Borítókép: Hogyan történik és miért fontos a légszárítás?

Hogyan történik és miért fontos a légszárítás?

Légszárítás segítségével a nedves levegőből kivonható a nedvesség, amelynek köszönhetően a páratartalom optimális lesz. Így megelőzhető a lakás penészesedése, és megóvható a háztartásban tartózkodó személyek egészsége. Ismerje meg a légszárítás folyamatát, és gondoskodjon az egészséges levegőről!

A légszárítás folyamata

A kondenzációs típusú légszárítók egyszerű működési elvvel rendelkeznek. Egy ventilátor átfújja az általa beszívott levegőt az alacsony hőmérsékletre lehűtött páramentesítő kamrán. A levegő ilyenkor az úgynevezett harmatpontra hűl le. A víz a páramentesítő kamra lehűtött felületére csapódik le, és egy tartályba csöpög. Azonban közvetlenül a lefolyóba is vezethető a nedvesség, ha Önnek ez kényelmesebb megoldást jelentene.

A hideg és száraz levegő egy melegítő kamrába áramlik, ahol újra felmelegszik, és visszajut a helyiségbe. A meleg levegő fontos ismérve, hogy képes a nedvességet magába szívni. Ha az adott helyiségben még nem megfelelő a páratartalom, akkor a levegő nedvességet fog magába szívni, amelyet a légszárító lehűt és kicsapat. A folyamat addig folytatódik, amíg a levegő páratartalma el nem éri az egészséges szintet. Célszerű modern és egyszerűen használható eszközöket használni, amelyek már egyetlen gombnyomással is elkezdik a levegő tisztítását. Ha költséghatékony és megbízható készülékkel szeretne dolgozni, tekintse meg a Páramentesítő.hu kínálatában kapható páramentesítőket!

Hogyan történik a hűtés?

A kiinduló légárammal egyszerűen bemutatható a hűtés lényege. Egy 25ºC-os, 70%-os relatív páratartalmú levegővel rendelkező helyiséggel számolunk. A levegő bekerül a páramentesítő kamrába, majd 17ºC-os hőmérsékletre csökken, és a relatív páratartalma 88%-os lesz. Ilyenkor azonnal kicsapódás történik, és a víz egyenesen a tartályba csöpög.

A relatív légnedvesség 3%-kal csökken. Amikor ugyanazt a levegőt felmelegítik 33ºC-os hőmérsékletre, akkor a légnedvesség csupán 35%-os lesz az eredeti 70%-os érték helyett. Annak érdekében, hogy a nedvesség a száraz levegőből is kivonható legyen, nem szükséges az összes levegőt lehűteni. A beszívott levegőnek elegendő egy részét a párátlanító kamrába juttatni, a maradékot pedig oldalt kiengedni.

Hogyan vezérelhető a légszárítási folyamat?

A beépített higrosztát használatával szabályozható, hogy mennyire legyen alacsony a relatív légnedvesség. A kívánt szárítás elvégzésekor a higrosztát kikapcsol, és a légszárító berendezést is azonnal leállítja. Így nem keletkezhet túl száraz levegő, amely a környezetet és a bútorokat roncsolná. A higrosztátos működés további előnye, hogy költséghatékonyabb működést tesz lehetővé, amelynek köszönhetően Ön is jelentős mennyiségű pénzt spórolhat.