nagymama,maraton,futó

“Az unokám miatt kezdtem új életet!” Márti, a hétszeres nagymama, aki most már maratonokat fut

Változtatni az életünkön soha nem késő! Móczárné Nagy Mártit, a hétszeres nagymamát a betegsége állította válaszút elé. Ő az egészség mellett döntött, újraépítette az életét, és a korára fittyet hányva egymás után futja a maratonokat.

A cikk eredetileg a famiily.hu-n jelent meg.

A felismerés

Márti 62 éves, még ma is aktív pedagógus, nem mellesleg 8 csodás gyermek édesanyja és 7 tüneményes unoka nagymamája, és kirobbanó formában van. Ám nem volt ez mindig így.

„Fiatal koromban rendszeresen sportoltam, ám ahogy jöttek sorban a gyerekek, egyre kevesebb időm maradt erre. Azt vettem csak észre, hogy egyre rosszabbul érzem magam, és már egy kis lépcsőzéstől is kifulladok."

"Időskori sportpályafutásomat tulajdonképpen az egyre borzasztóbb egészségi állapotomnak és két szívkatéterezésnek „köszönhetem.”"

"Még ma is a fülembe csengenek a kardiológus szavai, amivel utamra bocsájtott a kórházból: „kardiotréning, kardiotréning, kardiotréning”, amiről persze azt sem tudtam, hogy eszik, vagy isszák.” – meséli Márti.

Márti sokáig nem foglalkozott komolyan az orvos tanácsával és nem is tett lépéseket az egészségesebb életmód irányába, mígnem megszületett az első unokája, aki óriási változást hozott az életébe.

„Rájöttem, hogy a gyermekeimnek egy segítő nagymamára lesz szükségük, nem pedig egy rokkant szívbetegre, aki marékszámra szedi a gyógyszereket.” – emlékszik vissza a felismerés pillanatára.

Az első lépés az egészség felé

Az első lépést Márti azzal tette meg, hogy megvette az első bérletét egy konditerembe:

„Sosem fogom elfelejteni az első edzést – 10 perc a taposógépen, 10 perc az elliptikus tréneren –, amibe majdnem belehaltam, de nagyon elszánt voltam."

"Persze később is voltak nehezebb pillanatok, amikor a hátam közepére kívántam egy-egy edzést, de tudtam, hogy utána sokkal jobban fogom érezni magam, így nem volt kérdés, hogy csináljam-e vagy sem. Ráadásul a rendszeres mozgás abban is segített, hogy a stresszes életmód által okozott pánikrohamaimat legyőzzem.”

Négy hónap után, a rendszeres mozgás hatására elkezdett látszódni az edzések eredménye, ekkorra ugyanis már 120 percen keresztül képes volt edzeni. Ez pedig bátorságot adott neki ahhoz, hogy elfogadjon egy meghívást egy futóversenyre.

„Ott és akkor lett szerelmem a futás. Ám sajnos ész nélkül vetettem bele magam az edzésekbe, és nem volt, aki tanácsot adjon, vagy akár féken tartson.”

Márti 3 hónap „felkészülést” követően – 58 évesen- futotta le élete első félmaratonját,

amelyet sorban egymás után több is követett, pihenés és regenerálódási idő nélkül. Hát persze, hogy sérülés lett belőle!

„Fél év kényszerpihenő következett (futás szempontjából), így visszakényszerültem az edzőterembe. Ekkor kezdtem gondolkodni azon, hogy nyitnom kellene a triatlon felé. Gyermekkoromban versenyszerűen úsztam, kerékpározni szeretek, a futás már ment, csak egy jó kerékpár hiányzott, amit hamarosan megkaptam a gyermekeimtől ajándékba.”– meséli.

Így már minden adott volt, csak a kellő bátorság hiányzott, hogy nevezzen egy versenyre.

„Szerencsémre egyik kedves kolléganőmről tudtam, hogy nagy triatlonista, így őt bombáztam kérdések százaival, mire vettem a bátorságot és beneveztem egy sprint távra. Már az első emelkedő majdnem kifogott rajtam, de nem adtam fel. Minden percét őrülten élveztem.

Ott határoztam el, hogy szintet lépek és indulok olimpiai távon. Úgy döntöttem, hogy ezzel lepem meg magam a 60. szülinapomon.”

60 felett is sportosan

A sport Márti élete részévé vált, és nem csak motivációt ad neki, de az egészségét is visszaadta. Már nem kell szednie gyógyszert sem és büszke arra is, hogy a hét unokájának aktív nagymamája lehet, aki bírja a tempót.

„A gyermekeim csodás emberek és nagyon jó testvérek. Közülük négyen életvitel szerűen külföldön élnek (ketten Angliában, ketten Németországban). A nagy, közös találkozások évente egyetlen napra redukálódnak, az „Ölelések napjára”, ami rendszerint egy augusztusi szombat, de a kapcsolat napi szintű. A gyerekek szinte heti rendszerességgel a skype-on konferencia beszélgetéseket tartanak egymással, de van egy whatsapp csoportunk is, ahol hírt adunk magunkról nap, mint nap.”– mesél Márti családja életéről.

Mártinak nemrég született meg a hetedik unokája (ők mindannyian Magyarországon élnek) és nagyon boldog, hogy gyermekeinek, ha szükség van rá, akár napi szinten is tud segíteni. És azzal is tisztában van, hogy ha nem változtatott volna időben az életmódján, akkor akár az is előfordulhatott volna, hogy mindezt a csodát már nem – vagy csak nagybetegen- élheti meg.

„Figyelj magadra és mozogj sokat!”- tanácsolja Márti nem csak a vele egykorúaknak, de a fiataloknak is.

Majd hozzáteszi: „Élvezd az életet, tölts minél több időt a szeretteiddel és olyan tevékenységekkel, amelyek igazán örömet okoznak neked. Szerintem ez a fittség és a fiatalság legnagyobb, ugyanakkor legegyszerűbb titka.”