Borítókép: Érdemes felhagynod az alkoholfogyasztással, ha maratonra készülsz?

Érdemes felhagynod az alkoholfogyasztással, ha maratonra készülsz?

Forrás: getty images
Sajnos az alkohol pillanatnyi pozitív hatása mellett bőven van negatív is. Bár egy kis bortól vidámabb leszel, ha viszont túlzásba viszed a fogyasztását, nem tudod elkerülni a másnaposságot. Ez különösen akkor lehet hátrány, ha épp versenyre készülsz.

Először nézzük meg, hogyan hat az alkohol a szervezetedre:

Kihat a regenerációra

A futás utáni sört biztos megérdemled, ám dehidratál és lassítja a regenerációt. Érdemes ilyenkor bőséges vizet innod, hogy csökkentsd ezt a negatív hatást.

Az alvásra is hatással van

Pár pohár után nem alszol annyira jól, ráadásul másnaposan korábban kelsz. Pedig a pihenés és az alvás is fontos ahhoz, hogy megfelelően regenerálódj futás után. Az alkohol a belső órádra is kihat, ezért fáradtan ébredsz az átbulizott éjjel után, ráadásul többet eszel, több koffeint veszel magadhoz és az edzés sem megy olyan jól a nap folyamán.

Üres kalóriák

Sajnos az alkoholos italokkal rengeteg üres kalóriát vihetsz be és ezáltal el is hízhatsz hosszútávon, ha rendszeresen fogyasztod őket.

Negatív hatással van az izmaidra

Kutatások szerint az alkohol csökkenti a glükóz és az aminosavak felhasználását az izmokban, ráadásul lassítja az emésztést és a test glikogénraktározására is negatívan hat. Ezáltal csökken a sebességed, állóképességed és akár sérülést is okozhat.

Növeli a stresszt

A kortizol szintjét alaposan megemeli még a bor is, ennek hatására pedig akár 70 százalékkal is csökkenhet a növekedési hormon szintje a szervezetdben, így kevésbé hatékonyan tudsz regenerálódni.

Csökkent sebesség

Kis mennyiségű alkohol is elég ahhoz, hogy romoljanak a pszichomotoros képességeid, az aerob erőd és a szervezeted hőszabályzására sincs jó hatással.

Persze, nem kell teljesen megvonnod magadtól a felkészülés alatt, csak igyál kevesebbet, ritkábban és gondoskodj arról, hogy megfelelő mennyiségű vizet iszol előtte és utána.

Válassz okosan!

  • Fehérbor: egy kis pohár 130 kcal-t és 2 egységnyi alkoholt tartalmaz. Sajnos savassá teszi a gyomrot, ám kis mennyiségben fogyasztva a tüdőd egészségesebbé teheti.
  • Vörösbor: káliumban, vasban és fenolokban gazdagabb, mint a fehérbor, ám könnyebben okoz másnaposságot.
  • Pezsgő: egy kutatás szerint heti 3 pohár megelőzheti a demencia és az Alzheimer-kór kialakulását, ám 40 éves kor felett igaz az állítás. A buborékok pedig refluxot és gyomorégést okozhatnak.
  • Gin: 72 kcal-t és 1 egységnyi alkoholt tartalmaz, ám ez az ital dehidratál a legjobban.
  • Vodka: nem annyira rossz a gyomrodnak és talán kevésbé leszel tőle másnapos. Viszont ne keverd cukros gyümölcslevekkel!
  • Cider: vasban és káliumban gazdag, akár védhet is a szívbetegség és magas vérnyomás kialakulása ellen, ám kalóriában elég gazdag.
  • Sör: kalóriadús és fokozza az étvágyat. 1-2 pohártól viszont nem lesz tőle bajod.