Borítókép: 5 tanács, amit érdemes megfogadnod, ha allergiásként a szabadban futnál

5 tanács, amit érdemes megfogadnod, ha allergiásként a szabadban futnál

Forrás: getty images
A tavasz beköszöntével végre hosszabbá válnak a nappalok és a hőmérséklet is ideálisabb a futásra. A polleneknek viszont sokan nem örülnek.

A virágzó természet az allergiásoknak eléggé megnehezíti a szabadban futást, akár több hónapra is. A következő tippek segítségével viszont sokkal élvezetesebbé teheted a kinti sportolást!

1. Nézd a pollenjelentést!

Időzítsd úgy a futásaidat, hogy eső után, olyan napokon eddz a szabadban, amikor az adott pollen koncentrációja alacsonyabb, így mérsékelheted a tüneteket.

2. Fuss megfelelő időben!

Általában reggel és délben a legrosszabb a szabadban futni allergiásan, hiszen ekkor a legtöbb a pollen, ezért érdemesebb estére időzíteni az edzésedet. A száraz, szeles napok is rosszabbak, mint az esősek az allergia szempontjából. Ha lehet, akkor eddz bent a durvább időszakokban, hogy elkerüld a kellemetlenségeket!

3. A gyógyszerek segíthetnek

Nem minden orrdugulás elleni szer válik be, ugyanis a dekongesztáns (nyálkahártya-lohasztó) orrspray-k és cseppek elsősorban az influenza és megfázás tüneteit enyhítik, emellett pedig megemelhetik a vérnyomást és a pulzust. Egyébként sok ilyen termék tiltólistás a sportolók számára, gyakran ezek miatt pozitívak a doppingtesztek. Érdemes inkább antihisztaminokat keresni, melyekkel kontrollálhatóak a kellemetlen tünetek. Ezeket vény nélkül is beszerezheted, viszont jó ötlet többet kipróbálni, hogy tudd, melyik válik be nálad a leginkább. A loratadint, cetirizint és fexofenadint tartalmazó készítményektől nem álmosodsz el, viszont sokkal jobban érzed magad tőlük az allergiaszezonban. Ha nem javul a helyzet, érdemes felkeresni egy orvost, aki segít majd a megfelelő gyógyszer kiválasztásában. A szemszárazság és viszketés kezelésére is remek szemcseppeket lehet kapni, ezeket is minden gyógyszertárban beszerezheted.

4. Futás utáni teendők

Amint hazaértél, tusolj le és öltözz át, a futócuccodat pedig mosd ki, hogy eltávolítsd róla az allergéneket. Jó ötlet gyakrabban cserélni a párnahuzatodat is, hiszen a hajadban is megbújhatnak a pollenek.

5. Mindig legyen nálad zsepi!

Ha nem tántorítanak el a növények a futástól, érdemes magaddal vinned egy csomag zsepit is. A Zewa Soft & Sensitive papírzsebkendők szuperpuhák, ráadásul mandulaolajjal, aloe vera kivonattal készültek, így nem lesz irritált és piros az orrod, akárhányszor is fújod ki. A kis csomagos változatot akár futás közben is magaddal viheted. A termék illatanyagmentes, így akkor is használhatod, ha virágpor-allergiával küzdesz!

Olvasnál még a témában?