény pillanataid. A maratoni futás varázsa nehezen megfogható, bár az edzésrendszere ismert, a hozzá kapcsolódó érzések és élmények egyediek. Ne vessz el nagyon a részletekben, de tudatosítsd magadban, hogy komoly cél vár rád.

motiváció, maraton, maratoni felkészülés, felkészülés,
Forrás: Adli Wahid / Unsplash

A felkészülés során arra fókuszálj, amit képes vagy kontrollálni, tehát például végezz edzéseket a lehető legváltozatosabb időjárási körülmények között, ha őszi versenyre készülsz, mert így ismerheted meg a szervezeted működését eltérő helyzetekben. Semmi értelme azon aggódni, hogy a teljesítményedet kedvezőtlenül befolyásolja a versenynapi időjárás. Természetesen befolyásolhatja minden irányban, ám ezt nem tudod kontrollálni, megváltoztatni, inkább készülj rá! Ugyanez a perspektíva a mindennapos kihívásokra és célokra is felszabadító lehet.

Megtanulsz közben örülni az apró sikereknek, hétköznapi örömöknek. A hosszú és fárasztó maratoni felkészülés során számos eredményt fogsz elérni, amik nagyon fontosak a célhoz. Ezeket bátran ünnepeld meg, legyen jelentősége minden ilyen pillanatnak. Az úton megtapasztalt elismerések további törekvések irányába ösztönöznek. Nyugodtan tekintsd vissza néha korábbi edzéseid adatait, amik jól tükrözik számodra a fejlődést. Ha van 1-1 kimagaslóan sikerült futásod, légy büszke, mesélj róla számodra fontos személyeknek, sporttársaknak. Zsebelj be bátran minél több elismerést ilyenkor, ezek jól jönnek majd számodra a nehéz pillanatokban.

Runner’s World 2021/03 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/03 (digitális verzió)

Minden, ami a nyári futásokhoz kellhet! Természetesen, fókuszban az olimpia, hiszen az ország együtt szurkolhat majd a hazai sportolóknak: a címlapon Krizsán Xénia hétpróbázó, aki a magyar atlétika feltörekvő csillaga, de összeszedtük, mely magyar atlétákért izgulhatunk majd, és milyen korábbi sikereket értek el a korábbi ötkarikás játékokon. Sok érdekes és hasznos cikk mellett egy 5km-es mellékletet is találsz a lapban, ami edzéstervekkel együtt segít a kezdőktől kezdve azoknak, akik végre 20 percen belül szeretnék lefutni ezt a távot. Érdemes fellapozni! Még több információ: ITT

 

595 Ft

Éld át a teljes folyamatot, a kellemes részét és a fájdalmakat egyaránt. Minden alkalommal, amikor messzebbre jutsz, mint bármikor korábban, nyertél, még akkor is, ha nehéz volt. A maratoni felkészülés erről szól: folyamatos fejlődés, ami során egyre kitartóbbá, szívósabbá válsz, miközben megéled azt is, hogy mentálisan és lelkileg is erősödsz. Ezeket a kapaszkodókat fogod tudni felhasználni, ha a verseny utolsó harmadában nehézségeid támadnának és persze akkor is, ha máshol, máskor érzed azt, hogy falba ütköznél. Tudni fogod, hogy menni kell tovább, nem feladni, mert idővel jobb lesz!