mozi, motiváció, futós filmek, futós film, filmek a futásról, film a futásról,

Gyertek mozizni: íme 10 érdekes és sikeres futós film!

Forrás: Getty Images
Szeretjük a futós tematikájú mozikat! Most egy olyan válogatást hoztunk, ami azokat a filmeket sorakoztatja fel, amik még külön díjat is nyertek. Vajon hány filmkritikus kapott kedvet a futáshoz épp a látottak hatására?

Tűzszekerek

Nemcsak a valaha készült legjobb futós film, hanem talán a legismertebb is. Az 1981-es mozi két brit atléta történetét meséli el az 1924-es olimpia idején: Eric Liddell, mélyen hívő skót keresztény, Harold Abrahams gazdag angol zsidó család fia. Díjak: hét Oscar-díjra jelölték és négyet meg is kapott: a legjobb film, a legjobb eredeti forgatókönyv és filmzene, illetve a legjobb jelmeztervet is elhozta. Nyert Grammy, Arany Glóbusz, BAFTA díjat és a cannes-i filmfesztiválon is több kategóriában.

Forrest Gump

Bár nem szigorúan és kizárólag futásról szóló film, a futás kulcsfontosságú téma az 1994-ben bemutatott moziban. A névadó karakter, akit Tom Hanks alakít, lassú eszű, de jószívű figura, aki tanúja és akaratlanul befolyásolója lesz az Egyesült Államok számos meghatározó történelmi jelentőségű eseményének a múlt században. Tehetséges futó, aki három éven keresztül futott Amerikában, ez a foglalatossága felkeltette a nemzetközi sajtó figyelmét is. Az egyik emlékezetes jelenetben Forrest egy sor újságírónak elárulja, hogy miért csinálja mindezt: „Csak mert kedvem szottyant futni.” Díjak: 13 Oscar jelölésből hatot elnyert, de kapott három Golden Globe-ot, egy BAFTA-díjat és egy Screen Actors Guild-díjat is nyert, valamint rengeteg kisebb szakmai elismerést.

A mennyország gyermekei

Ez az 1997-es iráni családi dráma egy szegény sorsú testvérpárra és az elveszett cipőpár kalandjaira összpontosít. Miután Ali elveszíti Zahra cipőjét, kalandok sorozatába keveredik, hogy megtalálja. Amikor nem jár sikerrel, megpróbálkozik más módszerrel, hogy egy pár új cipőt szerezzen a húgának, a helyi 4 km-es futóversenyt készül megnyerni. Díjak: a film négy elismerést nyert az 1997-es montreali filmfesztiválon, valamint számos más díjat egyéb nemzetközi fesztiválokon. 1999-ben Oscar jelölést is kapott idegen nyelvű film kategóriában.

Maraton életre-halálra

Az 1976-os izgalmas thrillernek Dustin Hoffmann a főszereplője, aki Thomas 'Babe' Levy-t, a futás megszállottját alakítja, akit a náci háborús bűnös, Dr. Christian Zell üldöz. A különösen szadisztikus fogászati ​​jelenet az egyik legemlékezetesebb pillanat a filmből, a főhős szorult helyzetéből a futásnak köszönhetően menekül el. Díjak: Laurence Olivier elnyerte a legjobb férfi mellékszereplő díját a Golden Globe-on, ugyanezért Oscar-ra is jelölték.

Ikarus

A 2017-es amerikai dokumentumfilm eredetileg az amatőr kerékpározás doppingjának feltárását tűzte ki célul, ám miután Bryan Fogel filmrendező találkozott az orosz doppingprogram volt vezetőjével, nemzetközi doppingbotrány bontakozott ki a történetből. Díjak: A film elnyerte a legjobb dokumentumfilm díját a 2018-as Oscar átadón, a 2017-es Critics Choice dokumentumfilm díját, valamint a Sundance Filmfesztivál legjobb dokumentumfilmjének járó díjat.

Bhaag Milkha Bhaag

A 2013-as indiai életrajzi sportdráma címének jelentése: Fuss, Milkha, fuss. Milkha Singh legendás indiai sportoló életén alapszik a történet. A „szárnyaló szikh” néven ismert sprinter az első indiai sportoló, aki egyéni atlétikai aranyérmet nyert a nemzetközösségi Játékokon, 1958-ban megszerezte a 440 yardos (kb. 400 méter) síkfutás első helyét. Nemzeti sportikon lett, miután 1960-ban a római olimpián 400 méteren negyedik lett. Díjak: a film több tucat hazai kitüntetést nyert el, köztük Nemzeti Filmdíjak, IIFA Awards, Star Guild Awards és Screen Awards.

Barkley Maratons: a verseny, ami felfalja az indulókat

Első 25 éve alatt összesen 10 ember fejezte be a Barkley Maratont. A verseny története valós börtönszökéshez kapcsolódik, a világ egyik legnehezebb és legkegyetlenebb versenyeként tartják számon, ami „rossz” híre ellenére csábítja az embereket a világ minden tájáról, hogy teszteljék testi és szellemi állóképességük határait. Díjak: elnyerte a legjobb dokumentumfilm díjait a 2014-es Austini Filmfesztiválon és a 2015-ös Kansas City FilmFest-en.

Rendíthetetlen

A 2014-es amerikai háborús filmet Angelina Jolie készítette és rendezte Laura Hillenbrand 2010-es műve alapján. Louis Zamperini katonatiszt és olimpikon történetét meséli el, aki 47 napig tutajon hánykolódott, miután lelőtték a repülőgépét a második világháború alatt. Ezt követően japán hadifogságba került. Díjak: a film elnyerte a Screen Actors Guild Award-ot, valamint számos nemzetközi filmes kitüntetést, három Oscar jelölést is kapott 2015-ben.

Terry Fox története

Igaz történetet dolgoz fel a mozi Terry Foxról, a rák miatt amputált lábú hősről, aki úgy döntött, keresztülfut Kanadán, hogy pénzt gyűjtsön a rákkutatásra. Díjak: a film hat kategóriában nyert az 1984-es Genie Awards-on és két kitüntetést kapott az 1983-as CableACE Awards-on.

Saint Ralph (Maraton a csodáért)

Ez a 2004-es film Ralph Walker, egy tizennégy éves fiú megkapó története, aki halálos beteg édesanyján szeretne segíteni, úgy, hogy csodát tesz, azaz megpróbálja megnyerni az 1954-es Boston Maratont. Díjak: 2005-ben két kanadai filmdíjat vehetett át, egyéb nemzetközi kitüntetésekkel együtt.

Runner’s World 2021/01 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/01 (digitális verzió)

A legfrissebb Runner’s World fő témája a generációk a futásban. Egyik legizgalmasabb anyagunk is ebben a témában készült, olyan testvérekről, akik egymás ellenfelei a pályán, de ez sokkal inkább előnyükre válik, mint hátrányukra. Nem is gondolnánk, mennyi közeli rokon versenyzik most is a világ élvonalában! Történetük nagyon sokat elárul a sportszerűségről, és arról, hogy van, ami még a győzelemnél is fontosabb… még egy élsportoló számára is.

Szintén a generációs témában szólaltattunk meg olyan gyerekeket, akik közül a legtöbben még általános iskolások, de már nagyon szoros és személyes kapcsolatot ápolnak a futással. Olyanokat is bemutatunk, akik versenyszerűen futnak, de olyanokat is, akiknek már ilyen kicsi korban többet jelent a futás, mint testnevelésórai kötelező köröket. Figyelem, megint kiderül, hogy van mit tanulnunk a gyerekektől.

595 Ft