Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Karanténnapló Németországból - "itt mindenki nagyon fegyelmezetten tartja a szabályokat"

Karanténnapló Németországból - "itt mindenki nagyon fegyelmezetten tartja a szabályokat"
Szakértőink

Csanya

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Frányó Eszter

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Fülöp Tibor

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Gadányi Bálint

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Garas Attila

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Janota Zoltán 'Johnny'

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kiss Áron

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kis-Soós Zsanett

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Liebscher László

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Lőrincz Olivér

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Lubics Szilvia

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

MacPherson Éva

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Markocsán Sándor

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Pulay Szilvi

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Rajnay Kata

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Sipos Fanni

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Szántó Nelli

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Szilágyi Tibi

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Vajda Zsuzsa

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Zsirai Eszter

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Zsirai Milán

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Facebook
Twitter
Pinterest
Megérkezett a Karanténnapló legfrissebb része, ezúttal egy németországi kisvárosból, Maintalból!

Tolnai Katalin bölcsődevezetőként dolgozik és él Németországban, Maintalban férjével, Péterrel, aki pedig logisztikus – emellett pedig mindketten lelkes hobbifutók.

A Karanténnapló legújabb fejezetében az ő mindennapjaikba tekinthetünk be a koronavírus idején egy olyan országban, ahol továbbra is viszonylag lassan terjed a koronavírus-járvány az igazolt fertőzések számának alakulása szerint, tehát a helyzet biztatónak mondható, hiszen az utóbbi napok adatai szerint jelenleg több a gyógyult, mint a fertőzött. A német egészségügyi rendszer az egyik legfejlettebb – olyannyira, hogy mint a sajtóban olvashattuk, más országokból is tudtak betegeket átvenni.

karanetnnaplo,tolnai kata,németország
tolnai kata,németország,karanténnapló

Kérlek, meséld el, milyen szabályokkal biztosítják a vírus terjedésének lassítását nálatok!

Itt, Németországban elég hamar reagáltak a kialakult helyzetre. Különféle korlátozásokat vezettek be, aztán ezeken a korlátozásokon pár nap után szigorítottak. A jelenlegi szabályok kb. három hete változatlanok. Ezek pedig a következőek: minimalizálni a személyes kapcsolatokat, nyilvános helyen (pl. parkok) csak maximum két személy tartózkodhat együtt, kivétel az egy háztartásban élők, illetve azok a személyek, akiknek üzleti vagy más okokból mindenképpen találkozniuk kell. Az idősek, krónikus betegek önkéntes karanténba vonultak. A tömegközlekedési eszközök továbbra is üzemelnek, a sofőrök egy plexilappal le vannak választva az utasoktól – csak úgy, mint a BKV buszain. A boltokban, benzinkutakon plexilapokat szereltek fel mindenütt a pénztároknál, hogy védjék az ott dolgozókat. A szolgáltatási szektorban (fodrász, kozmetikus, masszőr) dolgozó vállalkozások nem üzemelhetnek. A higiéniai előírásokat be kell tartani - 1,5 m távolságtartás, kisebb üzletekben 1 vevő tartózkodhat egyszerre a boltban, nagyobb üzletekben is szabályozott, hány személy tartózkodhat egyidejűleg bent és emellett legfeljebb két, egymáshoz tartozó személy vásárolhat együtt. Az éttermek, gasztronómiai intézmények csak kiszállítással üzemelhetnek. Az iskolák, óvodák bölcsődék zárva - előreláthatólag ápr. 19-ig. Ezek az intézmények ügyeletet tartanak azoknak a szülők gyermekeinek, akik a rendszerreleváns munkakörökben dolgoznak (egészségügy, rendőrség, mentő, tűzoltóság, élelmiszeripar, ápolók, jogi személyek, mezőgazdaságban dolgozók, teherszállításban dolgozók, pedagógusok, szemétszállítás, közműszolgáltatók). Az országhatárok le vannak zárva, csak ellenőrzéssel lehet az országba belépni.

Hogy fogadták az emberek a rendeleteket? Betartják vagy lazán kezelik, mint például nálunk, Magyarországon?

Véleményem szerint a németek nagyon fegyelmezettek. Egyik napról a másikra üresek lettek az utcák. Vidéken az emberek nagy része betartja a kötelező távolságtartást illetve más higiéniai szabályokat. A városban kicsit más a helyzet. Sajnos sokan élnek kis helyen és emiatt a szociális disztanciát már nem tartják be az előírtaknak megfelelően.

