nasi,müzliszelet

Egy dietetikus elmondja, mit nézz meg a müzliszeleten, hogy megtudd, valóban egészséges -e

Forrás: Getty Images
Megvesszük, szeretjük, finom, tele van magokkal, gyümölcsökkel, elvileg egészséges, könnyen elfogyasztható, nem kell túlgondolni. De valóban olyan egészségesek, fogyókúrásak azok az energiaszeletek, müzliszeletek, amiket nap mint nap nassolunk?

A müzliszeletek, az energiaszeletek sok szempontból egyszerűek: kielégítik az édes íz utáni vágyat, "elvileg" tele vannak egészséges dolgokkal, nem kell bajlódni az elkészítésükkel, hirtelen és gyorsan energiát nyerhetünk belőlük, és úgy érezzük, ezek sokkal jobb választások, mint egy szelet süti vagy csokoládé.

Ám mint szinte mindennek, ezeknek is vannak hátulütői, és sajnos nagyon, de nagyon nem mindegy, melyekre kattansz rá. Nichola Ludlam-Raine dietetikus elárulta, mik azok a dolgok, amiket nagyon nézz meg, mielőtt leteszed a voksod 1-1 darab mellett.

Jól nézd meg, mennyi cukor van benne!

A leghasznosabb az, ha olyan terméket keresel, amiben kevés a cukor - és ne tévesszenek meg a különféle mesterséges édesítőszerek! A dietetikus szerint ez a legfontosabb dolog, amit nézz meg a csomagoláson, és ha az első vagy a második összetevő valamilyen cukor vagy szirup, akkor inkább tedd vissza a pocra. ,,A müzliszeletek, a fehérjeszeletek sokszor nagyon sok hozzáadott cukorral készülnek. Ez pedig a fogak egészségének a romlásához és hízáshoz vezet hosszú távon. A cukor kalóriátad, ám nem tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat" - vallja a szakember.

A mesterséges édesítőszerekkel sem rózsás a helyzet, viszont a sportoláshoz használt energiaszeletek sokszor igencsak dúskálnak bennük. Bár ezek minimális kalóriát tartalmaznak, sokaknak hashajtó hatása is van - emiatt érdemes óvatosan bánni velük a dietetikus szerint.

müzliszelet,energia,.
Forrás: GettyImages

Ne tévesszenek meg a gyümölcsök!

Fontos, hogy az összetevők között nagyrészt valódi élelmsizerek legyenek: zab,dió, magok, aszalványok... A mesterséges ízeknek és összetevőknek minimálisnak kell lenniük. Szinte minden ilyen müzli vagy energiaszelet tartalmaz valamilyen szintetikus összetevőt, de ideális esetben ezeket felülmúlják a valódi összetevők.

Viszont arra is érdemes figyelni, hogy milyen "valódi" étel az alapanyag: például a szárított gyümölcsök, mint a datolya, a természetes cukor egyik kiváló forrása, és gyakran használják energiaszeletekhez. Noha a teljes értékű élelmiszerből származó cukor még mindig jobb, mint a hozzáadott cukor, de ez is cukor, aminek szintén korlátozni kell a bevitelét. Ludlam-Raine szerint a felnőtteknek érdemes 90 gramm alatt tartaniuk a napi cukorbevitelt.

Ne ezekkel akard pótolni a napi vitaminbevitelt!

A szakember szerint 2 dolog az, ami igazán fontos ezeknél a nasiknál: a fehérje és a rost. Ideális esetben egy ilyen szeletnek érdemes 2-5 gramm fehérjét és 3 gramm rostnál többet tartalmaznia. Mindkét tápanyag fontos a sportolóknak, azoknak, akik sokat edzenek, de akkor is kellenek, ha ebéd után még mindig éhesnek érzed magad.

A dietetikus szerint viszont nem szabad csak ilyen szeletekre hagyatkozni a rost és a fehérjebevitel kapcsán, hiszen a kiegyensúlyozott táplálkozás az, ami igazán lényeges: a fehérjebevitel húsokból, halakból, hüvelyesekből, tejtermékekből, valamint a rostbevitel gyümölcsökből, zöldségekből, megfelelő gabonafélékből. Ezek mellett az energiaszeletek csak kiegészítő funkciót töltsenek be - ne ezekből akard fedezni a tápanyagokat!