Borítókép: Az étvágytalanság okai és lehetséges megoldások

Az étvágytalanság okai és lehetséges megoldások

Ha a súlyproblémák kerülnek szóba, mindig elsősorban az elhízott emberek jutnak eszünkbe. Pedig létezik az éremnek egy másik oldala is. Akadnak, akik egyszerűen nem bírnak hízni, mert nincs elég étvágyuk, és túlságosan keveset esznek. Irigyelni kéne őket? Aligha. Ez legalább olyan komoly probléma, mint a kóros elhízás.

Mitől nincs étvágyunk?

Számos oka lehet annak, ha valamiért nem kívánod még a kedvenc ételeidet sem, és minden egyes falat lenyelése valóságos küzdelem. A kiváltó okok közül elsősorban mindig a lelki eredetűeket érdemes megvizsgálni.


Ért mostanában rendkívüli öröm vagy bánat? Mennyire stresszesek a mindennapjaid? Nem érezted magadat szokatlanul levertnek, depressziósnak? Nem szorongsz túlságosan sokat munkahelyi vagy magánéleti problémák miatt?

Ha az életedben látszólag minden rendben van, akkor kezdhetsz a testi okokra gyanakodni. Ám még ilyenkor sem egyszerű a dolgod. Az étvágytalanság oka lehet akár csak egy lappangó vírus, egy szimpla megfázás, de akár hormonzavar vagy súlyosabb betegség is! Ha az állapot hosszabb ideje fennáll, akkor ne próbáld meg diagnosztizálni magad, hanem bízd ezt egy orvosra!

Mik lehetnek az étvágytalanság következményei?

Ha huzamosabb ideig nem eszel eleget, akkor a szervezeted éhezni kezd, még ha te ezt nem is érzed. Először kiürülnek a zsírraktáraid, majd izomveszteség alakul ki. Ez az állapot az energiahiányos alultápláltság.

Az immunrendszered legyengül, könnyebben megtalálnak a betegségek, és úgy érzed, hogy még a hétköznapi tevékenységeidhez sincs elegendő energiád. Ezeket vedd komoly, figyelmeztető jelzéseknek!

Mit tehetsz ellene?

Ha úgy érzed, mostanában minden ok nélkül jóval kevesebbet eszel, akkor első körben próbálj ki néhány természetes vitaminkészítményt. Hogy néhány konkrét ötletet is adjunk: A B-vitaminok köztudottan fokozzák az étvágyat, a görögszéna segíti az emésztést, a kakukkfű pedig hozzájárul az immunrendszered erősítéséhez.

Ha pedig inkább néhány új, ínycsiklandozó fogással próbálnád meghozni az étvágyadat, akkor az Egészség Palace Webáruház receptgyűjteményében számos könnyen elkészíthető finomság vár rád!

Ha azonban a készítmények használata ellenére sem javul az állapotod hosszabb távon, akkor ne halogass tovább egy látogatást az orvosnál!

A rendszeres mozgás is segíthet

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a sportnak mennyi pozitív hatása van: erősíti a testet, levezeti a stresszt, kiszakít a mindennapok rutinjából, energiával tölt fel. Ha nincs étvágyad, menj, és mozogj legalább 50 percet (lehetőség szerint kinn a friss levegőn), és meglátod, máris jobban esik majd egy tányér finom étel!

Ha pedig mozgás közben még szeretnél stílusos és trendi is lenni, akkor nézz szét az Egészség Palace fitness ruházatai közt, hiszen egy menő szettben mindjárt könnyebben jön a motiváció is!