Borítókép: Megjelent a Runner's World legújabb száma! Nézz bele!

Megjelent a Runner's World legújabb száma! Nézz bele!

A legújabb Runner's World magazinban a címlapunkon szereplő Maráz Zsuzsával olvashatsz interjút, emellett Emil Zátopekről, a sikeres reggel titkairól is találsz benne izgalmas cikkeket.

Meddig bírod?

Lubics Szilvi 44, Maráz Zsuzsa 47, Szőnyi Ferenc 54 éves. Megállíthatatlannak látszanak, még ha ők maguk valószínűleg érzik is a különbséget a harmincas éveik energiaszintjéhez képest. Ha hozzáteszem, hogy a fizikai teljesítőképesség csúcspontja valahol a 24. évünk tájára esik, és onnan csak lefelé vezet az út, 40–50 évesen 150–200 kilométereket (meg többet) bevállalni duplán elképesztő. Az 5 és 10K-s elit futók a 20-as, 30-as éveikben hozzák a legjobb eredményeiket, mert náluk a tempó a lényeg.

A hosszútávfutók között viszont egyre több a negyedik ikszen túli versenyző, mert 50 meg 100 kilométer felett már nem elég a fizikum, sokkal fontosabb szerepet kap a mentális háttér. A kitartás hajt el a célig, bölcs belátás segít beosztani az erőd, megzabolázni tiltakozó elméd. Svájci–francia kutatócsoport vizsgálta ezt az életkor dolgot 2012-ben, a Bern melletti 100 km-es ultramaraton 12 évnyi eredménylistája alapján. Férfi és női indulókat vizsgáltak életkorukat és időeredményeiket összehasonlítva. Utóbbi folyamatos javulást mutatott a kor előrehalad-tával: a 18–24 éves korosztályt verte a 25–29-es csoport, őket pedig lefutották a 30–34 évesek. Itt azonban stagnálni kezdtek az idők: a férfiaknál 45–49 éves korig, a nőknél 50–54 (!) éves korig nem nagyon változtak. Mindkét nem esetében összehasonlították a tíz legjobb eredményt, és sokéves távlatban a 100 km-es ultramaratonon a 35–40 éves férfiak és nők vitték a pálmát. A kutatók mindezt kiegészítették a sérülések statisztikájával, és ez is azt mutatja, hogy az idősebbek jobban bírják – valószínűleg mert óvatosabbak –: ritkábban kell kiállniuk a versenyekből valamilyen fizikai ok miatt. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a mezőnyben nincsenek fiatal és eredményes futók. Sokan vannak, és az sem kérdés, hogy bármikor versenyre kelhetnek egy negyvenes hosszútávfutóval. Az itt a lényeg, hogy egy ilyen nehéz műfajban, mint az ultra, veteránok is futnak az élmezőnyben. És köszönik, még bírják. Nagyon is.

Tomsits Tímea főszerkesztő

ÍZELÍTŐ LEGFRISSEBB SZÁMUNKBÓL:

RW1805_hirlevel_kaja

Maratoni menü / 2017-ben a harminchat éves Shalane Flanagan személyében negyven év elteltével újra amerikai győztese lett a New York-i maraton női mezőnyének. A titka? Jórészt a táplálkozása. Olyan ételek, melyek nem egyszerűen csak üzemanyagok. „Run Fast. Cook Fast. Eat Slow” címmel nemrég jelentek meg Elyse Kopecky táplálkozási tanácsadó és Flanagan közös receptjei, melyek hozzájárultak ahhoz, hogy Flanagan szakíthassa át a célszalagot a Central Parkban. Most megosztották velünk az öt kedvencüket.

RW1805_hirlevel_gear

Széllel bélelt futókör / Egy ütős futódzseki és máris elfelejtjük, hogy lassan vége a nyárnak. A klassz cuccok a teljesítményünkre is hatással vannak, hiszen több kedvünk lesz imozdulni a négy fal közül.

RW1805_hirlevel_maraz

Öncélú dolog a futás / Magazinunk megjelenésekor már csak néhány nap választja el 2017 ultrafutóját attól, hogy szeptember 28-án újra nekivágjon a görögországi Spartathlon versenynek, amelyen tavaly második lett. Kudarcokról, sikerekről, lemondásról, visszavonulásról, és a lábról lehulló körmökről is beszélgettünk Maráz Zsuzsával.

RW1805_hirlevel_reggel

Tartsd kézben a reggeled / Mi kell ahhoz, hogy olyan hatékony, energikus reggeli futó lehess, amilyen mindig is szerettél volna lenni (vagy még jobb)? RW1805_hirlevel_elso5k

Az első 5k (vagy az eddigi leggyorsabb) / Az 5K ideális táv az újonc futóknak, és tökéletes arra, hogy a gyakorlott versenyzők teszteljék, mennyire bírják tartani a tempót.

RW1805_hirlevel_zatopek

Cseh Expressz: Emil Zátopek / Hétköznapi szuperhős. Öt olimpiai érmet nyert, 18 világcsúcsot futott akkoriban emberfelettinek vélt teljesítménnyel, s a neve a sportszerűség és a szolidaritás szinonimája lett. Az „emberarcú szocializmus” élve eltemette hazájában, de elhallgattatni nem tudta. Emil Zátopek, a futók védőszentje. RW1805_hirlevel_fogyas

18 tipp, hogy meglökd a fogyást / Valószínűleg többen vannak, akiket kezdetben a fogyni vágyás inspirált futásra, mint azok, akik a sportértékért vagy kikapcsolódásként vágtak bele. A futás azonban önmagában még nem garancia a kilóvesztésre, a kezdeti eredmények után hamar beállhat a stagnálás. Összegyűjtöttük az okokat, és néhány tippet a továbblépéshez.