kert,fólia

A kerti tófólia szerepe

Ha kerti tó építése mellett döntünk, számos szempontot figyelembe kell vennünk: többek között el kell dönteni, hogy hol lesz a tó, mekkorára tervezzük, milyen legyen a formája, illetve hogy mi magunk építjük-e meg, vagy megbízunk egy erre szakosodott céget. Ha saját magunk akarjuk elvégezni a munkát, akkor érdemes alaposan utánajárni, hogy az elkészítéshez mi minden nélkülözhetetlen.

A vízzáró réteg kiválasztása

Attól függően, hogy milyen méretű és alakú tavat szeretnénk, el kell döntenünk, hogy milyen anyaggal előzzük meg a víz elszivárgását a talajba. Ha szabályos formájú tavat képzeltünk el, akkor az egyik legjobb megoldás, ha betonból építjük meg a tómedret, de kaphatóak a kereskedelemben előregyártott medencék is kisebb tavak kialakításához. Ha viszonylag szabálytalan formájú tó mellett döntünk, akkor a kerti tófólia lehet a legjobb megoldás.

Kerti tófólia

Sokszor felmerül a kérdés, hogy egyáltalán szükség van-e fóliára kisebb méretű tavak esetén, főleg ha a talajvíz magasan van. Mivel a fólia legfontosabb szerepe, hogy megakadályozza a víz elszivárgását, mindenképp javasolt a használata, hiszen hiába a kert legalacsonyabb és legnedvesebb részére tervezzük, idővel a víz biztosan el fog szivárogni a tavunkból. Fontos még megemlíteni, hogy amennyiben a talaj nagyon gyomos, és tele van éles kövekkel, érdemes geotextíliát is elhelyezni a fólia alá, hogy megvédjük a sérülésektől. Ha viszont nincsenek fák és kövek a kiválasztott területen, elég lehet egy vastagon leszórt finomszemcsés homokréteg is.

PVC vagy gumi tófóliát vegyek?

A két legnépszerűbb kerti tófólia típus a PVC és a gumifólia. A PVC fólia a költséghatékonyabb, ugyanakkor a kevésbé tartós megoldás. A gumifóliával szemben a napsugárzás csökkenti az élettartamát, ráadásul ha már megkeményedett, javítani sem lehet. Ezzel szemben a gumifólia ellenáll a napsugárzásnak, több évtizedig megtartja rugalmasságát, ezáltal könnyen is javítható, szakadás nélkül többszörösére nyújtható, lágy anyagának köszönhetően rendkívül könnyű vele dolgozni. A fólia vastagságára is megéri figyelmet fordítani: kisebb kerti tavakba elég lehet egy vékonyabb fólia, míg nagyobb kerti tavakhoz, melyekbe szeretnénk növényeket és halakat is telepíteni, szükség lehet erősebb, vastagabb fóliát leteríteni.

Fontos, hogy a fóliát csak akkor vegyük meg, ha már kiválasztottuk a leendő tavunk helyét, és a medret is kiástuk. Ekkor lehet pontosan kiszámolni, hogy mekkora fóliára lesz szükségünk: mérjük meg az elkészült tómedret, majd a kapott értékekhez hosszában és széltében is adjunk hozzá 50-50 centimétert, így biztosan megfelelő méretű fóliát fogunk vásárolni. Ha kerti tó kialakítását tervezed, javasoljuk, hogy nézz körül az AutomataÖntözőrendszer.com tótechnikai eszközök kínálatában.