Borítókép: Kilian Jornet az Everest mászás előtt

Kilian Jornet az Everest mászás előtt

Világszerte sokan figyelik és várják Kilian Jornet közelgő vállalását: Könnyített felszereléssel és minél gyorsabban szeretne feljutni a Mount Everest (8848 m) csúcsára.

Sokan sokféleképpen vélekednek erről a rendkívüli kihívásról. Ian Corless, fotós, blogger, Kilian-t kérdezte a Summits of my life (SoML) projekt utolsó, egyben legveszélyesebb állomásáról.

A Summits of my life projekt megannyi sikeres és rendkívüli erőpróbája után Kilian Nepálban van és az utolsó csúcsra készül.

Nekem is voltak aggodalmaim és kétségeim a csúcsprogrammal kapcsolatban. Nem Kilian képességeit vonom kétségbe, vagy kérdőjelezem meg. De az a tapasztalat, hogy ha valamit hosszú ideg csinálsz, akkor idővel előfordulhat, hogy valami baj történik, vagy valami rosszul sül el. Kilian már megélt veszteséget és tragédiát az SoML projekt alatt. Ezzel kapcsolatban egy idézet jut eszembe tőle: „A boldogságot kell keresni az életedben, és megtalálni azokban a dolgokban, amelyektől úgy érzed, hogy élsz. Az élet nem valami, amit konzerválni vagy védeni kell, hanem felfedezni és teljes egészében megélni.”

Forrás: Ian Corless

Az Everest lesz az utolsó erőpróba és valószínűleg a legmegerőltetőbb kihívás, de nemcsak az SoML projekthez kapcsolódóan, hanem egyben eddigi életében is. Számos rekordot döntött már meg a világ különböző hegyein. Az Everest mászás egy kísérlet is. Kilian szeretné a világ legmagasabb hegyének csúcsát az eddigi legrövidebb idő alatt elérni.

„Talán az Everest lesz a legmegerőltetőbb mászás, az eddigiek közül. Hatalmas tanulás és tapasztalás, kezdve azzal, hogy a testem hogyan reagál a magasság okozta hegyi betegségre, azon át, hogy hogyan tudom alkalmazni az Alpesi környezetben tanultakat az Everest megmászásakor. Hónapok óta készülök erre a megmérettetésre, és alig várom, hogy elkezdhessem. Az SoML projektben mindig feszegettem a határaimat, ez most sem lesz másképp.”

A magasság kulcsfontosságú lesz, valami, amivel már az Aconcagua megközelítésekor is küzdött. Kilian ezzel kapcsolatban azt mondta: „a legmagasabb csúcs, amin eddig voltam 7700 m magas volt, akkor jól éreztem magam, de nagy a különbség 8000 m fölött. Nagyon fontos a megfelelő akklimatizálódás 6000m-nél. Ezért több éjszakát is el fogok tölteni ezen a magasságon. Aztán felmegyek 8000 m-ig, mielőtt megkísérlem a csúcstámadást.”

Forrás: Kilian Jornet

Az időjárás, a körülmények, a hozzájuk való alkalmazkodás és a szerencse, mind kiemelkedő szerepet fog játszani a terv sikeres megvalósulásában. Garanciák nincsenek! Bár Kilian derűs és alaposan felkészült, tisztában van vele, hogy esetleg több kísérletre lesz szüksége. „Ebben az évben megpróbáljuk, de elképzelhető, hogy még egyszer vissza kell jönnünk jövőre.”

A tervezett kísérlet időpontja szeptember, a mászást az északi oldalon indítják vagy a Norton-kuloár vagy a Horbein-kuloár irányából a körülményektől függően. Kilian könnyített felszereléssel, oxigén nélkül mászik, de visz mindent, amire szüksége lehet.

„A könnyű felszereléssel fokozni tudjuk a gyorsaságot, ugyanakkor azt is tudjuk, hogy így kockázatosabb lesz a mászás. Ennek tudatában vagyunk és vállaljuk.”

Az Everest expedícióban részt vesz Jordi Tosas, egy alpesi hegymászó, aki jól ismeri a terepviszonyokat, az operatőr és a vezető, Sébastien Montaz-Roset és Vivian Bouchez, akik együtt edzettek Kilian-nal.

„Ha nem sikerül, számomra az nem bukás. Épp ellenkezőleg, egy lecke. Tudom, hogy bármi történjék, úgy térünk vissza az Everest-ről, hogy tanultunk valamit.”

Szöveg: Ian Corless blogbejegyzése alapján

Forrás: Summits of my life / Kilian Jornet