Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Nem kell mindenkinek ultrát futnia

ultrafutás,spartathlon,Nagy Katalin
Szakértőink

Csanya

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Frányó Eszter

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Fülöp Tibor

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Gadányi Bálint

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Garas Attila

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Janota Zoltán 'Johnny'

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kiss Áron

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kis-Soós Zsanett

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Liebscher László

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Lőrincz Olivér

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Lubics Szilvia

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

MacPherson Éva

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Markocsán Sándor

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Pulay Szilvi

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Rajnay Kata

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Sipos Fanni

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Szántó Nelli

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Szilágyi Tibi

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Vajda Zsuzsa

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Zsirai Eszter

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Zsirai Milán

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Facebook
Twitter
Pinterest
Az utóbbi években az ultrafutás népszerűsége hatalmasat nőtt, legalábbis a közösségi média és a különböző szaklapok ontják az ultra tartalmat.

Olyan, mintha minden terepfutónak ultratávokban kéne gondolkodnia, mint ahogyan minden utcai futóversenyeken indulónak a maratoni táv lefutásában. A kezdő futók gyakran kényszerűen tartanak-e felé az út felé, hatással van rájuk mindaz, amit látnak, hallanak.

A Facebook születéséről készült amerikai filmben (The Social Network) szereplő Sean Parkernek (Justin Timberlake játszotta), aki a srácokkal folytatott beszélgetést egy jelenetben, van egy passzoló mondata: „10 miles isn’t cool. You know what’s cool? 100 miles.” Ő persze pénzre értette, itt viszont km-ekre is fordítható.

Miért kell a futásnak az ultrafutásról szólnia? A rövidebb távok értéke kevesebb? Valójában egyértelmű, hogy nem a távok határozzák meg a futás, illetve a futó, az ember értékét.

5 km-es versenyre készülsz? Szuper! Ahhoz is kell kitartás, még ha a mezőny közepén végzel is! Ősszel futod az első félmaratonodat? Hihetetlen utazás részese vagy immár hosszabb távokon is! 200-akat futsz körbe-körbe a pályán? Elképesztő fejjáték szükséges hozzá.

Nem kell ultrát futni ahhoz, hogy lenyűgözz és inspirálj másokat!

ultrafutás,terepfutás,UTMB,Ultra-Trail du Mont Blanc
forrás: UTMB Facebook oldal

De mutatunk négy szempontot, amely rávilágít arra, hogy mindegy milyen távokat teljesítesz, a lényeg nem ebben rejlik.

1. Különböző hatások - különböző futók

A különböző emberek különböző háttérrel és pszichológiai adottságokkal rendelkeznek. Ez nagyon fontos tényező, ha mások futó teljesítményéről mélázunk. A futótársak környezeti és pszichés hátterét soha nem értheted meg 100 százalékosan, még akkor sem, ha egészen empatikus vagy.

Olvasd el ezt is!

Van, akinek az ultrafutás a legjelentősebb dolgok közé tartozik a világon. Szinte függőség, amelyen keresztül az élet nagy pillanatai elérhetővé válnak. De ha az agyi kémiai folyamatok és a pszichés állapot megváltozna, simán lehet, hogy az ultrafutás során létrejönne egy másik ember, egy másfajta örömforrással. Olyan ez, mint amikor valaki eufóriát érez a táv – mondjuk – 40-edik, a 120-adik, vagy akár a 250-edik kilométerénél, míg másnak dög unalom lenne az egész verseny, akkor is, ha tudná teljesíteni. Hányszor kérdezték már meg: nem unatkozol futás közben? Tőlem szokták, még futó ismerősök is. De most a lényeg, hogy mind a két állapot, megélés teljesen normális. A futás okozta érzetek nem lehetnek univerzálisak, hiszen maguk a futók sem azok!

