mentális erő

A mentálisan erős futók 7 tulajdonsága

Forrás: getty images
Vannak futók, akik még a legnehezebb helyzetekben is képesek nyugodtak maradni, leküzdeni démonjaikat és tovább harcolni a célért. Rájuk biztos, hogy igaz a következő 7 tulajdonság.

Mi számít mentális erőnek?

Az, ha a külső körülmények ellenére is képes valaki kihozni magából a legtöbbet, anélkül, hogy elterelődne a figyelme, vagy, hogy hagyná, hogy eluralkodjanak rajta a negatív érzelmek. JoAnn Dahlkoetter sportpszichológus és sportoló több olimpikont és futót is felkészített már az előttük álló célra, ezért pontos képe van arról, mik definiálják a mentális erőt.

Szerinte a következő 7 tulajdonság igaz azokra, akik fejben is képesek küzdeni.

Kitartás

A képesség, hogy a fájdalom, rossz teljesítmény, vagy nehézség ellenére is ki tudd magadból hozni a maximumot. A mentálisan erős futók felismerik a hibáikat, kihagyott lehetőségeiket és képesek belőlük tanulni, miközben könnyedén áttérnek a következő céljukra.

Fókusz

A mentálisan erős futók tudják, melyik problémára mi a megoldás, a legjobb pillanatokban tudják összeszedni minden erejüket ahhoz, hogy az előttük álló cél lebegjen a szemük előtt a legnehezebb killométereken.

Erő

Annak ellenére is folytatják, ha a külső körülmények megnehezítik a céljaik elérését. Nyugodtak, kiegyensúlyozottak maradnak és a versenyszellemük sem csitul.

Felkészültség

Fontos, hogy minden helyzetre megfelelően felkészüljenek a futók, így elkerülhető a váratlan események miatt fellépő pánik. Ezért is fontos, hogy vizualizáld a verseny napját, megtegyél mindent az edzéseken.

Előrelátás

Fontos, hogy a fejben erős futók akkor is haladnak a céljukhoz vezető úton, amikor nem kapnak visszacsatolást arról, hogy mennyit fejlődtek.

Nyitottság

Fontos, hogy nyitottak legyenek az új lehetőségekre, véleményekre, akár az edző visszajelzéseire, hiszen csak így fejlődhetnek. A nyitottság másik része, hogy ha a versenyen szembesülnek egy problémával, akkor is hamar képesek rá megtalálni a megoldást.

Bizalom

Bizony, önbizalom nélkül szinte lehetetlen sikeresnek lenni. A mentálisan erős futók bíznak saját képességeikben, tudják, hogy a testük nem hagyja őket cserben, és azzal is tisztában vannak, hogy mindent megtettek a siker érdekében: betartották az edzéstervükben leírtakat, begyakoroltak mindent a versenyre. Ez a magabiztosság óriási erőt adhat a nehezebb pillanatokban.

Olvasnál még a témában?