Borítókép: 6 ok, amiért érdemes beszerezned a legújabb Runner’s World magazint

6 ok, amiért érdemes beszerezned a legújabb Runner’s World magazint

Megjelent a Runner's World legfrissebb száma! Bepillantást adunk néhány cikkbe, hogy még gyorsabban fussatok az újságoshoz.


1. Exkluzív interjút olvashatsz Lubics Szilviával, aki „nem szeret nem futni”
Lubics Szilvi olyan nő, amilyen nincs is. Fogorvos, három gyerek édesanyja és ötszörös spártai hős, akinek élete első huszonnyolc évében eszébe sem jutott a futás. Most pedig élő legenda, csak szerényebb annál, hogy ezt beismerje. A vele készült interjúban az ultrafutáson kívül kicsit a lelkébe is bepillantást ad, és azt is elárulja, miért kezdett el futni a nagyfia.

Screen Shot 2015-09-17 at 12.21.38


2. Tészta helyett
Utolsó vacsora. A verseny előtt. Nagy az esély arra, hogy a tésztát, a futók egyik kedvencét választod. „Ha több szénhidrátot viszel be, az izmaid glikogénnel töltődnek fel – mondja Lauren Antonucci New York-i dietetikus. – Így a lehető legtöbb energiával látod el szervezeted.” Ám nem csak a tésztában találod meg a megfelelő mennyiségű energiát. A gyökérzöldségektől kezdve a rizsen keresztül a gabonákig széles palettáról választhatsz. A lényeg, hogy a futás előtti ételek kevés zsírt és rostot tartalmazzanak, így nem terheled feleslegesen a gyomrod. Csemegézz a következő fogások között.

Screen Shot 2015-09-18 at 11.46.33


3. Erős és gyors
A Runner’s World amerikai kiadásának művészeti vezetője, Erin Brenner szabadidejében természetesen fut, és most a sebessége fokozását tűzte ki célul. Hetente végez láberősítő munkát – a 200, 400 és 800 méteres ismételt gyors futásokat –, hogy idén ősszel új egyéni csúcsot érjen el egy mérföldön és 5K-n (amihez 5:45-nél, illetve 20:00-nál jobb időt kell futnia). A lábát SMR-hengerrel masszírozza, sérülékeny lábfejét jegeli, medencében fut és spinningcsoportban teker. Egy lényeges alkotórész mégis hiányzik: az erőedzés. „Úgy érzem, sok futó fél a súlyzós edzéstől, attól tartanak, hogy vaskosabbak és lassabbak lesznek tőle – magyarázza Jen Ator erő- és kondícióedző, a Women’s Health (az RW társlapja) szerkesztője. – Pedig az emelés a sebességnövelés kulcseleme lehet. Minél több erőt vagy képes kifejteni a lépések közben, annál gyorsabban futsz. Minél erősebb vagy, annál tovább leszel képes kifáradás nélkül erőt kifejteni, vagyis tartani az adott iramot.”

Screen Shot 2015-09-17 at 12.24.09


4. A nagy 10
Az ötezer méter és a félmaraton között ott van a tömegeket megmozgató 10K.
A táv népszerűségét az magyarázza, hogy a hobbifutók és a profik igényeinek egyaránt megfelel. A tízezer méterre való felkészüléssel sebességed, erőnléted és állóképességed egyszerre fejlődik. Válts tempót és élvezd a futást.

Screen Shot 2015-09-17 at 12.25.07


5. Valami vadság
Virágkorát éli az akadályversenyfutás. Barátokkal, extrém körülmények között még megfeszülni is vidám dolog. Te is kipróbálnád? Most valószínűleg neked is kedvet csinálunk.

Screen Shot 2015-09-18 at 11.42.55


6. Ultrafutó extrákkal
Lehet valaki túlsúlyos, mégis fitt? A 125 kilogrammos Mirna Valerio saját példájával bizonyítja.