Borítókép: Mennyire jó keresztedzés a terepbringázás?

Mennyire jó keresztedzés a terepbringázás?

Forrás: getty images
Mikor és mennyit érdemes bringázni, ha általában hosszabb távokat futsz? Sanyosz megmondja.

Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy a terepbiciklizés mennyire javítja futóteljesítményt, és milyen gyakran kell hetente bringáznom, ha hosszú távokat futok? Köszönöm!

Szakértőnk, Markocsán Sándor válasza:

Időnként érdemes beiktatni a terepkerékpározást, főleg olyan időszakban, amikor sokat futsz terepen és fáradtabbak a lábaid, de a komoly futóedzéseket követő könnyű futásokat is kiválthatod néha vele. Bár a terepen való biciklizés is komoly fizikai munkát igényel, mégis más izmokat mozgat meg, az ízületekre is kisebb erőhatással van, ami ezek regenerálódását is elősegíti, de a terhelést megkapja a szervezet, ezért nem veszik el a kondid sem, sőt a terepen való kerékpározás erősíti a csípődet és a felsőtested izomzatát.

A kerékpározásnak van még egy olyan előnye is, hogy nagyobb távolságot tudsz vele megtenni, ezért új futóterepet is kinézhetsz magadnak. Heti 1-2 alkalommal javasolt, inkább a felkészülési, mintsem a versenyidőszakban.

Ha neked is van kérdésed Sanyoszhoz, itt felteheted! A többi szakértőnkkel pedig erre a linkre kattintva ismerkedhetsz meg.