Borítókép: Igaz történet: túlsúlyos informatikusból futóezdő

Igaz történet: túlsúlyos informatikusból futóezdő

Hello, Moós Gergely vagyok. Dagadt Köcsög. Jaja, hülye név. Ez van, rám ragadt, mert magamra ragasztottam...

Moós Gergőről sokat lehetett hallani az elmúlt években, informatikus, futó, edző, a közösségi mozgásra ösztönző DK blog alapítója, 2015-ben Magyar Tehetség Nagykövete díjban részesült. Aki nem ismeri a DK team történetét, keressen rá, jó kis story. A lényeg, hogy Gergő a kitartó életmódváltásnak köszönhetően új életet kapott, sok sporttal (minden nap futva jár munkába!), baráttal és új munkával, de azért legbelül „Gergős” maradt: szereti a zsíros ételeket és nem barátja a zöld salátáknak. Az előbbi és az utóbbi is teljesen érthető számomra: az ízélmény jelentős része a zsírhoz kapcsolódik, ugyanis az aroma anyagok zsírban oldódnak, és hát ki nem evett már bűnrossz salátát?

Itt jöttünk mi. Az Eisberggel elhatároztuk, hogy megváltoztatjuk Gergő salátákkal kapcsolatos előítéleteit, miszerint nincs ízük, nem lehet velük jól lakni, és bebizonyítjuk neki, hogy igenis léteznek finom, egészséges és laktató saláták. Shenker-Horváth Kinga dietetikus és Berényi Bogi gasztro-fanatikus egy napon át kísérleteztek, hogy megtalálják azokat a salátás recepteket és ízvilágot, amelyek segítenek megtörni Gergő salátás ellenállását.
Az öntetek, más szóval dresszingek olyan kísérő ételek, melyeket a végtelenségig lehet variálni, gazdag ízvilágukkal átformálják salátáinkat. Az öntetek egyik csoportja az ecet-olaj dresszing, mely ecet (bor-, gyümölcs-, balzsamecet), növényi olajok (pl. olíva-, tökmag-, dió-, szezám-, szőlőmagolaj) és zöldfűszerek keverékéből áll – mondja Kinga.

Alapöntet a vinaigrette, amely alapvetően 1 rész sav (ecet, citrom, stb.) és 3 rész olajból áll, plusz különböző ízesítők. De ez nem kőbe vésett szabály, fontosabb, hogy mindenki megtalálja azt a kombinációt, ami ízlik neki, és annak elkészítését meg is tanulja. Gergő esetében a kedvenc öntet-alap a 3 rész olívaolaj és 2 rész citromlé volt, amit ízlés szerint tovább variáltunk – folytatja Bogi.
Sok próbálgatás és kóstolás után születettek meg a saláták, és boldogan jelentjük, hogy Gergő hozzáállása a salátákhoz egészen megváltozott. Mivel sokat gyakoroltunk, már az is egyértelmű, hogy salátás-zöld életmódra átállni tényleg nem nehéz, csak egy kis lendület kell hozzá. Pont, mint a futás elkezdéséhez.

Játssz velünk, csatlakozzatok Gergőhöz, és próbáljátok ki a recepteket. Reméljük, nektek is annyira fognak ízleni, mint neki. :)

Tudtad? Rendszeresen írunk mi is salátás recepteket. Itt találod őket.