eliud kipchoge, mowa

Kiállítás atlétika imádóknak: itt a Museum Of World Athletics (MOWA) világkiállítás

Forrás: Kis-Soós Zsanett
A Museum Of World Athletics (MOWA) világkiállítás a szabadtéri atlétikai világbajnokság előhírnökeként érkezett meg Budapestre április elején. A hivatalos megnyitón mi is jelen voltunk, és megcsodáltuk a legendás sztáratléták legféltettebb kincseit, ereklyéit.

A MOWA eredetileg egy virtuális atlétikai múzeum, amely az innovációs és a kreatív technológiák ötvözéséből jött létre, és egy igazán különleges online élményt nyújt a honlapra látogatóknak. A világbajnokságok helyszínén azonban kilép a való életbe a képzeletbeli világ keretei közül, és személyesen is megtekinthetővé válik.

A bemutató egy rövid utazásra invitálja az atlétika iránt érdeklődőket, betekintést engedve a sportág rövid történetébe, az emberfeletti teljesítményekbe és a világcsúcsok világába. A kiállítás végigvezeti a látogatókat a világbajnokságok történetének 40 éves múltján, kiemelve a páratlan, rendkívüli eredményeket. A tárlatot a fényképeken túl az atlétika sportlegendáinak személyes tárgyaink, relikviáin és érmein túl még a magyar sztáratléták személyes adományai is színesítik.

Tábori László rajtszáma

A kiállítást a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) részéről a vezérigazgató, Jon Ridgeon, a budapesti atlétikai világbajnokság szervezői részéről pedig Németh Balázs vezérigazgató nyitotta meg. "A mai nap különösen izgalmas számunkra, hiszen a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság ezzel a megnyitóval hivatalosan is belépett Magyarországra. Bár magáig a világbajnokságig még négy hónap van hátra, a MOWA-kiállításon a látogatók ízelítőt kaphatnak az atlétika csodálatos világából” – mondta Németh Balázs vezérigazgató, aki a hétvégéken a Hétköznapi Hősök számára meghirdetett szabadidősportos eseményeken húz cipőt, ezzel ösztönözve az aktív életet élőket, hogy a rendezvényeken való részvételükkel biztosítsák be kedvezményes jegyeiket az atlétikai világbajnokságra.

A bemutatón egy fordított éremátadásnak is tanúi lehettünk, ugyanis öt magyar világbajnoki dobogós atléta adott át a múzeum számára egy-egy kincset: Márton Anita, Baji Balázs, Halász Bence, Németh Zsolt és Pars Krisztián is a tárlat rendelkezésére bocsátotta egy-egy személyes tárgyát, hozzájárulva ezzel a kiállítás színvonalának növeléséhez. A ünnepségnek volt még egy magyar vonzata, ugyanis Iglói Mihály kiemelkedő edzői pályafutását a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics) Örökség Plakettel díjazta, ugyanis a "Náci bácsi” - ahogyan sportolói szólították - több olimpiai érmes atléta, illetve világcsúcstartó edzését irányította egykor (Iharos Sándor, Rózsavölgyi István, Tábori László, Bob Schul, Jim Beatty).

Az Etele Pláza 3. emeletén található 600 négyzetméteres kiállítás a világbajnokság végéig ingyenesen látogatható, mindennap 10 órától 20 óráig tart nyitva, és szeretettel várja az atlétika kedvelőit!

Usain Bolt felsője
Mo Farah cipője