fémváz,

CNC fémmegmunkálás 4.0

Korábban, a kézi maró- és forgácsoló gépek idejében nagyon nehéz, néha pedig lehetetlen volt a szokásostól eltérő alakú alkatrészek pontos gyártása vagy sorozatgyártása. A modern számítógép-vezérlésű (CNC) technológia segítségével szinte bármilyen alakú fémalkatrészt le lehet gyártani tömegesen, de akár egyedileg is. A modern CNC gépek képesek pontosan, aprólékosan, a 3D modellnek megfelelően elkészíteni a termékeket. Ezekkel a gépekkel egyszerűen és hatékonyan, akár rövid határidővel lehet dolgozni.Korábban, a kézi maró- és forgácsoló gépek idejében nagyon nehéz, néha pedig lehetetlen volt a szokásostól eltérő alakú alkatrészek pontos gyártása vagy sorozatgyártása. A modern számítógép-vezérlésű (CNC) technológia segítségével szinte bármilyen alakú fémalkatrészt le lehet gyártani tömegesen, de akár egyedileg is. A modern CNC gépek képesek pontosan, aprólékosan, a 3D modellnek megfelelően elkészíteni a termékeket. Ezekkel a gépekkel egyszerűen és hatékonyan, akár rövid határidővel lehet dolgozni.

Rövid CNC történelem

A tömeggyártási igények és a precizitást igénylő alkatrészek iránti kereslet szükségessé tette, hogy a gyártás során gyorsan lehessen cserélni a szerszámokat és munkadarabokat. Az 1950-es években megjelent számjegyvezérlésű (NC) gépek áttörést jelentettek a szerszámgépek terén.

A CNC technológiát a 70-es évek végén kezdték el használni, ezek a gépek már képesek voltak az adatokat tárolni, elemezni és a szükséges módosításokat végrehajtani.

Később a CAD-CAM technológia térhódításával a tervezést és a gyártást is számítógép vezérelte.

A következő lépcsőfok a számítógéppel integrált gyártás (CIM) volt, amely integrálta a fejlesztést, a tervezést, a termelés irányítását és a minőségellenőrzést.

CNC technológia a fémmegmunkálásban

A CNC technológiában a gyártási folyamatot egy vezérlőrendszer irányítja és ellenőrzi. A gép gyűjti az adatokat a termelés során, folyamatosan ellenőrzi azokat és ha szükséges, módosítja a termelési folyamatot. A folyamatot irányító CNC szoftver egy beépített célszámítógépen vagy egy külső számítógépen található, amely vezérli a fémmegmunkáló gépekben a fordulatszámot és a mozgásokat.

A különböző fémmegmunkáló gépeket akár össze is lehet kapcsolni, így akár teljes gyártósorokat, CNC-megmunkálóközpontokat lehet létrehozni, ezek részben vagy teljesen automatizáltak, és a teljes munkafolyamatot átfogják.

A CNC-berendezésekkel tervezhetővé vált a megmunkálási és gyártási idő. Az automatizálásnak köszönhetően megnövekedett a precizitás és a minőség. Ez utóbbit tovább fokozza a folyamatos minőségellenőrzés.

Bár a CNC gépek költségesebbek, mint a hagyományos társaik, az áruk a termelés során a hatékonyságnövekedés miatt bőven megtérül. A tömeggyártásnál mindenképpen, de a kis- és közepes szériás gyártásnál is gazdaságos lehet a CNC gépek alkalmazása. A Promatech-nél a műszaki rajz, darabszám, alapanyag, felületkezelési igény megadásával egyedi ajánlatot kérhet kis- és közepes szériás egyedi alkatrészek CNC forgácsolására.

A CNC gépeket csak képzett szakemberek üzemeltethetik, folyamatos karbantartásukról is szakemberek gondoskodnak.

CNC 4.0

Minden ipari forradalom a termelékenység növeléséről szólt. Az Ipar 4.0 célkitűzése, hogy a magasabb termelékenységet és hatékonyságot a meglévő és új technológiák intelligens platformokkal való összekapcsolása révén érje el.