Találd meg a saját futóutadat, azt az irányt, amelyben a legjobban érzed magad futóként, de azt se vesd el, hogy idővel változhatsz és változhat a futásaid célja, mert ez is simán benne van a pakliban. Fogadd el, hogy ami számodra érték a futásban, egy másik futónak lehet, hogy nem az.

ultrafutás,terepfutás,100 mérföld,100 miles,hardrock 100
forrás: Hardrock 100 Facebook oldal

2. Eltérő fizikai adottságok

Ha két futónak szinte azonos a pszichés kapcsolódása a futáshoz, sőt ugyanazt az edzésmunkát végzi, teljesen normális a szervezet eltérő reakciója. Vegyük az izom felépítését: az egyik futó izomzata több lassú izomrostot tartalmaz, a másiké viszont tele van gyors izomrostokkal. Utóbbiak hosszú távon kevésbé hatékonyak. Lehet, hogy egyikőjük VO2 max értéke az egekben van, míg a másiké a normál tartomány legalját súrolja. A csontsűrűségi értékek is mutathatnak eltéréseket. Tehát a fizikai mérőszámok egészen komoly különbségeket fedhetnek fel két látszólag azonos szinten futó sportoló között.

Így lesz egy lassú izomrostokkal teli futóból erősebb és gyorsabb, a táv 60-adik kilométerénél, míg az elején szinte nem is számolsz vele. Számukra az ultrafutás nem csak spirituálisan passzoló utazás, hanem a fizikai lehetőségek minél jobb kihasználása is. Mint ahogyan a gyors izomrostokkal bővebben ellátott futó, ha ultratávokra adja a fejét, simán elfáradhat a táv második felére még akkor is, ha lassan kezd. A magas VO2 max-szal rendelkező sportoló szereti a meredek hegyi versenyeket, amelyek átforrósítják az izmokat, akárcsak a szakács a finom steaket. Az alacsonyabb csontsűrűséggel megáldott sportoló pedig azt tapasztalhatja, hogy akár egy 15 km-es verseny is okozhat túlterhelésből adódó sérülést.

Az izomzat, az aerob rendszer, a csontozat és számtalan más fiziológiai tényező is befolyásolhatja azt, hogy mely távokon mozogsz igazán otthonosan.

ultrafutás,terepfutás,Scott Jurek
forrás: Scott Jurek Facebook oldal

3. A hosszabb nem mindig több

A kifejezetten ultratávokra készítő edzésmetódusok során a futók rendszerint lassabbá válnak, mintha rövidebb versenyekre összpontosítanának. A rövidebb távok viszont azért jók az ultrafutók számára, mert általuk válhat gyorsabbá az alaptempó, amely viszont már az ultratávoknál is érzékelhető.

Mondjuk van egy kivételes példa, ez pedig az amerikai Jim Walmsley-é, aki a világ egyik leggyorsabb ultrafutója. Jim Walmsley egy kiváló ultra-szezon után futott egy gyors-sík félmaratont Houstonban, 1.04-es célidővel. 27-ik lett a mezőnyben és kvalifikálta magát az olimpiai próbára, amellyel a 2020-as tokiói olimpia maratoni mezőnyébe kerülhetne. Követői, szimpatizánsai nagyon drukkolnak neki azért, hogy összejöjjön számára. Egészen más felkészülést kell végig csinálnia, mint amit ő megszokott. Azért érdekes Jim története, mert kevés olyan eset van, amely során a futó a hosszabb táv irányából a rövidebb felé kezd építkezni, inkább ennek ellenkezője megszokott.

Mindez arra is rámutat, hogy egy hosszú távon kiváló sportoló, ha szeretne rövidebb távon is kiváló eredményt felmutatni, másfajta edzésmunkára kell váltania. Illetve a rövid távú gyorsaság fejlesztése előfeltétele annak, hogy hosszabb távokon is képes legyen a futó gyorsabban haladni.

