muzliszelet, energiaszelet

Müzliszelet, energiaszelet, fehérjeszelet - mikor melyiket?

Forrás: Getty Images
A különböző szeletek gyors megoldást jelenthetnek az edzés előtti, utáni időszakban, de hosszabb futások, túrák, kerékpározások közben, akár edzés alatt is hozzásegíthet a gyors energiapótláshoz egy-egy darab elfogyasztása. Egyetlen hátrányuk edzés alatti használat esetén, hogy mivel szilárdak, nehezebb elrágni őket, illetve lassabban szívódnak fel.

Mikor melyik a legjobb választás, és mit érdemes megnézni az adott termék címkéjén?

Müzliszelet


  • Rengeteg fajta van a piacon, különböző ízekben, kiszerelésekben. Edzés előtti snack formájában fogyasztva gyors megoldás lehet az energiapótlásra, ha éppen nincs időd saját készítésű verziót összeállítani - érdemes viszont körültekintően választani. A termékcímkén az összetevőknél ajánlott megnézni, hogy mi szerepel az első pár helyen. Sok esetben gabona helyett itt rögtön a glükózszirup, invertcukor vagy édesítőszer szerepel. Az ilyen termékek helyett keress olyan verziót, ahol a legfőbb összetevő valamilyen gabonaféle, például zabpehely, és az összetevők listája minél egyszerűbb és természetesebb alapanyagokat tartalmaz.

  • A zab értékes vízoldható rostban (béta-glükán) gazdag, mely a vastagbélben megköti a káros anyagokat, elősegíti a jótékony bélműködést. A rosttartalma miatt egyéni, hogy kinek mennyi idő kell elteljen a müzliszelet elfogyasztása és az edzés között, de mivel nem extra mennyiségről beszélünk egy-egy ilyen szelet kapcsán, így edzés előtt 30-60 perccel fogyasztva ideális snack lehet. Ha van időd házi verziót készíteni, akkor pedig szuper, egészséges recepteket találsz az interneten.

Pár átlag élelmiszerboltban, drogériában elérhető müzliszelet tápértéke adagonként:

Energiaszelet, gyümölcsszelet


Pár év alatt robbantak be a piacra a energiaszeletek, gyümölcsszeletek, melyek alapja általában datolya, aszalt gyümölcsök, olajos magvak, gabonák, amiket sziruppal (rizsszirup), gyümölcslé-koncentrátumokkal, olajokkal egészítenek ki, hogy elérjék a megfelelő állagot. Sok “hozzáadott cukormentes” verzió is kapható, érdemes viszont ezt helyén kezelni, hiszen a rizsszirup, datolyapaszta, és almalé-koncentrátum is ugyanebből a célból kerül a termékbe - ami egy futós napon kifejezetten jól is jöhet, hiszen gyors energiára van ilyenkor szükség, de fogyókúra esetén azért nem szabad megfeledkezni az extra kalóriatartalmukról. Edzés előtt, vagy hosszabb (terep)futások, kerékpározások alatt segíthetnek pótolni a szükséges energiát. Futó- és túraboltokban, de egy átlag élelmiszerboltban, drogériában is elérhető már rengeteg, kizárólag természetes összetevőkből álló szelet. Ha viszont van időd házi verzió elkészítésére, ehhez is rengeteg receptet találsz az interneten, melyek alapja általában áztatott datolya, amit az egyéni ízlésednek megfelelően tudsz kiegészíteni mindenféle értékes hozzávalóval.


Felszívódásukhoz a megfelelő folyadékpótlás is szükséges!

Fehérjeszelet


Egy átlagos fehérjeszelet, magasabb fehérjetartalommal (általában 20 g/szelet) és alacsonyabb szénhidráttartalommal bír. Futóként viszont edzés után a szénhidrátokra is szükség van, hiszen a leürült glikogénraktárakat is vissza kell tölteni. Sok gyártó készít már kifejezetten futók számára edzés utáni szeletet, melyekben 4:1 arányban található meg a szénhidrát és fehérje. A magas fehérjetartalmuk miatt ezeket a termékeket edzés előtt és alatt nem ajánlott fogyasztani, viszont edzés után, ha nincs lehetőséged egy komplexebb kis- vagy főétkezés összeállítására, gyors megoldásként alkalmazhatók.

feherjeszelet
Forrás: Getty Images