futás,futás egészség

A futás bizonyítottan boldogabb emberré tesz – a tudomány szerint is

Forrás: Getty Images
Meg szerinted is, igaz?

Egy nemrégiben közzétett kutatás szerint, amit a Glasgow Caledonian Egyetemen végeztek 800 futó részvételével, bebizonyosodott, hogy a futás rendkívüli hatással van az általános hangulatra és önbizalomra is.

A futók 89%-a ugyanis azt vallotta, hogy a rendszeres futástól nem csak boldogabbak lettek, és elfogadták a testüket, de a mentális egészségük is javult. A többségre pedig az is jellemző volt, hogy a futás által az élet minden területén motiváltabbá váltak.

A kutatást végző szakemberek szerint ez azért van, mert a futásban gyorsan és könnyen követhető a fejlődés, ha beleteszel, akkor kapsz. Amikor pedig elérsz egy kitűzött célt, az boldoggá, elégedetté és magabiztossá tesz. Ha ez folyamatosan fennáll, akkor a mindennapjaidra is átterjed ez az érzés.

Arra azonban figyelni kell, hogy megmaradj azon a szinten, amikor a futás az életedet teljessé teszi, egy jó hobbi, ami az egészségedet támogatja és kiegyensúlyozottá tesz. Mert, sokan, akik máshol nem érnek el sikereket (nem szeretik a munkájukat, éppen egy szerelmi csalódáson vannak túl, esetleg sikertelenül keresnek párt, vagy otthon nem kapnak elismerést), átesnek arra az oldalra, amikor már csak a futás okoz boldogságot, egy sérüléstől képesek depresszióba esni, és mással már nem is foglalkoznak. Vigyázz magadra, és maradjon meg a futás azon a szinten, amikor nem nyomás, és kényszer, hanem boldogság!