Sok a megbetegedés, de szerencsére a halálos áldozatok száma nem olyan radikálisan emelkedik, mint a környező országokban.

Mozogni, sportolni ki lehet menni, ezzel élnek is a hozzánk hasonló, aktív polgárok.

Dolgozni még jártok, vagy otthon tudtatok maradni?

Mindketten bejárunk, ez ad némi rendszerességet a mindennapokban.

Mivel bölcsődében dolgozom és csak ügyeletet tartunk, 3-4 gyermek van összesen az intézményben. A dolog pozitív hozadéka, hogy most olyan dolgokra is jut idő a munkában, amit a létszámhiány miatti időkben nem tudtunk megtenni.

Hiányoznak a gyerekek, hiszen a munkánk jelentős része velük történik. Próbálunk egy kis kedvességeket csempészni a napjaikba azért távolról is: postai úton indítottunk el nekik egy kis meglepetést az ünnepekre, illetve az intézmény kapujára laminált lapokat ragasztottunk ki, amivel motiváljuk őket. A bölcsőde ablakait is kidíszítettük, hogy ha erre járnak, lássák, hogy gondolunk rájuk.

tolnai kata,karantennaplo

Hobbifutóként hogy oldjátok meg az edzéseket? Szükséges-e bármilyen kiegészítő védőeszköz a futásokhoz (maszk, kesztyű)?

Szerencsére vidéken élünk, és emiatt a szabadban van lehetőség úgy sportolni, hogy mást nem veszélyeztetünk illetve magunkat is tudjuk védeni.

Frankfurtban dolgozom és figyelem ott is a futókat, jelentős részükön látszik, hogy fegyelmezettek. Nem járnak csapatostul, maximum kettesével futnak, betartják a szabályokat, amiket a szabadtéri sportolásra vonatkozóan hoztak.

Mivel mi itthon, vidéken futunk, ahol a madár se jár, sok az erdő, megoldható, hogy elkerüljük egymást, így sportolás során nem fenyeget a fertőzés veszélye, ezért nem szükséges védőeszközöket hordanunk sportolás közben.

A futás mellett más edzéseket is végzel, végeztek?

Éppen költözés utána vagyunk, úgyhogy most ez egy másfajta mozgásformát nyújtott a családnak két hétre. 😊 De tervezem megint, hogy jógázok és a biciklizéssel szeretném fejleszteni magamat.

Tudom, hogy rendszeresen részt szoktatok venni futóversenyeken – például a frankfurti maratonon mindketten futottunk, ti pedig már többször is. Hogy éled meg, hogy törölték a tömegrendezvényeket – ezzel együtt a futóversenyeket is?

Az utolsó rendezvény, amin részt vettünk, az a frankfurti félmaraton volt. A rákövetkező hétre jöttek a rendeletek a vírus miatt.

Így legalább az az érzés volt bennem, hogy valamit lezártam, valaminek vége – most eddig egy teljesen új, eddig ismeretlen fejezet kezdődik. Örülök, hogy lehetőségünk volt még egy utolsót versenyezni ez előtt a szürreális időszak előtt.

Motiválatlanabb vagy-e amiatt, hogy nincs konkrét cél, amiért hajts?

A motiváció tényleg kicsit alábbhagyott. Az utóbbi három hétben sorra jöttek az e-mailek, hogy melyik versenyek maradnak el, amire már tavaly jelentkeztünk – mondanom sem kell, jó sok ilyen van.

Ez sajnos tényleg nehezíti a felkészülést, hisz előre nem látható időre fel vannak függesztve a rendezvények. Itt, Hessenben nagyon sok futórendezvény van a tavasz folyamán, amik most a vírus miatt mind elmaradnak. Jó kis versenyek ezek, amiken a férjemmel rendszeresen részt szoktunk venni.

Mindezek ellenére jelenleg a legfőbb célom most, hogy túl vagyunk a költözésen, a korábbi edzésrendszer visszaállítása, hetente 3-4 alkalommal.

Mit gondolsz, van esély arra, hogy kicsit változik a hatás ennek a rendkívüli helyzetnek a hatására, ha túlvagyunk ezen? Lesznek pozitív hozadékai is a pandémiának?

