Borítókép: "Anya, röhögve megcsinálod!" - interjú Nagy Tündével, az idei Ultra-Trail Hungary női dobogósával

"Anya, röhögve megcsinálod!" - interjú Nagy Tündével, az idei Ultra-Trail Hungary női dobogósával

Nagy Tünde idén az első helyen ért célba az Ultra-Trail Hungary-n. 112 km-t és 4200 méter szintemelkedést küzdött le 14 óra 40 perc alatt. A verseny történetében ez az eddigi leggyorsabb női idő. Mindezt a saját maga által összerakott edzések eredményeképpen, komolyabb nehézség nélkül, tekintélyes előnnyel az utána futó női sporttársak előtt.

Szuper időt futottál az Ultra-Trail Hungary-n a női mezőnyben. Egyrészt ezzel új pályacsúcsot állítottál be, másrészt jó esély van arra, hogy mostantól az is tudni fogja a nevedet, aki eddig esetleg nem hallott rólad. Mikor kezdtél el komolyabban futni terepen?

Két éve pontosan, hogy rendszeresen futok terepen, előtte csak a Margitszigeten köröztem. Hogy megtörjem ezt a monotonitást, elkezdtem érdeklődni a terepfutás után, egyik péntek reggel 6-kor meg ott találtam magam a Kolosy téren a CoffeeRun közösségi futásán. Ezek a péntek reggeli futások adták meg az alapot, és a mai napig fontos elemei az edzéseimnek.

ultrafutás, terepfutás, pályacsúcs, UTH
Forrás: Ultra-Trail Hungary Facebook oldal
A Vadállóköveknél a vasárnap reggeli órákban.

Tavaly ugyanezen a pályán 17.03-at futottál, ez bő 2 óra 20 perces javulás. Minek köszönhető, hogy ekkorát léptél előre egy év alatt?

A tavalyi 17 órával nagyon-nagyon elégedett voltam. Utolsó percen neveztem át az 55 km-es távról. Arra voltam kíváncsi, hogy hány km-t tudok vajon lefutni. Akkor ez 84-85 km volt, utána olyan szintű kimerültséget éreztem, hogy sokszor azt sem tudtam, hol vagyok. De így utólag örülök, hogy megtapasztaltam azt az állapotot, ennek elkerülése motivált rendesen a felkészülésre.

Volt pár 80 km körüli táv az elmúlt évben, azt hiszem ezekkel fejlődhettem a legtöbbet, itt próbálgattam a számomra legmegfelelőbb energia-bevitelt és felszerelést. A frissítéssel tavaly pl. nem foglalkoztam sokat, volt nálam pár sótabletta meg egy energiaszelet biztonságból, az egész táv alatt a frissítőpontokon töltöttem, amit épp megkívántam.

Idén csak két levest ettem, de óránként fogyasztottam 1-2 SiS gélt, az elektrolit pótlást pedig ugyanennek a gyártónak a pezsgőtablettájával oldottam meg. Tökéletesnek éreztem ezt a kombót, ez az egyik, ami ehhez az eredményhez segített.

A másik a jó cipő, a harmadik legyen az elvégzett edzés.

Milyen tervekkel rajtoltál az idei Ultra-Trail-en?

A legfontosabb célom az volt, hogy úgy menjek végig, hogy megússzam a tavalyi szenvedést a maga zombi állapotával, bizonyítsam be magamnak, hogy ezt meg lehet jól is futni.

ultrafutás, terepfutás, pályacsúcs, UTH
Forrás: Ultra-Trail Hungary Facebook oldal
Tündéről nem igen készült olyan fotó az idei sorozatok közül, amelyen ne mosolygott volna.

Volt segítőd a verseny során?

A Visegrád és Pap-rét közötti szakasztól rettegtem, ezért megkértem Kriszt, egyik CoffeeRun csapattársamat, hogy legyen ott mindkét ponton, ha kell, tudjon segíteni. Biztonságérzetet adott, hogy ott volt.

Volt bármilyen nehézséged?

Nagyobb nehézség nem volt, amikor ereszkedtem le a Prédikálószékről, éreztem hol egyik, hol másik térdem, de szerencsére elmúlt.

Edző segíti a felkészüléseidet?

Nincs edzőm.

ultrafutás, terepfutás, pályacsúcs, UTH
Forrás: Ultra-Trail Hungary Facebook oldal
...a legnagyobb támogatóm a lányom, bármilyen távon indulok, mindig azt mondja: “Anya, röhögve megcsinálod!”...

Gyakorlatilag 35 km-től már egyedül haladtál az elsőség felé a női mezőnyben, komoly előnyre tettél szert. Tudtad, hogy hogyan állsz, hogy milyen nagyon jól mész?

Tudtam, hogy vezetek, a frissítőpontokon ezzel fogadtak mindig, a verseny második felében mondták, hogy van már egy órás előnyöm, akkor gondoltam, hogy a dobogó meglehet, de nem sokat foglalkoztam ezzel. Inkább a saját erőnlétemet elemezgettem, kerestem az esetleg felbukkanó “fal” előjeleit, ami végül elmaradt.

Ha jól tudom, a rangosabb versenyek között először az idei Mátrabérc Trail-en álltál dobogón, most pedig az UTH-n, úgy tűnik, idén nagyot robbant a formád. Milyen további célt tűztél ki magad elé?

Idénre van még két 100 km-es verseny, amelyek az UTH-val együtt, a MSTSZ hosszú távú bajnokságának a futamai. Ezeket szeretném egyelőre teljesíteni, más cél nincs kitűzve.

Mit szól a családod ehhez a nagyon komoly sikerhez?

A családom nagyobb része Erdélyben él, sokat nem tudtak eddig a futásaimról, amikor hazamegyünk, általában pihenek. Megleptem őket, de örülnek, nagy szeretettel gratuláltak.

Itthon a legnagyobb támogatóm a lányom, bármilyen távon indulok, mindig azt mondja: “Anya, röhögve megcsinálod!”, de mindig követ, szurkol. Most pedig nagyon-nagyon boldog volt.

ultrafutás, terepfutás, pályacsúcs, UTH
Forrás: Ultra-Trail Hungary Facebook oldal
Tünde idén augusztusban és októberben is rajthoz áll még egy-egy 100 km-es futamon.

Nyitókép: Salomon Ultra-Trail Hungary Facebook oldal.