tokio,futók,futás tokio,japán futó kultúra

Ismerd meg a japán futó kultúrát!

Forrás: Getty Images
Ha belegondolsz, rengeteget alakult a futó kultúra hazánkban az elmúlt években, már nem látványosság, ha valaki sportcuccban fut el az utcán, és temérdek futóklubhoz lehet csatlakozni. És bár a futás mindenkinek mást jelent és mást ad, azt hihetnénk, hogy a világ minden pontján hasonló a futók élete.

De nem így van!

Közeleg a 2016-os Olimpia, Tokió pedig jobban fókuszba került, mint korábban. Így pedig a város futóélete iránt is egyre többen érdeklődnek, amiről érdemes ejteni pár szót.

  • Bár a japán futók szenzációs eredményeket tudnak felmutatni, a csoportos edzések és futások soha nem a teljesítményről szólnak, hanem a társaságról. Míg mi elmegyünk egy pályára együtt, és kőkeményen kirésztávozzuk magunkat, ők a pályán nem ugyanazt az edzésprogramot csinálják, hanem mindenki a magáét (a heti tervüknek biztos, hogy nem ez a legkeményebb része, mint nálunk), és közben megy a beszélgetés lazulás.

  • A közösségi, városi futásokra épp ez igaz: Tokió legzsúfoltabb, a turisták által leginkább látogatott részeken futnak, és nem a tempót meg a távot helyezik előtérbe, hanem azt, hogy együtt legyenek és jól érezzék magukat. Ezek edzéseknek a végén alap a közös fürdőzés és/vagy sörözés is.

  • Ha valaki tehetséges, náluk meg lehet élni a futásból. Már az iskolában is nagy támogatást kapnak a futók, így sokkal lelkesebbek és motiváltabbak a fiatalok, mint nálunk.

  • A maratonfutás kultúrája náluk már szép múltra tekint vissza, az 1950-es, 60-as években a japán futók olyan statisztikákat tartottak a világban, mint ma a kenyaiak.

  • Van egy saját kifejezésük a hosszú távú váltókra, ez az ekiden, aminek szintén nagy hagyománya van náluk, és számos ilyen versenyt tartanak az országban.