Már most látom, hogy változnak a kapcsolati és higiéniai viszonyok. A tisztaságra sokkal jobban odafigyelnek az emberek, mint eddig bármikor. Fertőtlenítenek naponta többször mindenhol – elég a bevásárlóközpontokban a kocsira vagy a benzinkutakon a töltőpisztolyra gondolni. Gumikesztyű és fertőtlenítőszer áll mindenhol, mindenki naponta tucatnyi alkalommal kezet mos.

Az emberek óvatosak egymással. Akad, aki a bezártság miatt pánikszerűen illetve barátságtalanul viselkedik, de a szolidaritás és az egymásra figyelés került fókuszba. Tiszteletben tartják, hogy ki milyen módon védekezik (maszk, gumikesztyű) a vírus ellen.

A szolidaritás elképesztő méreteket ölt: remekül működik a helyi vállalkozások támogatása, a kávézók, éttermek szinte mind átálltak kiszállításra és mozgalmak indultak arra, hogy ha mód van rá, az emberek ugyanúgy betérjenek a kedvenc helyeikre, csak éppen most nem beülnek egy kávéra, hanem elvitelre kérik. Egyéb szolgáltatóknál (fodrász, masszőr, stb.) is gyakori, hogy utalványokat vesznek, amiket később majd beváltanak, ezzel is csökkentve a bevételkiesést. Edzők, edzőtermek nagyrészt online órákat tartanak, vagy youtube videókat adnak ki.

Tanulási folyamat is egyben ez a világjárvány: vegyünk példaként az online tanulást az iskolákban vagy gondoljunk az online rendelések iránt megnövekedett tömegigényre, ami most logisztikailag nem kis kihívás (ezt a férjem révén jól látom), viszont hosszabb távon is elindíthat egy folyamatot, ami eddig még csak úgy-ahogy működött.

Ami még érdekes, hogy megváltoztak a köszöntési formák, találkozásnál nincs kézfogás, ölelés, puszi meg végképp - valószínű, hogy ez jórészt meg is marad, hogy sokkal óvatosabbak leszünk ezekben a társas érintkezési formulákban.

Németországban a társadalom középső rétegeiben is borzasztó elterjedt, hogy évente több alkalommal is nagyobb távolságokban töltik a szabadságukat (Távol-Kelet, Kanári-szigetek, Spanyolország stb.), illetve az országon belül is rengeteg helyre repülővel utaznak. Nagyon úgy néz ki, hogy ebben is változás várható, de ez azért még a jövő kérdése.

Bízom benne, hogy ez a vírus felnyitja sok ember szemét, hogy felhagyjon a felelőtlen viselkedésével.

Tovább olvasok
Kép

Futás utáni higiénia - azt hitted, mindent tudsz már?

Edzel, leizzadsz, irány a zuhany és kész. Mit kell ezen túlspilázni? Ha egészen eddig te is így álltál hozzá, tudunk még újat mutatni a témában.

Kép

Időszakos böjtölés Keto-módban: kombinálhatom a két legnépszerűbb diétás módszert?

Az utóbbi évek legelterjedtebb fogyókúrás módszerei között az élen jár a keto és az időszakos böjtölés, vagyis az intermittent fasting. Felmerül a kérdés, mi történik, ha a kettőt kombinálom - és érdemes -e egyáltalán?

Kép

Eldőlt az idei London Maraton sorsa – csak elit futók indulhatnak a 40. versenyen, Kipchoge és Bekele jelezte indulási szándékát

Az utolsó idei nagyszabású maratoni versenyt sem rendezik meg hagyományos lebonyolítás szerint. 45 000 futónak várnia kell jövő októberig, hogy ismét elrajtolhassanak a brit főváros legnagyobb nyílt futóversenyén.

Kép

A nyár örök slágere a főtt kukorica, de ehetem, ha fogyni akarok?

Nyáron az egyik legegyszerűbb étel a főtt kukorica, a strandok megunhatatlan slágerkajája, ami ugyan zöldség, ám kalória és szénhidrát tartalmát tekintve nem árt vele óvatosan bánni. Ám van pár jótékony hatása, amik miatt megéri fogyasztani!

Kép

9 ok, amiért inkább NE fuss maratont

Idővel óhatatlanul felmerülhet benned is: „most már kéne futni egy maratont”. Ám van itt pár apróság, amivel jó, ha tisztában vagy, mielőtt belevágnál a felkészülésbe.

Kép

A maratonista, akinek nyoma veszett az olimpián

Az 1912-es olimpiát Stockholm rendezte. Az eseményen összesen két japán atléta képviselte országát, egy sprinter és egy maratonfutó.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem