Borítókép: A Crossfit, mint keresztedzés futószemmel: előnyök és hátrányok

A Crossfit, mint keresztedzés futószemmel: előnyök és hátrányok

Forrás: getty images
Ha keresztedzéseket keresel, valószínűleg a Crossfiten is elgondolkozol, mivel manapság elég divatosnak számít. De mik az előnyei és hátrányai a futásra nézve? Ennek jártunk utána.

Sokan járnak Crossfitre, hiszen a funkcionális gyakorlatok segítségével erősebbek és izmosabbak is lehetnek. Ez szuperül hangzik, azonban futóként érdemes átgondolni, hogy ezt a keresztedzést választod-e.

Az előnyei:

  1. Mivel a futás lineáris, ismétlődő mozgás, amiben a legnagyobb szerepe a lábaidnak van, a tested többi izmát könnyebben elhanyagolhatod. A Crossfit viszont segít abban, hogy a többi testrészed is erős maradjon, tetőtől-talpig. Mivel a gyakorlatok átmozgatják az egész tested, a futásban is profitálhatsz az órán tanultakból.
  2. Az összes órán megvan napi edzésterv (Workout of the Day, vagyis WOD), ahol az aznap vérehajtandó gyakorlatokat adják meg, de ahogy fejlődsz, egyre több ismétlést fogsz tudni teljesíteni, ez pedig hatalmas motivációt adhat.
  3. Minden óra más, így nem fogod egyhamar megunni, hanem inkább kíváncsian várod, mi lesz a következő WOD.

A hátrányai:

  1. Ha például versenyre készülsz, nem ezt a keresztedzést érdemes választanod, hiszen könnyen túledzheted magadat, ráadásul kezdőként óriási izomlázzal kell majd megküzdened (még akkor is, ha könnyített verziókat hajtottad végre a gyakorlatokból). Ha pedig edzéstervet követsz, szintén elég nehéz összehangolni a lazább és keményebb napokat.
  2. Viszonylag könnyen le tudsz sérülni, hiszen a húzódzkodás, kézenállva végzett fekvőtámasz és a pisztoly guggolás elég intenzív gyakorlatok, amiknek helyes végrehajtását muszáj megtanulnod. Ez különösen akkor okozhat problémát, ha hetente 3-4 alkalommal szeretnél járni úgy, hogy mellette követsz egy futó-edzéstervet is.
  3. Az órán szereplő gyakorlatok akár ugyanazok is lehetnek, mint amit a futóedződ előír egy erősítős-keresztedzéses napon, így előfordulhat, hogy kétszer teljesíted egy héten azt az edzést, amit csak egyszer kellene.

Akkor mi a legjobb, amit tehetsz? Ha ki szeretnéd próbálni a Crossfitet, menj el néhány kezdőknek szóló órára és nézd meg, tetszik-e. Olyan oktatót válassz, aki megbízható és ha szükséges, a gyakorlatok könnyített verzióit is megmutatja, valamint megtanítja, hogyan kell helyesen végrehajtani őket. Hetente 1-2 alkalommal jó kis erősítő edzés lehet, de ne vidd túlzásba. Az offszezonban viszont nyugodtan eljárhatsz akár heti 3-4 alkalommal is, de arra minden esetben figyelj, hogy laza futások vagy pihenőnapok közé iktasd be kezdőként, hogy a szervezetednek legyen elég ideje regenerálódnia. Biztos, hogy erősebbé válsz tőle!

Olvasnál még a témában?