egészséges táplálkozás, tápanyaghiány, kalóriabevitel, kalória, kalóriaszámláló,

Nem érdemes eljutni a tápanyaghiányos állapotig – nagy energiaigényű mozgás esetén a tudatos táplálkozás elkerülhetetlen!

Forrás: Getty Images
Teljes vérvizsgálatot megelőzően is érzékelhető, ha a szervezet nehézségekkel küzd, mert nem jut elég tápanyaghoz. Ehhez persze tudatos önvizsgálat szükséges: legfőképpen a test felől érkező jeleket, érzeteket kell „venni”.

A futás komoly stressz-helyzet a szervezet számára – ezt többé-kevésbé minden futó tudhatja és éppen ezért szükséges nagyon tudatos odafigyelés a makro- és mikrotápanyagok pótlását illetően. Ráadásul az is alapvető, hogy legalább évente egyszer mindannyian végeztessünk egy teljes laborvizsgálatot, ami objektíven is megmutatja, hogy hiányzik-e valami a szervezet számára. Persze a köztes időszakban is fontos az odafigyelés.

Kezdjük azzal, hogy ha a táplálkozás terén szeretnél némi kontrollt, vagy visszacsatolást önmagad számára, nem ördögtől valók azok az alkalmazások, amelyek segítségével akár rövidebb időszakokon keresztül is monitorozható a megfelelő tápanyagbevitel. Ezek akár megerősítést is nyújthatnak, akár azt is megmutathatják, hogy mire kell fokozottabban figyelni ezen a téren. Például előfordulhat, hogy kiderül, túl kevés fehérjét fogyasztasz, túl sok szénhidrát mellett, netán a zsírfogyasztás is aránylag magas, viszont rostban szegény az étrended. Komplex képet kaphatsz az étkezésed minőségéről, a napi kalóriabeviteled és felhasználásod arányáról. Segítség akkor is, ha a súlyod optimális, akkor pedig pláne, ha nem az és fogyni szeretnél.

egészséges táplálkozás, tápanyagbevitel, kalória, tápanyaghiány,
Forrás: Getty Images

Szerencsére azonban a szervezet az egészség legjobb fokmérője, és kiválóan kommunikál(na) velünk, ha erre kellő figyelmet fordítunk. A szervezet jeleit is lehet tudatosan monitorozni. Jegyezd fel például az edzésalkalmazásodba vagy edzésnaplódba, hogyan érzed magad: mennyire vagy fáradt, hogy megy a futás, fáj-e valami, van-e bármilyen olyan észlelés, ami eltér a megszokottól. Közben figyeld az étvágyadat, az alvási szokásokat, a hangulatod szabálytalan mintáit. Ha bármilyen eltérést tapasztalsz a megszokottól, lehetséges, hogy az étrendet is érdemes áttekinteni, sőt talán az edzések rendjéhez is hozzá kell nyúlni.

Összeszedtük a legfőbb makrotápanyagok hiányához kapcsolódó látható és érezhető tüneteket, amik megléte esetén érdemes utánajárni – az éves rendes labortól függetlenül – a tünetek mögött meghúzódó problémáknak.

A hiány jelei és tünetei

Vas – fáradtság, gyengeség, sápadt bőr, hideg kezek és lábak, gyorsabb szívverés
B12 vitamin – fáradtság, sápadt bőr, légszomj, étvágytalanság
Kalcium – memória problémák, depresszív tűnetek, fáradásos törés
D-vitamin – csontfájdalom, csonttörés, izomgyengeség
Antioxidánsok (C- és E-vitamin, szelén) - gyenge teljesítmény, elhúzódó regeneráció, fáradtság, gyakori betegségek

Minden, amit a futótáplálkozásról tudnod kell

Minden, amit a futótáplálkozásról tudnod kell

2490 Ft

A szervezet egészséges működéséhez lényeges, hogy ne fogyasszunk kalóriában szegény étrendet. Napi 1200 kalóriánál alacsonyabb bevitel a nőknél és 1500 kalóriánál alacsonyabb a férfiaknál nem szolgáltat elegendő energiát az optimális vitamin- és tápanyagbevitel biztosításához. Ezt a mennyiséget ráadásul elemelni szükséges fokozott fizikai igénybevétel esetén. Ennek híján a szervezet idővel hiánytüneteket kezd mutatni, ami komolyabb esetekben fizikai elváltozásokhoz is vezethet. Viszont, ha elegendő a kalóriabevitel és az étrendet növények (gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, magok) és sovány fehérjék alkotják, akkor viszonylag ritkán kell azzal számolni, hogy egy adott tápanyag kiürül, vagy komoly hiány jelentkezik belőle.