Borítókép: „Nem vagyok futóalkat” - ez ne állítson meg, higgy magadban és fuss!

„Nem vagyok futóalkat” - ez ne állítson meg, higgy magadban és fuss!

Forrás: Getty Images
Amikor valaki elkezd futni, az nem könnyű, és az elején nem is annyira élvezetes. Sokan emiatt hamar feladják, és persze előjönnek a klasszikus „nem vagyok futóalkat” kifogással is.

Nem vagyok egy futóalkat, kicsit sem. És sokaktól hallom, hogy azért nem futnak, mert „nincs meg az alkatuk hozzá”. Oké, persze, az is elfogadható, ha valaki nem szereti, és természetesen olyan is akad, akinek valami egészségügyi oka van annak, hogy inkább más sportot űz, de azt elárulom, hogy a csontozatod és a testalkatod nem akadályoz abban, hogy felvedd a cipődet és begyűjts pár kilométert!

Mondom, nem vagyok futóalkat, nézd csak meg! Nagyon nem... Ettől viszont még menőbbnek érzem, ha megcsinálok valami durvább távot!

Ha azért akadsz el újra és újra a futással, mert „nem vagy futóalkat”, ezeket tudnod kell:

A futó definíciója az, ha valaki fut rendszeresen. Attól, hogy elkezdesz futni, még nem feltétlen kell versenyezned, vagy ha benevezel néhány versenyre, nem kell bizonyos idővel vagy helyezéssel célba érned.

Igen, vannak bizonyos testalkattípusok, amelyekkel könnyebben megy a futás és a fejlődés. Vannak, akik gyorsabbak, vagy nehezebben sérülnek le. A hosszabb, vékony lábak, keskeny csípő, 0 súlyfelesleg, minimális (csak a szükséges) izomfelület a legjobb futók ismérvei, de attól még, hogy te nem így nézel ki, miért ne futhatnál? Csak fogadd el, hogy nem döntesz világcsúcsot a félmaratonon, és kész. Sőt, ha például te mondjuk nem csak futsz, hanem más edzéseket is végzel, amik nem feltétlen a futásodat szolgálják, akkor még inkább más irányba változhat a tested, de kit érdekel? Gondolj csak bele: talán te izmosabb vagy és keményebb, simán lenyomsz 40 fekvőt, míg a „tipikus futóalkatú” barátnőd ugyan 10 perccel gyorsabb 10K-t fut, de belehal 5 fekvőbe… Mindenki más!

Maraton nem futóalkattal: így is meg lehet csinálni!

Attól még, hogy a futás néha szívás, vagy nehezen megy, ne add fel, erre a hülye kifogásra hivatkozva. Mindenki lehet jó futó, aki képes kitartóan edzeni, odatenni magát a céljaiért, és akkor is menni, amikor épp nincs kedve. Csak tenni kell érte!

Akkor fog boldoggá tenni a futás, ha a saját tempódban, a saját igényeid szerint űzöd. Azért, hogy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb és boldogabb legyél. Hogy minden alkalommal legyőzd magadat, és a saját magad által kitűzött célokért küzdj. Hát nem ez a legfontosabb?

Na és képzeld, Szántó Nelli, a RW.hu szakértője, ex-profi triatlonista is hivatalosan a "nem futóalkat" kategóriába tartozik, ez mégsem akadályozza abban, hogy őrületes teljesítményeket hozzon ki magából, futóedzőként pedig másoknak is segítsen elérni ugyanezt!

„A nőknek alapvetően jóval szélesebb a csípőjük a férfiakénál, ezért a combcsont és a lábszárcsont által bezárt szög is nagyobb, aminek következtében a térdízület is nagyobb terhelést kap, így a "csípősebb csajok" hajlamosabbak az ízületi problémákra. A férfiasabb alkatú lányok éppen ezért alkalmasabbak testalkatilag a futásra, nekik könnyebben is megy, azonban ez nem jelenti azt, hogy nekünk "csípős csajoknak" le kellene mondanunk a futásról csupán nagyobb hangsúlyt kell fektetni bizonyos kiegészítő edzések beiktatására és a fokozatos terhelésre. Különös hangsúlyt kell kapnia a combhajlító és combfeszítő izmok erősítését, valamint a térdízület stabilitását elősegítő gyakorlatoknak.”

Mutatjuk is, milyen az ő nem tipikus futóalkata:

Jól futni nem csak ''tipikus futóalkattal'' lehet, itt az élő példa!

Szóval, hajrá, te se add fel!