atletikai vb ermek

Nézd meg az atlétikai vb érmeit!

Forrás: Zsigmond László
Budapest egyik legszebb szimbóluma, a Gellért-hegyen álló Szabadságszobor díszíti az augusztusi atlétikai világbajnokság érmeit, amelyet a sportág történetében először, mindhárom dobogós edzője is megkap. A szervezők bejelentették: a budapesti lesz az első vb, amelyen az éremátadás a stadionon kívül történik és az erre a célra épített Medál Plázában a vb megnyitóhoz és a szurkolói zónák programjaihoz hasonlóan koncertek és szórakoztató programok is lesznek olyan népszerű fellépőkkel, mint például a Margaret Island, a Parno Graszt, és a Hősök.

11 nappal a vb kezdete előtt bemutatták a budapesti atlétikai világbajnokság érmeit. Az érmek egyik oldalának központi alakja a budapesti atlétikai világbajnokság emblémája, Budapest egyik legismertebb nevezetessége, a Gellért-hegy tetején álló Szabadság-szobor, amely a kezében tartott pálmaággal a küzdeni akarás, a dicsőség és a győzelem szimbóluma. Az érmek hátoldalának előtérben a vadonatúj, a sportok királynőjének koronájára emlékeztető Nemzeti Atlétikai Központ, a háttérben pedig a versenypálya látható, az a hely, ahol az atlétika szuperhősei küzdenek a győzelemért.

A budapesti az első atlétikai világbajnokság, amelyen az éremátadás a stadionon kívüli Medál Plázában lesz, ami lényegében egy koncertszínpad és ennek köszönhetően a szurkolók sokkal közelebbről ünnepelhetik majd a kedvenceiket és igazi fesztivál hangulat jellemzi majd a díjátadót. A Medál Pláza egyúttal egy nyüzsgő, programokkal teli szórakoztató központ is lesz, ahol naponta élőzenei produkciók teszik felejthetetlenné az eseményt. Fellép többek között: Margaret Island, Lotfi Begi, Parno Graszt, Hősök, Yamina.

"Különleges lesz a budapesti atlétikai világbajnokság azért is, mert amellett, hogy megcsodálhatjuk a világ legjobb atlétáit és szurkolhatunk a magyar versenyzőknek, további kikapcsolódási lehetőségeket kínál az esemény: koncertek, szórakoztató programok és a szurkolói zóna atlétikához kötődő aktivitásai teszik teljessé az élményt és mindezt egy jegy áráért"
mondta Schmidt Ádám, a világbajnokság kormánybiztosa.
Baji Balázs, Schmidt Ádám és Németh Balázs
Forrás: Zsigmond László

Az érmek elkészítése a tervezéstől a szalag varrásig 3000 munkaórát vett igénybe, összesen 140 kg nemesfém és 450 méter szalag felhasználásával. Megalkotásuk során a fenntarthatóság is fontos szempont volt: a világbajnoki érmeket 146 kg felelős erdőgazdálkodásból származó, papírból gyártott jellegzetes éremtok teszi különlegessé, melyek béleléséhez ráadásul a Nemzeti Atlétikai Központ versenypályájának megmaradt anyagát használták fel.

"A budapesti lesz az első olyan atlétikai világbajnokság, ahol nem csak a dobogósok, hanem az edzőik is kapnak érmeket. Ezek az újítások teszik egyedivé az első hazai rendezésű atlétikai világbajnokságot. Ahogy mi voltunk az elsők abban is, hogy egy világeseményt a kedvezményes jegyvásárláson keresztül a sportolás népszerűsítésére használtuk fel"
mondta Németh Balázs, a Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója
az aranyérem
Forrás: Zsigmond László

Augusztus 19. és 27. között 9 napon át zajlanak az atlétikai világbajnokság versenyei, amelyekre jegyek korlátozott számban továbbra is kaphatók a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu oldalon.

az ezüst
Forrás: Zsigmond László
a bronz
Forrás: Zsigmond László