Borítókép: Miért erősödnek az allergia tünetei futás közben? És mit lehet ellenük tenni? Utánajártunk!

Miért erősödnek az allergia tünetei futás közben? És mit lehet ellenük tenni? Utánajártunk!

Forrás: getty images
Sajnos a nyár sok futónak egyet jelent az allergiaszezonnal.

Ha tüsszögsz, kapar a torkod, könnyezik a szemed futás közben, valószínűleg te is küzdesz vele. Mivel az allergia tüneteit leggyakrabban a pollenek okozzák, a szabadtéri futás során ezeket erősebben is megtapasztalhatod, különösen akkor, ha sok időt töltesz kint.

Szerencsére viszont az elmúlt évtizedekben megsokszorozódtak a kezelési módszerek, így te is kiválaszthatod a számodra legmegfelelőbbet.

Korábban az antihisztaminok mellékhatása volt az álmosság, azonban a loratadin és cetrizin tartalmú gyógyszerek nem tartoznak közéjük. Ezen kívül rengeteg recept nélkül kapható orrspray-t is lehet kapni, melyek hatékonyan csökkenthetik a tüneteket, ám figyelj arra, hogy kifejezetten allergiásoknak kifejlesztett változatot használj, ne hagyományosat. A könnyező, viszkető szemek ellenszere pedig a szemcsepp, melyet szintén tudsz recept nélkül is vásárolni.

Ezeket a készítményeket érdemes futás előtt használnod, akár kombinálhatod is őket, ha szükséges - arra kell csak figyelned, hogy ne használj egyszerre több, különböző antihisztamint. Amennyiben nem használnak a recept nélkül kapható szerek, érdemes elmenned egy orvoshoz, aki segít megtalálni a számodra legmegfelelőbb kombinációt.

Mivel az allergia kihat a légzőrendszerre, sokaknál asztmává is fejlődhet! Ha rendszeresen köhögsz és légszomjad is van, érdemes felkeresned a háziorvosod!

Ha pedig felkészültél és megtaláltad a számodra legjobban működő gyógymódot és elindulnál hosszút futni, vesd be ezeket a trükköket, hogy élvezetesebbé tedd a futást!