maraton, európa-bajnokság, atlétikai európa-bajnokság, EB

A müncheni Európa-bajnokságon a házigazdák atlétája, Richard Ringer és a lengyel Aleksandra Lisowska győztek a maratoni futamon

Forrás: Getty Images
Ráadásul a német futó éppen a befutót tette elképesztően izgalmassá, hiszen alig néhány méterrel a cél előtt hajrázta le az izraeli Maru Teferit.

A müncheni EB első napján, az atlétikai versenyek leghosszabb futamán, a klasszikus távon az eseménynek otthont adó ország 33 éves sportolója nyert. Előzőleg az izraeli – ám etióp származású – Maru Teferi 200 méterrel a vége előtt döntőnek tűnő előnyre tett szert, de a német bebizonyította, hogy olyan hajrára képes, amivel EB-t is nyerni lehet. 2:10:21-es idővel hozta el a bajnoki címet. Richard legjobbja 2:08:49 maratoni távon, amit 2021-ben, Sienában ért el. A tavalyi tokiói olimpián pedig 26. lett a maratoni futamon. A döbbent Teferi másodikként ért célba, szintén etióp származású izraeli csapattársa, Gashau Ayale pedig harmadik lett.

európa-bajnokság, maraton, eb, atlétikai európa-bajnokság, münchen,
Forrás: Getty Images

A női futamot egy órával előbb indították. A győztes pedig a lengyel Aleksandra Lisowska lett, ideje 2:28:36 lett és csupán hat másodperccel előzte meg a horvát Matea Parlov Kostrot. Nienke Brinkman holland futó pedig éppen a hazai kedvenc német Miriam Dattkétól tagadta el a bronzot. A női verseny egészen az utolsó 5 km-ig nyitott volt a győztes személyét illetően, amikor a nagyon fiatal, 24 éves német Dattke, a februári Sevillában futott első maratonját követően, elindította a hajrát, ezzel 8 futóra csökkentve a mezőny legelejét. Ám a lengyel Aleksandra Lisowska, aki tavaly 35. volt az olimpiai maratonon, reagált és ezzel biztosította is pályafutása első nagy diadalát.

maraton, európa-bajnokság, atlétikai európa-bajnokság, münchen,
Forrás: Getty Images
Eredmények – München, 2022. Atlétikai Európa-bajnokság, maratoni futam

Nők

1. LISOWSKA Aleksandra (POL) 2:28:36
2. PARLOV KOŠTRO Matea (CRO) 2:28:42
3. BRINKMAN Nienke (NED) 2:28:52

Férfiak

1. RINGER Richard (GER) 2:10:21
2. TEFERI Maru (ISR) 2:10:23
3. AYALE Gashau (ISR) 2:10:29

Az EB további eredményei ITT megtekinthetők!

Az EB-n három hazai maratonistánk, Erdélyi Zsófia, Szabó Nóra és Csere Gáspár is elrajtolt. A női verseny 10:30-kor, a férfi 11:30-kor vette kezdetét, így előbb a hölgyek értek célba.

A három futónk közül a legelőkelőbb helyen Szabó Nóra zárt, aki a 17. pozícióban ért célba 2:34:49-cel, Erdélyi Zsófia 2:48:03 alatt teljesítette a 42 195 méteres távot, amivel a 48. helyen végzett.

„Féltávig nagyon jól ment, addig az idővel is jól álltam. Utána már inkább az előttem lévőkkel próbáltam csak futni, aztán picit egyedül maradtam az utolsó tizenvalahány kilométerre. Volt egy nagyon kemény emelkedő a pályában, ami egy kicsit sokat kivett belőlünk. Büszke vagyok rá, hogy Kristina Hendel személyében egy nagyon erős hazai versenyzőt is megelőztem” – értékelte hétfő délelőtti futását Szabó Nóra, a Margitszigeti AC kiválósága.

„25 kilométer körül egy picit beszúrt az oldalam, ekkor egyszer-kétszer meg kellett állnom, mert nem nagyon kaptam levegőt. Próbáltam összeszedni magam utána, és mindent megtenni, hogy célba érjek. 2:38-2:39 volt a célom, de most annak örülök, hogy sikerült befejeznem a versenyt” – mondta a kétszeres olimpikon Erdélyi Zsófia, aki a Csömöri Sport Kft. egyesületét képviselve a 2016-os riói olimpia után hat évvel, kétgyermekes anyukaként jutott ki Münchenbe.

Csere Gáspár a mezőny első felében zárta a férfiak versenyét: a BEAC rutinos atlétája 2:18:35-ös idővel a 36. lett a 79 indulóból. „Több célom is volt a versenyen: mivel az elején még nem volt annyira meleg, 22 fok, ezért az egyéni csúcs sem tűnt elérhetetlennek. Ettől három perccel elmaradtam, de az a célom, hogy a mezőny első felében érjek célba, összejött, így, ha nem is maximálisan, de elégedett vagyok” – foglalta össze teljesítményét Csere Gáspár, akinek az egyéni csúcsa a tavalyi Amszterdam Maratonhoz köthető, ahol 2:14:34 alatt ért célba a klasszikus távon.

Forrás: Magyar Atlétikai Szövetség