Borítókép: A legjobb táplálékkiegészítők futók számára

A legjobb táplálékkiegészítők futók számára

Forrás: PR
Minden állóképességi sportoló szembesül előbb-utóbb azzal a kérdéssel, hogy a kemény edzésen kívül mit lehet még tenni a teljesítményük javítására. A kiindulópont természetesen itt is a kiegyensúlyozott étrend, ami minden mozgáshoz energiát ad. De az is lényeges, hogy ne becsüljük alá az elegendő alvás, a stresszkezelés és még egy csomó más fontos tényező jelentőségét. Emellett a teljesítményfokozó és a vázizomrendszerről gondoskodó táplálékkiegészítők is nagy segítséget nyújthatnak. Melyek a legjobb táplálékkiegészítők futók számára?

1. Koffein


Ha épp futni készülsz egy hosszú irodai vagy iskolai nap után a tested lehet, hogy egy kicsit fel kell turbózni. A koffein nem véletlenül a világ legnépszerűbb stimulánsa - segít ébernek maradni mind testileg mind lelkileg, ezáltal is segítve a mozgásra való felkészülést. Ideális esetben 30-60 perccel a tervezett mozgás előtt jó koffeint fogyasztani.

2. Szénhidrát


A szénhidrátok a szervezetünk elsődleges energiaforrásai, ezért mozgás előtt, vagy közben fogyasztva a legjobb választás a teljesítményfokozáshoz. Ha csak egy órát tervezel futni, vagy még rövidebb ideig, az energiaraktárak feltöltése nem nagy kihívás. Egy kiegyensúlyozott rendszeres étrend remek tartalékot ad. Ha viszont hosszabb futást tervezel, mondjuk 60-150 percet, akkor javasoljuk, hogy óránként juttass be 30-60 g egyszerű szénhidrátot. Ez a mennyiség felmehet akár 90 grammra is, ha még hosszabb edzéseket tartasz vagy versenyzel. Ilyenkor olyan szénhidrátforrást keress, amiben a glükóz-fruktóz aránya 2:1-hez.


3. Elektrolitok


Amikor hosszabb ideig futunk, a szervezetnek az izzadtsággal távozó víz és elektrolitok pótlására is szüksége van. Ezek közül a legfontosabbak: a nátrium, kálium, kalcium, klór és a magnézium. Mindegyik rendkívül fontos szerepet tölt be a szervezetünkben: a nátrium és a kálium a megfelelő hidratáltsághoz szükséges legfontosabb ionok.

Forrás: PR

4. Izületvédők


A futás egy olyan állóképességi sport, ami a biciklizéstől vagy az úszástól eltérően jobban igénybe veszi a szalagokat és az izületeket. Legjobb, ha még a problémák jelentkezése előtt elkezdünk gondoskodni a vázizomrendszerről. Az izületvédő termékek legfőbb összetevői például a kondroitin-szulfát, glükozamin-szulfát, MSM és a kollagén. Ezek a vázizomrendszer legjobb védelme és regenerációja érdekében általában funkcionális keverékekben megtalálhatók.

5. Fehérje


A fehérjepótlásra határozottan nem csak az erősítő sportolóknak érdemes odafigyelni. Az állóképességi sportolók számára is legalább olyan hasznos - egy jó adag fehérje a futás után segíthet a mozgás során károsodott izomszövet regenerációjának felgyorsításában. A fehérjék közül a legjobb választás a tejsavófehérje, ami általában megfelelő arányban tartalmazza az összes esszenciális aminosavat - minden fehérje alapköveit.