Egyébként, ha két azonos szinten lévő futó közül az egyik 10 km-es tempóra készülne, a másik pedig egy 100 mérföldes versenyre, a 10 km-re készülő futónak gyorsabb lenne a hosszú távon leadható tempója, ha diagnosztikai mérésre kerülne sor – ez persze csak elmélet.

ultrafutás,terepfutás,Jim Walmsley
forrás: Jim Walmsley Facebook oldal

4. A közösségi média hatása

Az ultrafutás egyik legfrappánsabb ábrázolása jelenik meg az Ultra Memes Instagram-fiókban. Vicces magyarázatokat ad arra, hogy mennyire csodálatos és egyben riasztó az ultrafutás. Persze sok egyéb dolog is így működik az életben. Például az orvos nem szereti az ügyeletet, pedig ezen keresztül is értelmet és célt ad számára a gyógyító munka. Vagy az űrhajós szeret az űrből a Földre tekinteni, ugyanakkor utálja a szárított élelmet és azt, hogy egy vákuumcső jelenti számára az illemhelyet.

A lenti Instagam bejegyzéshez: Jim Walmsley idén megdöntötte a saját korábbi pályacsúcsát a 100 mérföldes Western States Endurance Run versenyen. Az ideje 14.09.28, másnak ennyi idő alatt 50 mérföld jön össze.

Az ultrafutás ugyanúgy működik: a nagyszerű érzések (például, amikor sikeresen célba érsz egy nehéz versenyen) és a szörnyű tapasztalások bonyolult kapcsolata (mennyire utálatos elindulni télen, hidegben, havas, jeges időben egy rendesebb hosszúfutásra, igaz?). Van, akinek lelket simogató, ízletes manna, másnak pedig kényszerű, fájdalmas szenvedés.

A lényeg, hogy ha nem találsz semmi vonzót, semmi szerethetőt egy ultraversenyben (akár annak hírében, képeiben, beszámolóiban), akkor sincs semmi gond. Nem kell azt hinni, hogy a „rendes” futó, ultrafutó. Mindenkinek a saját útját kell futóként is járnia, ahol nincs helytelen, ciki, trendi vagy elavult. A futás a tiéd (is) mindenhogyan és feltétel nélkül.

Forrás: Trail Runner cikke alapján

Tovább olvasok
Kép

Szerepelj TE is a következő Runner's Worldben!

Szívesen elmesélnéd a legemlékezetesebb maratoni futásod történetét? Írd meg nekünk, mi pont erre vagyunk kíváncsiak!

Kép

7 apró trükk, hogy mostantól sokkal jobban élvezd a futóedzéseidet!

Úgy érzed, néha nem teljes erőbedobással indulsz neki a futásaidnak, vagy amikor edzel, akkor sem élvezed úgy, mint régen? Akkor édemes megfogadnod Nicole Wright személyi edző, futóedző tippjeit: így mostantól sokkal többet kihozhatsz a testedből!

Kép

Környezettudatosság a hazai futóversenyeken

Ha valaki több évtizede jár futóversenyekre, átélhette a környezet védelmére irányuló törekvések megannyi kihívását. Futóként új attitűdöket kellett magunkévá tenni, máskülönben idővel szembesülhettünk volna azzal, hogy például nem kapunk folyadékot a frissítőponton.

Kép

Kulcskérdés az edzésben és a fogyásban is: nagyon nem mindegy, mennyire figyelsz a hidratálásra!

Télen-nyáron komolyan kell venni a megfelelő hidratálást, ám a melegebb hónapokban, különösen akkor, ha sokat edzel, kiemelten kell figyelni rá. De mennyit és mit érdemes fogyasztani?

Kép

Egy futó ideális napja étkezés szempontjából

A futás erősen igénybe veszi a szervezetet mindenféle szempontból. Azért, hogy hosszútávon tervezhess futóként elengedhetetlen a megfelelő regeneráció, aminek fontos része az étkezés is.

Kép

Kezdő futóedzés + egyéb tippek újaknak

A kijárási korlátozás rendesen megnövelte a kezdő futók számát, ha te is közéjük tartozol, akkor adunk pár tippet, hogy hatékonyabban űzhesd ezt a sportot!

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem