futas

Elkészült a Nagy futáskutatás: kiderült, miért és mennyit futunk

Forrás: Getty Images
Kiderült, hogyan és miért futnak a sportág szerelmesei. Az ország vezető futómagazinja, a Runner’s World felmérést készített, amelyből többek között kiderült, hogy a rendszeresen futó honfitársaink 54%-a húz futócipőt hetente több alkalommal, többségük 6-10 kilométert teljesít ilyenkor és főleg az egészsége fenntartása miatt sportol. Minden hetedik futó a gondolatait szellőzteti futás közben, 61%-ukat pedig a saját korlátaik legyőzése motiválja.

Igazi tömegsport a futás, egyre többen űzik szenvedélyesen ezt az életformát, mégsem készült még komoly felmérés arról, hogy kik, miért és mennyit futnak.

A Runner’s World megbízásából a Reacty Digital készítette a Nagy futáskutatás című kutatást, amelyben külön megkérdezték azokat is, akik rendszeresen futnak - ezek az eredmények következnek most! A kutatás online formában történt, többek között a Runner’s World olvasói, valamint a futóklubok tagjainak bevonásával, így ez a kutatás valóban az elkötelezett, szenvedélyes futók véleményét tükrözi. A kérdések egy részére többféle választ is adhattak a résztvevők.

A többség heti 1-3 alkalommal fut

A válaszadók 54%-a hetente 1-3-alkalommal fut, 38% hetente 4-5 alkalommal, minden nap mindössze 3% húz futócipőt. Minél idősebb az ember, annál gyakrabban fut: míg a 29 évesnél fiatalabbaknak csak 29%-a fut heti 4-5 alkalommal, addig a 60 felettiek 48%-a teszi ezt, vagyis a hatodik X-en túli futók igazán komolyan veszik ezt a sportot.

futas
Forrás: Getty Images

Az életkorral nő a táv

A futók többsége (56%) egy alkalommal 6-10 kilométert teljesít. Ennél lényegesen kevesebben vannak azok (27%), akik 11-20 kilométert gyűrnek le. Az 1-5 kilométeres távot mindössze 16%-uk választja, míg a 20 kilométeres távra százból csak egy futó vállalkozik (1%). A hölgyek inkább a rövidebb távokat - 1-5, illetve 6-10 kilométert - részesítik előnyben, a 11 kilométer feletti távokat kétszer annyi férfi futó vállalja be mint nő.

A kisebb távokat érdekes módon inkább a fiatalok választják: a 29 év alattiak 27%-a az 1-5 kilométer közötti távot szereti, míg a 60 felettieknél ez az arány csak 10%. A 11-20 kilométeres távra a legfiatalabbak közül csak 15% vállalkozik, míg a 60 felettieknek a 30%-a is bevállalja ezt a hosszú távot.

futas
Forrás: Getty Images

Magányos sport a futás

A futók 86%-a nyilatkozta azt, hogy egyedül szokta róni a kilométereket, és csak 12%-uk választ maga mellé futótársat, aki lehet családtag, barát, vagy munkatárs is. Szervezetten, klubok keretei között a válaszadók mindössze 2%-a fut.

Céltudatosak a futók

A futók többsége nagyon is tudatos, mindössze 2% nem tudta szavakba önteni, hogy mi a testi célja a futással. A többség (77%) az egészsége fenntartása érdekében húz futócipőt, 45%-uk fogyni szeretne, 48%-uk pedig a teljesítményét kívánja növelni. Minél idősebbek a sportolók, annál fontosabb számukra az egészségük, és egyre kevésbé hajtja őket a teljesítménykényszer. Elsősorban a nők hajtanak a fogyásra, a hölgyek 49%-a a külseje miatt fut, a férfiak esetében ez az arány 35%.

Fejet szellőztet a magyar futó

A legalább alkalmanként futók döntő többsége (72%) feje kiszellőztetése érdekében húz futócipőt, míg 61%-ukat a saját korlátainak legyőzése motiválja. A munkahelyi/magánéleti stresszt 59%-uk oldja fel futással, míg 49%-uk számára az önbizalomnövelés a motiváció. A futók harmada számára ez a sport jelenti az énidőt.

futas
Forrás: Getty Images

A munka miatt nehéz időt szakítani a futásra

  • A legalább alkalmanként futók 57%-a számára nehézséget okoz, hogy időt szakítson a futásra, míg 44%-uknak ez könnyen megy. A többséget (34%) a munkája, vagy a tanulmányai “akadályozzák” a sportolásban, 23%-uk a családja miatt mozdul ki nehezebben.

  • Érdekes, hogy a nők nagyobb arányban jelölték meg a munka okozta időhiányt, mint a férfiak, miközben a családjuk miatt egyenlő arányban (23-23%) maradnak távol a futópályától mindkét nem tagjai. Több férfi (49%) szakít könnyen időt a testmozgásra mint nő (41%).

  • Értelemszerűen a gyermeket nevelők nehezebben szakadnak el kötelezettségeiktől, mint a gyermektelenek. Előbbiek 46%-a mondta azt, hogy a család miatt nehéz időt találnia a futásra, míg a gyermek nélküliek esetében ez az arány csupán 4%.
futas
Forrás: Getty Images

Olykor nehéz az első lépés

  • A “Miként veszi rá magát a futásra?” kérdésre a legalább alkalmanként futók nagy többsége (68%) őszintén bevallotta, hogy olykor nehezen indul el, míg máskor nagyobb kedvet érez a futásra. 29% nyilatkozott úgy, hogy mindig örömmel és lelkesen veselkedik neki a kilométereknek. Csupán 3%-nyian vannak azok, akik rettentően nehezen veszik rá magukat a startra.

  • Minél nagyobb távot választ valaki, annál nagyobb a lelkesedés: a 11-20 kilométeres távot választók 38%-a alig várja, hogy elindíthassa a stoppert, míg az 1-5 kilométeren teljesítőknél 17% várja lelkesen a rajtot.
futas
Forrás: Getty Images

Változatos terepet választanak maguknak a futók

A nagy többség (85%) az aszfaltot kedveli a legjobban, terepen 57%, zárt helyen 10% fut, és még ennél is kisebb az aránya (9-9%) azoknak, akik a salakot vagy a futópályát választják a sportoláshoz - ez utóbbi főként az idősebbek kedvelt helye. Az aszfaltot és a terepet leginkább nagyobb távokra választják, 1-5 kilométeres távhoz inkább zárt helyre vagy salakra és rekortánra mennek a sportolók.

A futók többsége versenyez is

  • Arra a kérdésre, hogy az elmúlt két évben indult-e valamilyen versenyen vagy utcai futáson, a futók 71%-a válaszolt igennel, 29%-uk pedig nemmel. A férfiak valamivel jobban szeretik megmérettetni magukat, mint a hölgyek, hiszen esetükben 78%-uk vett részt valamilyen futóversenyen, míg a nőknél ez az arány 67%-os.

  • Meglepő, de a kor előrehaladtával nemhogy csökkenne, de egyenesen nő a versenyzési kedv: a 60 év felettiek 80%-a versenyzett az elmúlt két évben, a 45-59 évesek között 72% válaszolt igennel, a 30-44-es korosztályban ez az arány 70%, a legfiatalabbak 69%-a mérette meg magát.
futas
Forrás: Getty Images

Miben szeretne fejlődni?

  • A futók többsége (43%) nagyobb távokat szeretne teljesíteni, 34% gyorsabban szeretne futni, 23% pedig a “futok és kész, a lényeg, hogy mozogjak” mentalitást képviseli.

  • A legalább alkalmanként futók 77%-a mondta azt, hogy más sportágat is űz a futás mellett, míg 23% számára a futás jelenti az egyetlen mozgásformát.

35% úszta meg eddig sérülés nélkül

  • A futók 53%-a vallott úgy, hogy egyszer-kétszer már előfordult “futókarrierje” során sérülés, 35% azonban megúszta eddig mindenfajta sérülés nélkül, 13% pedig arról számolt be, hogy több alkalommal is megsérült már.

  • A sérüléseket minden bizonnyal az a 40% kerüli el inkább, amely úgy nyilatkozott, hogy a bemelegítésre és a nyújtásra is mindig fordít időt. Ezzel szemben 25% egyikre sem ügyel. 23% a nyújtásra szán energiát, de a bemelegítésről gyakran elfeledkezik, 12% pedig éppen fordítva: a bemelegítést elvégzi, a nyújtást viszont néha “ellazázza”.
joga
Forrás: Getty Images

Nem randizni mennek

A futók 71%-a nem szokott ismerkedni futás közben, jóval kevesebben (27%) vannak, akik - bár nem ezzel a céllal indultak sportolni -, így találtak párra/barátra. Mindössze 2% nyilatkozott úgy, hogy kifejezetten ismerkedési szándékkal ment sportolni.

Zene és csend

A többség (55%) zenét hallgat futás közben, de közel ennyien (53%) semmit nem hallgatnak, legfeljebb a természet, vagy a forgalom hangjait. 13% podcast hallgatásával üti el a kilométereket, 5% a rádiót választja. A férfiak jobban szeretik a csendes futást, a nők esetében a zene a legnépszerűbb hanghatás.

Nem számít a divat

  • Az öltözék tekintetében 61% számára nem a divat számít futás közben, hanem a praktikum és a kényelem, 35% ellenben gondosan választja ki a márkás futóruháit. A futók 4%-a azt mondta, hogy mindegy miben izzad, a technikai öltözet hidegen hagyja.

  • 45% egy pár futócipőben gyűri a kilométereket, ha pedig az tönkremegy, akkor újat vásárol helyette. 55% több cipőt is váltogat - akár az útviszonyok függvényében is. Érdekesség, hogy a férfiak tartanak több cipőt otthon: esetükben 63% rendelkezik több lábbelivel, míg a nőknél ez az arány 51%.
futas
Forrás: Getty Images

Odafigyelnek a táplálkozásra

A futók többsége tudatos életet él, a sportolás mellett a táplálkozásra is odafigyel. 18% kimondottan odafigyel, hogy mit eszik, és csak 7% mondta azt, hogy egyáltalán nem foglalkoztatja a táplálkozás, mondván úgyis lefutja. 75% választotta az arany középutat, vagyis azt, hogy figyel az étkezésre, de nem tart szigorú diétát. A futók többsége (64%) táplálékkiegészítőt is fogyaszt.

Támogató a közeg

A futók 73%-a számolt be arról, hogy környezete támogatja a kedvenc sportjának űzését, 22%-uk esetében a család és a barátok nem foglalkoznak a futással, és mindössze 5% nyilatkozott úgy, hogy a környezete időpocsékolásnak, vagy feleslegesnek tartja a futást.

73% egymaga, edző nélkül sportol, ám közülük 51% mondta azt, hogy ha trénere nincs is, illetve professzionális segítséget sem vesz igénybe, a fellelhető forrásokon keresztül folyamatosan utánaolvas a témának.