Borítókép: Fit.Love.Réka a Generali Runner's World Run maratonra készül: Miért olyan nehéz visszavenni?

Fit.Love.Réka a Generali Runner's World Run maratonra készül: Miért olyan nehéz visszavenni?

Nem tudom, hogy a jó idő vagy a sok szuper közösségi futás, vagy mindkettő miatt, de az elmúlt hetekben nagyon elkapott a gépszíj és alig bírom visszafogni magam, hogy ne toljak le akár 2 edzést is minden nap.

De tudom jól, hogy most jön a leghosszabb futásom (36 km) a maraton előtt, utána pedig fokozatosan muszáj lassítanom, ha nem szeretném a felkészülési időszak végén a kukába dobni hosszú hónapok munkáját.

És hogy miért ilyen nehéz leállni? Egyszerűen elkapott a lendület, az edzések nagy részét élvezem, ezek persze nem sprint futások, de kilométerben messze életem legerősebb hónapját tudhatom a hátam mögött (300 km).

Összeszedtem pár pontban, mi mindenem nekem jelenleg a futás:

  • Terápia: Biztos közhelyes, de tényleg bármilyen munkahelyi, magánéleti feszkó után felhúzom a futócipőt és kifutnék a világból. Egy óra kocogás után simán lenyugszom, van időm átgondolni a dolgokat és sokkal jobb minden.
  • Drog: Bevallom, sokáig nagyvárosi legendának tartottam a runners high-t, de ahogy egyre nő a hosszú futásaim száma, a jobb és élvezetesebb napjaimon tényleg olyan eufóriát érzek, ami semmihez sem fogható.
  • Motiváció: Nincs annál jobb érzés, amikor tudod és megtapasztalod, hogy ki tudod tolni a saját határaidat. Saját magadat motiválod és fejlődsz napról napra és elhiszed, bármire képes vagy.
  • Gondolkodási idő: Ha egy 4 órás futás alatt nem találod meg a megoldást a problémádra, akkor már nem is fogod - van egy ilyen mondás. Szeretem ezt az „én-időt”, sokat lehet gondolkodni hétköznapi dolgokon, gondokon, de akár szuper, kreatív ötletek is születhetnek, ahogy egyre több endorfin szabadul fel a testünkben.
  • Felfrissülés: Bármilyen furcsán is hangzik, legtöbbször nem lefáraszt a futás, hanem sokkal inkább felfrissít és felpörget. Este ez persze nem a legpraktikusabb (mondjuk nekem nincsenek gondjaim ezzel sem, minden gond nélkül tudok aludni esti futás után is), de reggel kifejezetten hasznos.
  • Játék: Kifejezetten motivál mostában a futós app-om éves/heti/havi kilométer számlálója, ahol össze tudom hasonlítani a futott kilométereimet az ismerőseimével. Pozitív, kifejezetten ösztönző játék ez egymás közt és magammal is, hiszen az a cél, hogy kicsit mindig túlteljesítsem az előző havi teljesítményem.
  • Szórakozás: A barátaim ezekben a hónapokban borzasztóan unalmasnak tartanak, de Nekem ilyenkor tényleg ez jelenti a kikapcsolódást. Hétköznap be vagyok szűkülve az edzés-munkahely-főzés-alvás négyszögbe, a hétvégi hosszú előtti nincs éjszakázás, nincs fröccsözés, a maradék időben pedig igyekszem pinél többet pihenni vagy regenerálódni. Másnak biztosan borzalmasnak hangzik, de én csak így tudok biztosra menni.
  • Boldogság: A legfontosabb, hogy azért csinálom, mert szeretem. Ha nem szeretném, nem csinálnám és nem rendelnék alá ennyi mindent.

Amihez ennyire ragaszkodunk, abból nem szívesen veszünk vissza. De nyakamon a maraton, úgyhogy igyekszem ezt a lendületet megtartani az április 23-i Generali Runner’s World Run utánra.