Borítókép: Mi áll a rendszeres, bokába sugárzó sarokfájdalom mögött?

Mi áll a rendszeres, bokába sugárzó sarokfájdalom mögött?

Forrás: getty images
Olvasónk elég részletesen leírta panaszát, mely nagyon gyakran tér vissza a rendszeres erősítés és nyújtás ellenére is. Szántó Nelli elmondja, mit lehet ebben az esetben tenni!

Szia Nelli,

Fáj a sarkam és nem akar elmúlni. A részletek: Nagyjából mindig futottam, sokáig kiegészítésként, kb. 6 éve pedig szinte csak ezt a sportot űzöm. Van egy kis gerincsérvem, de azt tudom kezelni gyógytornával. 3 éve, egy januári síelésnél megsérült a bal térd-keresztszalagom, de azt, hogy műteni kell csak szeptemberben derült ki, addig pedig több hosszú versenyen és félmaratonon indultam. Végül abban maradtam magammal és egy gyógytornásszal, hogy nyújtok, erősítek, és ha működik, akkor működik. Működött egész tavaly októberig, illetve még utána is. Szóval tavaly októberben a Mátra trail után volt először, hogy annyira fájt a sarkam és az egész bal bokám, hogy alig tudtam ráállni egy-két napig. Azóta nagyjából úgy alakul a dolog, hogy ha futok, kb. 2 km után emúlik a fájdalom. Futás után - távtól, időtől függően - pár órát vagy egy-egy napot fáj, de úgy, hogy alig tudom terhelni a bal sarkamat. Most ott tartok, hogy néha gyaloglás közben is bele-bele nyilall. Kb. egy hónapot pihentettem - nem futottam egyáltalán, csak erősítő és nyújtógyakorlatokat végeztem. Tök síkon, betonon futok kb. 10 km-t, most csak erre van lehetőségem, de később ismét jelentkezik a panasz. A fájdalom egy konkrét pontról indul ki. Ha éppen nem fáj és megnyomom azt a pontot, akkor elég kellemetlen. Ha Te nem tudsz segíteni, de van ötleted, hogy kihez lehetne fordulni, örülnék ha megosztanád!

Köszönettel, Csaba (egy sánta futó)

Szakértőnk, Szántó Nelli válasza:

Kedves Csaba!

Javasolnám egy alapos futómozgás-elemző vizsgálat elvégzését, ahol ki tudják szűrni, hogy a problémát a futóstílusod okozza-e. Normál körülmények között a futástól ugyanis nem szabadna fájni a sarkadnak, így első körben arra tudok következtetni, hogy rosszul terhelsz. A másik dolog, aminek mindenképp utána kellene járnod, hogy a számodra ideális futócipőben futsz vagy sem. A kimondottan futócipőkre szakosodott üzletekben a cipő kiválasztása előtt videón rögzítik a lépéseid, amivel könnyedén megállapítható, hogy melyik a számodra legmegfelelőbb lábbeli. Mivel a saroknak becsapódáskor a testsúly többszörösét kell elviselnie, nagyon nem mindegy, hogy milyen a cipőd csillapítása, párnázottsága, ahogy az sem mindegy, hogy milyen talajon futsz.

Nagyon jól teszed, hogy rendszeresen nyújtasz, ugyanis mind a talpi szalag, mind az Achilles-ín feszülése hat a sarokcsontra. A lábfej hátrafeszítésére irányuló gyakorlatokat részesítsd előnyben.

A sarok környéki fájdalom utalhat számos más elváltozásra is, például Achilles-ín gyulladására, lúdtalpra, sarokcsonti cisztára, esetleg daganatra. Lúdtalp esetén a sarokcsontra a talpi szalag állandó húzása hat a talp felől, ezért az ín tapadásánál csonthártyagyulladás keletkezhet, ami tartós fennállás esetén tüskeszerű csontképződést okozhat, amit sarkantyúnak nevezünk. Ez is okozhatja a panaszodat.

Ha a lábállás diagnosztika és a megfelelő futócipő megtalálása sem hoz eredményt, mindenképp keress fel ortopéd szakrendelést.

Remélem segítettem és hamar rendbe jön a lábad!

Neked is van kérdésed Nellihez? Itt felteheted! Többi szakértőnkkel pedig ide kattintva ismerkedhetsz meg!

Olvasnál még a témában?