Borítókép: Milyen gyakran érdemes lecserélni a futócuccaidat?

Milyen gyakran érdemes lecserélni a futócuccaidat?

Forrás: getty images
Talán a futócipő cseréjéről találni a legtöbb információt - ezt nagyjából 800 kilométerenként érdemes megtenni. De mi a helyzet a többi futóruhával, kellékkel?

Ennek jártunk utána és összegyűjtöttük, hogy a pólón keresztül a sporttáskán és jógamatracon át, mit, milyen időközönként érdemes újra váltani.

Zokni

Forrás: pinterest

Az American Academy of Podiatric Sport Medicine tanulmánya szerint a lábad izzad a legtöbbet az edzések során, ezért sem mindegy, hogy mikor cseréled le őket. A futáshoz ajánlott speciálisan erre a célra készült zoknit választani, mely tovább bírja a strapát és el is vezeti a nedvességet (pont ezért nem javasolt pamutot használni). Ettől függetlenül amint látod, hogy kezd kinyúlni, nem annyira rugalmas, mint korábban, cseréld le egy újra.

Kompressziós szár

Forrás: pinterest

Körülbelül fél-egy évet bír ki, de ha már nem feszül annyira és könnyen felcsúszik, érdemes lecserélned, mivel ebben az esetben nem tudja megfelelően ellátni a funkcióját, maximum csak jól néz ki.

technikai Pólók és shortok

Forrás: hervis

Ahogy a zoknik, ezek is elvezetik a nedvességet, azonban mivel gyakran kell őket kimosni (pont amiatt, hogy a baktériumok ne szaporodjanak el rajtuk), hamarabb elvesztik rugalmasságukat. Az antimikrobakteriális anyagból készült változatokra is ugyanez vonatkozik, hiszen idővel a speciális textil sem lesz már olyan hatékony. Ha kifakul, kinyúlik a pólód vagy rövidnadrágod, vegyél újat!

Futónadrág

Forrás: hervis

Általában ez is fél-egy évet bír ki, ez attól függ, mennyit használod és milyen gyakran mosod. A spandex és nylon darabok könnyebben kínyúlhatnak. Ha kopottnak, rugalmatlannak tűnik a gatya és nem feszül rajtad, akkor érdemes lecserélni.

Sportmelltartó

Forrás: hervis

Ha elpattan benne a varrás és nem tart olyan szorosan, mint korábban, érdemes lecserélned. Ha 2-3 darabot használsz, akkor körülbelül egy évig bírják, de ez nagyban függ a mosás és a használat mennyiségétől is.

Törölköző

Forrás: getty images

Ezt akkor cseréld, ha már nem képes annyi nedvességet magába szívni. Ideális esetben minden használat után ki kellene mosni, azonban az öblítő és a gyakori mosás rontja a nedvesség-felszívó képességét.

Sporttáska

Forrás: hervis

Mivel rengeteg baktériumtól hemzsegő darab kerül bele (futócipő, törölköző, póló, zokni, nadrág), érdemes minden használat után áttörölnöd egy antibakteriális kendővel. Ha többszöri mosás ellenére sem lesz maximálisan tiszta (egy szagellenőrzés sosem árt!), akkor érdemes újat vásárolnod belőle.

Fülhallgató

Forrás: getty images

Ha vízállót használsz, akkor évekig is hű társad lehet. Amikor viszont érzed, hogy nem szól jól, vagy a kábel több helyen is megtört, érdemes újra cserélned.

Jógamatrac

Forrás: hervis

Akár 5 évig is használhatod, de vannak darabok, melyek csak néhány hónapig bírják. Ez az anyag minőségétől és a rajta végzett gyakorlatok intenzitásától is függ. Amennyiben mélyedések jelennek meg rajta és elkezd lemorzsolódni, érdemes lecserélned. A természetes gumiból készült változatok általában sokkal időtállóbbak, mint a TPE nevű habból, vagy műanyagból gyártottak.

Ahogy látod, általánosságban elmondható, hogy a rugalmasság elvesztése, az anyag elváltozásai és a felszerelésed illata is elárulja, mikor érdemes lecserélned!

Ha a listát olvasva elkezdtél pánikolni, hogy mennyi mindent kellene lecserélned, van egy szuper hírünk! A magyarországi Hervis áruházakban Mastercard® vagy Maestro® kártyával – akár egy érintéssel – történő fizetés esetén 500 Ft-os utalványt kapsz ajándékba, amit 2017. november 2. és 2017. december 31. között használhatsz fel 5 000 Ft feletti vásárlás esetén a Hervis üzletekben. A kedvezmény online vásárlás esetén nem érvényes. Az ajánlat a Magyarországon található 28 Hervis áruház bármelyikében igénybe vehető, az áruházak részletes listáját a www.hervis.hu oldalon találod.

A promóció más kedvezménnyel nem vonható össze. Az akció 2017. november 2. és 2017. december 15. között érvényes. További információért kattints ide vagy látogass el a magyarországi Hervis áruházakba.