Borítókép: 5 tipp, ami felpörgeti a regenerációt - vesd be őket a versenyed után

5 tipp, ami felpörgeti a regenerációt - vesd be őket a versenyed után

Forrás: pexels.com
Így állhatsz frissen, fitten és egészségesen a következő felkészülésed elé!

Nem elég az alapvető regenerációs tanácsokat betartani, néhány apróságra is érdemes figyelni arra, hogy a versenyt követően hamarabb nekiállhass a futásnak. Azt már biztos tudod, hogy a helyes táplálkozás és például az alvás is lényeges ebből a szempontból, a következő tippek viszont abban segítenek, hogy még hatékonyabban regenerálódj!

1. Vegyél vissza!

Érdemes a versenyt követő néhány napban visszavenned a futás mennyiségéből - maraton teljesítése esetén ez akár egy hét is lehet. Ezt követően is csak fokozatosan növeld a terhelést és kezdd a regeneráló, laza futások beiktatásával az edzést.

2. A kis dolgokra sem árt figyelni

Érdemes a kis dolgokra is odafigyelned, hogy egészséges és fitt maradj. Ilyen például a nyújtás, vagy a keresztedzés előtt elfogyasztott snackek minősége és mennyisége is. Akár ezek az apróságnak tűnő dolgok is felelhetnek azért, hogy mennyire lesz hatékony a következő edzésed és mennyire tud hatékonyan regenerálódni a szervezeted a verseny után.

3. A mentális regeneráció is fontos

A verseny után iktass be egy-két családi, baráti vacsorát, ahol szó sem esik a futásról. Így le tudod vezetni a feszültséget, kiengedheted a fáradt gőzt és mentálisan is sokkal frissebb, felkészültebb leszel! Ha a versenyt követő időszakban stresszes napok elé nézel, érdemes még több időt szentelned a pihenésnek, hiszen az idegeskedés nincs jó hatással a regenerációra. Tervezz be olyan programokat, amik megnyugtatnak, feltöltenek!

4. A hidratációra is figyelj!

A verseny után közvetlenül fogyassz izotóniás italt, ha hosszabb távot futottál, így az elvesztett elektrolitokat is pótolhatod. A következő napokban is figyelj oda arra, hogy megfelelő mennyiségű vizet igyál, mivel a hidratáció is a regeneráció fontos részét képezi.

5. Megfelelő vitaminok

Az elektrolitok (pl. magnézium, kálium) mellett bizonyos vitaminokat is muszáj pótolni az egészséged érdekében. Mivel a futás stresszel jár, a szervezetedben a terhelés során szabadgyökök képződnek, melyektől antioxidánsok segítségével szabadulhatsz meg. A C-vitamin, béta-karotin, szelén és likopin például ilyenek.

Olvasnál még a témában?