Borítókép: Így használd a guggolást arra, hogy fogyj, gyorsabb legyél és csökkentsd a hátfájdalmat

Így használd a guggolást arra, hogy fogyj, gyorsabb legyél és csökkentsd a hátfájdalmat

Forrás: getty images
Mindegy, milyen a testalkatod és mi a célod, a következő gyakorlatok segíthetnek abban, hogy erősebb, fittebb és gyorsabb legyél.

A guggolás egyébként is az egyik leghatékonyabb gyakorlat, hiszen a test szinte összes izmát megdolgoztatja. Kyle Dobbs, amerikai személyi edző azt is elmondja, melyik variáció mire jó.

Ha fogyni szeretnél: ebben az esetben érdemes súllyal végezned (például serleg guggolás). Olyan nehézséget válassz, amiből a harmadik ismétlés már kihívást jelent, de még szabályosan tudod vele végrehajtani a gyakorlatot. Hetente egy-két alkalommal végezz 5x6 ismétlést belőle.

Ha gyorsabban szeretnél futni: szintén ajánott súlyzót használnod, ám ebben az esetben elöl fogd a súlyt, vállmagasságban. 3-5x3-5 ismétlést végezz. Jó választás még a súlyzóval végzett kitörés, ebből 3x10 ismétlést érdemes végrehajtani.

Ha csökkenteni szeretnéd a hátfájdalmat: ha az orvosod is megengedi, végezz guggolást úgy, hogy magad mögé teszel egy padot és a fenekedet csak egy pillanatra érinted hozzá. Ebből 3-5x5 ismétlést hajts végre, közben koncentrálj arra, hogy a csípőd is stabil maradjon és feszítsd be a farizmaidat.

Ha tonizálni szeretnéd az izmaidat: ebben az esetben a hátul fogott súllyal végzett guggolás a nyerő, ezt hetente 2-3 alkalommal végezd 3-5x6-10 ismétléssel. A súlyzó szintén olyan nehéz legyen, amivel a harmadik ismétlést már nehezebbnek érzed. Közben végig feszítsd be a farizmodat.

Ahogy látod, bármi is legyen a célod, a guggolásokkal elérheted. Az is biztos, hogy nem fogod megunni, ugyanis kedvedre variálhatod, akár gumiszalaggal, vagy a sarkad megemelésével, a terpeszed szélességével is.

Olvasnál még a témában?